URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2023, 09:15

Oradea ieri, Oradea azi: Începuturile Aeroportului din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1937. Cu spectacol aviatic

Transporturile aeriene în Bihor au început în perioada interbelică.

Primele zboruri datează de mai demult, dar abia în anii 1930 autorităţile centrale şi locale au făcut demersuri pentru construirea unui aeroport. Terenul a fost identificat la începutul deceniului, iar lucrările propriu-zise au demarat după câţiva ani, finanţarea venind de la stat, din donaţii şi prin contribuţia funcţionarilor, cărora li se reţinea 1% din salariu, a comercianţilor şi industriaşilor, cărora li se lua 1-3% din venit, precum şi a pensionarilor, proprietarilor de case şi agricultorilor, impuşi cu 1%.

În aprilie 1937 şantierul era avansat, terminalul de pasageri şi hangarul fiind în fază înaintată de construcţie, urmând racordarea la electricitate. Pista de decolare/aterizare a fost finalizată în luna mai.

Rutele propuse aveau ca destinaţii Bucureşti, Praga, Budapesta, Viena şi Paris. Aeroportul trebuia inaugurat în luna iunie în prezenţa Regelui Carol II, dar lucrările nu au fost terminate la timp, din lipsă de fonduri.

Abia în septembrie, primul avion al cursei Cluj - Oradea - Satu Mare ajungea la aerogara orădeană. Inaugurarea oficială a avut loc în 8 noiembrie 1937 cu un spectacol aviatic, alcătuit din "salturi şi loopinguri interesante", care au ţinut toată ziua, după cum a relatat presa locală.

2023. În extindere

Aeroportul Oradea

Aeroportul orădean a trecut prin mai multe schimbări.

În anii 1960 a fost modernizat, fiind construit un nou terminal pentru pasageri, dotat cu turn de control. Zborurile erau puţine, existând şi unele sezoniere, pentru deservirea turiştilor care veneau la Băile Felix.

Terminalul a fost modernizat şi parţial extins în 2012, iar în 2015 pista de decolare-aterizare a fost refăcută complet. Ulterior a avut loc o creştere considerabilă a numărului curselor aeriene, inclusiv internaţionale, precum şi a traficului de pasageri, dar activitatea s-a redus apoi la zborurile interne şi sezoniere.

Totuşi în 2022 s-au făcut demersurile pentru demararea unor noi investiţii. În noiembrie a fost semnat contractul pentru prelungirea pistei cu 400 metri, până la lungimea de 2.500 m, cu echipamente pentru aterizare şi balizaj, inclusiv extinderea platformei de garare, astfel încât aeroportul să poată deservi avioane de mare capacitate.

Un proiect care începe în această vară vizează extinderea terminalului de pasageri construit între 2017-2020, de la 2.925 mp la 12.500 mp, atât pentru plecări, cât şi pentru sosiri.

În acelaşi timp, din vara anului trecut se construieşte şi un terminal cargo pe 14 hectare, cu trei hale şi platformă de garare a avioanelor de marfă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON