URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2024, 19:31

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria Casei de Modă din Piața Ferdinand

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1910. Magazine și locuințe

La începutul secolului XX întreaga Piață Ferdinand, numită atunci Bémer, trecea prin transformări radicale. În colțul cu strada Szent János (azi Ady Endre) se aflau două clădiri, una către pod, cealaltă către piață. Prima era o casă cu parter, iar cea de-a doua, Casa Weidlich, avea parter, etaj și un pod înalt, în spațiile ei comerciale funcționând magazinul de modă pentru femei al lui Mocsári Lajos.

Mai departe, către Teatru, se afla încă o clădire cu un etaj, Casa Roth, unde se aflau magazinul de modă al lui Stern Sándor, atelierul foto al lui Dénes Szabó și frizeria lui Lévay István. La parterul acestor clădiri s-a aflat și croitoria lui Lebovits și Weisz, cu un client fidel în persoana poetului Ady Endre, care își comanda aici costume englezești. În fața clădirilor s-a aflat o vreme o terasă acoperită. În perioada interbelică, aici s-a deschis, printre altele, un restaurant. Ridicate în cel de-al treilea sfert al secolului al XIX-lea, clădirile au fost demolate treptat, întâi casa din colțul podului, apoi Casa Weidlich, iar ultima Casa Roth, la jumătatea anilor 1960. Atunci, în Casa Roth funcționau agenția de bilete Tarom, un magazin de lactate, o cofetărie și o frizerie. 

2024. Apartamente, cinema, birouri

Prin desființarea clădirilor Weidlich și Roth s-a făcut loc unui ansamblu compus din Casa de Modă și un imobil de apartamente dotat cu spații comerciale și cinematograf. Proiectul, opera lui Kádár Géza, a fost finalizat în 1965, iar clădirile au fost construite în 1968. Deschisă un an mai târziu, Casa de Modă Venus aparținea Cooperației meșteșugărești Cootex și oferea servicii de confecționare îmbrăcăminte, încălțăminte și articole de marochinărie, precum și coafură și cosmetică. Casa avea „maeștri” care creau articole vestimentare noi sau derivate, precum și ateliere de croitorie.

La începutul anilor ’70, aici se organizau prezentări de modă de două ori pe an, în preajma zilei de 8 Martie și toamna, precum și expoziții cu vânzare. Tot aici mai funcționa o secție de masaj a Cooperativei Igiena. Casa de Modă a funcționat până în anii 2000 cu numele Modex, la parter funcționând și un sediu telecom, apoi o bancă. În 2021, Primăria a aprobat un proiect de renovare și modernizare a clădirii, cu mărirea ferestrelor și înlocuirea lifturilor, etajele superioare putând deveni spații pentru birouri.

Cinematograful din vecinătate, Transilvania, a fost renovat în 2022, funcționând azi ca sală de spectacole de tip studio. Biroul Tarom s-a aflat în parterul blocului alăturat, dar între timp s-a desființat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON