1934. Poeţii şi regele
În anul 1919, când Oradea a intrat oficial între graniţele României Mari, în oraş nu existau monumente privind istoria şi cultura românească, oraşul fiind majoritar maghiar. Abia în perioada interbelică, cu eforturi, au apărut astfel de edificii în spaţiul public.
Primele au fost statuile Reginei Maria şi Regelui Ferdinand I, apoi bustul lui Iosif Vulcan. În anii ’30 au fost amplasate cele mai multe monumente. Din iniţiativa Reuniunii Culturale Cele Trei Crişuri, în 1934 a fost dezvelit bustul lui Mihai Eminescu, în parcul omonim (azi Libertăţii), de faţă fiind scriitori precum Ion Minulescu şi Alexandru Cazaban, precum şi numeroase oficialităţi.
Momentul a fost urmat, la câteva zile, în iunie, de inaugurarea bustului lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, în actualul Parc Traian. Momentul s-a bucurat de prezenţa văduvei şi a fiicei scriitorului, precum şi de "un imens public din Oradea", cum nota presa vremii.
Trei ani mai târziu, pe 6 iunie 1937, era dezvelită statuia Regelui Carol al II-lea, în parcul azi numit I.C. Brătianu. În acelaşi an, pe 7 noiembrie, în faţa Catedralei greco-catolice din Piaţa Unirii era construit monumentul dedicat generalului Traian Moşoiu, care a condus trupele române intrate în Oradea pe 20 aprilie 1919.
2022. Centru cu statui
Toate monumentele amplasate în oraş în perioada interbelică au fost desfiinţate în 1940, când nordul judeţului Bihor a fost cedat Ungariei horthyste. Mult timp după, a urmat o recuperare a terenului, prin amplasarea altor statui reprezentative pentru istoria şi cultura naţională.
După anul 2010, în Oradea a fost reinstalată, de pildă, statuia Reginei Maria, în faţa Teatrului, urmată de grupul statuar Holnaposok, cu poeţii Ady Endre, Dutka Akos, Juhasz Gyula şi Emöd Tamas, aflat pe pietonala Republicii, colţ cu strada Moscovei.
Ulterior, în Parcul Brătianu a fost inaugurată, în 24 noiembrie 2017, statuia omului politic Ion I.C. Brătianu. Mai recent, cu ocazia Centenarului, în Piaţa Unirii au fost amplasate noi statui: cea a politicianului ţărănist Iuliu Maniu, lângă Catedrala greco-catolică, a episcopului unit Demetriu Radu şi a celui ortodox Roman Ciorogariu, ultimul aflat în faţa Bisericii cu Lună.
Pe 1 aprilie 2019 a fost prezentat bustul geografului francez Emmanuel de Martonne, în Parcul 1 Decembrie, iar pe 23 mai, în mijlocul Pieţei Unirii a fost dezvelită statuia Regelui Ferdinand I, practic o revenire a personalităţii pe vechiul amplasament din interbelic. Cea mai nouă statuie, a arhitectului Rimanóczy Kálmán jr., a fost dezvelită în 1 mai 2020 în colţul străzilor Republicii şi Dunărea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.