URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2012, 16:18

Oradea ieri, Oradea azi: În 1908, în clădirea Bazarului a funcţionat primul cinematograf orădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1908. Bazarul cu cinema

Clădirea Bazarului, cu faţade atât spre strada Madach Imre cât şi spre Republicii, a fost construită în 1899, în paralel cu clădirea Teatrului Regina Maria, de către arhitectul orădean Rimanoczy Kalman senior. Imobilul a înfrumuseţat zona unde anterior erau doar clădiri mici şi insalubre, în care funcţionau standuri pentru negoţul unor produse ieftine de tip bazar.

Cunoscutul arhitect a proiectat clădirea în stilul eclectic, imobilul fiind ridicat în prelungirea frontului stradal şi folosită ca o interfaţă între Calea Regală (Republicii) şi clădirea Teatrului din Piaţa Bemer (Piaţa Ferdinand de astăzi).

Specialiştii spun că, deşi a fost ridicată rapid, Rimanoczy a ales ornamente deosebite, care au dat clădirii eleganţă. La începutul secolului XX, în această clădire a funcţionat primul cinematograf, Teatrul Edison, care avea fotolii în stil amfiteatru şi bufet englezesc. Un secol mai târziu, pasajul prin care sunt legate cele două aripi ale Bazarului a fost folosit drept loc pentru vânzarea de reviste şi cărţi în regim de anticariat.

03 irish.jpg2012. Din nou bazar

De câteva decenii, clădirea şi-a pierdut mare parte din farmecul iniţial, Bazarul ajungând să adăpostească mai multe magazine şi localuri care, cu reclamele lor colorate, dau un aspect haotic imobilului.

La etaj, Bazarul din strada Madach Imre e locuit de mai mulţi proprietari, iar la parter a funcţionat, din 1954 până la începutul lui 2012, agenţia CFR, mutată însă pe strada Roman Ciorogariu. Una dintre problemele majore ale construcţiei este pasajul de legătură, care ani de-a rândul a fost închis prin copertine de ambele părţi, iar acum - deşi a fost redeschis - este neamenajat şi transformat fără voie în "porumbar", cu urmările aferente.

Recent, o parte a clădirii, unde funcţionează localul Irish deţinut de Radu Pentie, a intrat din nou în atenţia orădenilor. Şi asta pentru că, după numeroase procese, amânări şi păsuiri, Administraţia Imobiliară Oradea a demolat terasa din lemn construită ilegal pe spaţiul public.

După o zi, proprietarul şi-a făcut, tot fără autorizaţie, o altă terasă, de data aceasta sezonieră, dar în cele din urmă a demontat-o şi a făcut demersuri la Primărie pentru a amplasa legal o alta pe strada Republicii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON