URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2023, 09:15

Oradea ieri, Oradea azi: Inundațiile de primăvară făceau ravagii în perioada interbelică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1939. Oameni pe case

Inundaţiile au fost un fenomen des întâlnit în Oradea.

În prima parte a secolului XX, oraşul era traversat de apele neregularizate ale Crişului Repede şi de pârâurile Peţa, Sălbatic şi Paris. Creşterea debitelor genera aşadar riscuri, iar în aprilie 1932 apele s-au revărsat din plin peste cartierele de case Közepesi, Bernáth, Munk, Ioşia, Weisz, fiind afectat actualul cartier Eminescu în totalitate, precum şi nordul şi sudul Velenţei şi zona Seleuş, acestea din urmă străbătute de Peţa.

Deşi autorităţile s-au mobilizat din timp, "cei mai mulţi n’au vrut să părăsească casele", arăta Gazeta de Vest. Cei surprinşi de ape s-au urcat pe case, viitura ajungând până la Calea Clujului.

Au fost trimişi militari să creeze diguri din saci cu nisip, iar sinistraţii erau preluaţi cu bărcile de salvare. Mai multe case au căzut, iar incintele unor fabrici din zona de est au fost inundate.

În 1939 situaţia s-a repetat, începutul lunii aprilie fiind unul cu ploi şi ninsori abundente. "În cap de noapte, la lumina lunei", cum anunţa presa, aceleaşi cartiere au fost inundate iar, mulţi locuitori fugind sau fiind preluaţi de salvatori şi duşi în case aflate mai departe de ape.

Ancheta deschisă a arătat că exploatările de pietriş au slăbit malurile Crişului, acestea fiind rupte de debitul crescut al apei.

2023. Fără pericol

Crişul Repede, Oradea

Din perioada interbelică şi până azi au mai existat creşteri semnificative ale debitelor Crişului Repede şi pârâurilor. Dar acum inundaţiile sunt foarte puţin probabile.

Cursul Crişului a fost regularizat prin amenajarea malurilor şi construirea de diguri. Pe acelaşi râu au fost construite barajul şi hidrocentrala Vadu Crişului, pusă în funcţiune în 1954, apoi barajul şi lacul de acumulare de lângă Tileagd, în anii ’80.

În oraş, malurile Crişului au fost amenajate, iar debitul redus a permis formarea de insule, cum ar fi în zona Silvaş. Totuşi, malul stâng al Crişului în cartierul Eminescu nu este nici azi îndiguit, deşi aici apăreau cele mai mari probleme odată cu inundaţiile.

Pârâul Peţa nu mai poate inunda cartierul Velenţa, cursul său fiind mutat prin sudul oraşului. O parte a traseului poate fi observat pe câteva străzi, apărute în urma umplerii fostei albii, cum ar fi strada Petre Ţuţea, uşor şerpuită până în strada Muntele Găina.

Ajunsă aici, Peţa cotea spre stânga în locul unde azi se află o curte ovală, apoi mergea paralel cu strada Muntele Găina către şanţul Cetăţii, zone azi construite. Până la modernizarea străzii Zalăului, în capătul sudic încă se aflau balustradele unui fost podeţ peste Peţa.

Pârâul Paris a fost întubat încă de la începutul secolului XX, cel Sălbatic în etape până în 2000, iar Adona din Nufărul în 2012-2013.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON