1956. Casa filmului sovietic
Unul dintre cele mai vechi cinematografe din Oradea a fost amenajat în Palatul Vulturul Negru. Sala Mare, concepută ca una de teatru, are intrarea dinspre strada Independenței și este dispusă pe două niveluri, cu decorații ce cuprind razele soarelui pe cupolă și un bandou de triunghiuri masonice cu 12 registre, simbolizând lunile anului.
Printre motivele geometrice și florale se află lira, totodată ieșind în evidență vulturii, unii dintre ei cu rol de corp de iluminat.
Primul cinema deschis aici a fost Urania, în 1911. În perioada interbelică, cinematograful s-a numit Vigadó, apoi Reduta, Dorian ori Film Palace, după 1945 fiind cunoscut drept Aro sau Lumina.
În 1956, sala a fost renovată: decorul Secession a fost păstrat, s-au montat aparate de proiecție Tehnochin și scaune noi, cu o capacitate de 700 de locuri.
Nouă a fost și denumirea, Pușkin, conform orientării din acea vreme. A fost reinaugurat cu filmul sovietic „Drum periculos”, în program fiind și filme est-europene, precum cel ungar „Două etaje de fericire” și producții românești.
Numele Pușkin a fost menținut 7 ani, pentru ca între 1963 și 1989 cinematograful să se numească Oradea.
2023. Sală multifuncțională
Mărit la 961 de locuri, în 1990 cinematograful a fost redenumit Libertatea, nume sub care a activat până la închidere, în 2000.
Până în 2012, aici a funcționat o sală de bingo, unde se organizau și alte evenimente. Portalul de intrare a fost renovat odată cu restaurarea fațadelor Palatului Vulturul Negru, în 2014-2015, tot atunci apărând și intenția renovării fostului cinematograf.
Aflat în proprietatea municipalității, a intrat în conservare. Abia în decembrie 2019, Consiliul Local a aprobat un proiect de 4,6 milioane euro pentru renovarea spațiului, dar care nu a mai demarat.
Totuși, cinematograful a fost deschis pentru vizitare cu ocazia Zilei Internaționale Art Nouveau din 2023, cu jocuri de lumini și lasere, oglinzi și o expoziție de tehnică foto-cinematografică.
Tot în 2023, municipalitatea a aprobat noi indicatori tehnico-economici pentru renovarea sălilor, cu un cost de aproape 10 milioane de euro, ce ar putea fi finanțat din fonduri europene.
Proiectul prevede restaurarea pentru funcțiuni precum săli de teatru, concerte, cinema, expoziții și dans.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.