URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2024, 19:31

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria Casei de Modă din Piața Ferdinand

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1910. Magazine și locuințe

La începutul secolului XX întreaga Piață Ferdinand, numită atunci Bémer, trecea prin transformări radicale. În colțul cu strada Szent János (azi Ady Endre) se aflau două clădiri, una către pod, cealaltă către piață. Prima era o casă cu parter, iar cea de-a doua, Casa Weidlich, avea parter, etaj și un pod înalt, în spațiile ei comerciale funcționând magazinul de modă pentru femei al lui Mocsári Lajos.

Mai departe, către Teatru, se afla încă o clădire cu un etaj, Casa Roth, unde se aflau magazinul de modă al lui Stern Sándor, atelierul foto al lui Dénes Szabó și frizeria lui Lévay István. La parterul acestor clădiri s-a aflat și croitoria lui Lebovits și Weisz, cu un client fidel în persoana poetului Ady Endre, care își comanda aici costume englezești. În fața clădirilor s-a aflat o vreme o terasă acoperită. În perioada interbelică, aici s-a deschis, printre altele, un restaurant. Ridicate în cel de-al treilea sfert al secolului al XIX-lea, clădirile au fost demolate treptat, întâi casa din colțul podului, apoi Casa Weidlich, iar ultima Casa Roth, la jumătatea anilor 1960. Atunci, în Casa Roth funcționau agenția de bilete Tarom, un magazin de lactate, o cofetărie și o frizerie. 

2024. Apartamente, cinema, birouri

Prin desființarea clădirilor Weidlich și Roth s-a făcut loc unui ansamblu compus din Casa de Modă și un imobil de apartamente dotat cu spații comerciale și cinematograf. Proiectul, opera lui Kádár Géza, a fost finalizat în 1965, iar clădirile au fost construite în 1968. Deschisă un an mai târziu, Casa de Modă Venus aparținea Cooperației meșteșugărești Cootex și oferea servicii de confecționare îmbrăcăminte, încălțăminte și articole de marochinărie, precum și coafură și cosmetică. Casa avea „maeștri” care creau articole vestimentare noi sau derivate, precum și ateliere de croitorie.

La începutul anilor ’70, aici se organizau prezentări de modă de două ori pe an, în preajma zilei de 8 Martie și toamna, precum și expoziții cu vânzare. Tot aici mai funcționa o secție de masaj a Cooperativei Igiena. Casa de Modă a funcționat până în anii 2000 cu numele Modex, la parter funcționând și un sediu telecom, apoi o bancă. În 2021, Primăria a aprobat un proiect de renovare și modernizare a clădirii, cu mărirea ferestrelor și înlocuirea lifturilor, etajele superioare putând deveni spații pentru birouri.

Cinematograful din vecinătate, Transilvania, a fost renovat în 2022, funcționând azi ca sală de spectacole de tip studio. Biroul Tarom s-a aflat în parterul blocului alăturat, dar între timp s-a desființat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON