URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2022, 13:11

Oradea ieri, Oradea azi: Despre statuile din oraş, de acum şi de odinioară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1934. Poeţii şi regele

În anul 1919, când Oradea a intrat oficial între graniţele României Mari, în oraş nu existau monumente privind istoria şi cultura românească, oraşul fiind majoritar maghiar. Abia în perioada interbelică, cu eforturi, au apărut astfel de edificii în spaţiul public.

Primele au fost statuile Reginei Maria şi Regelui Ferdinand I, apoi bustul lui Iosif Vulcan. În anii ’30 au fost amplasate cele mai multe monumente. Din iniţiativa Reuniunii Culturale Cele Trei Crişuri, în 1934 a fost dezvelit bustul lui Mihai Eminescu, în parcul omonim (azi Libertăţii), de faţă fiind scriitori precum Ion Minulescu şi Alexandru Cazaban, precum şi numeroase oficialităţi.

Momentul a fost urmat, la câteva zile, în iunie, de inaugurarea bustului lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, în actualul Parc Traian. Momentul s-a bucurat de prezenţa văduvei şi a fiicei scriitorului, precum şi de "un imens public din Oradea", cum nota presa vremii.

Trei ani mai târziu, pe 6 iunie 1937, era dezvelită statuia Regelui Carol al II-lea, în parcul azi numit I.C. Brătianu. În acelaşi an, pe 7 noiembrie, în faţa Catedralei greco-catolice din Piaţa Unirii era construit monumentul dedicat generalului Traian Moşoiu, care a condus trupele române intrate în Oradea pe 20 aprilie 1919.

2022. Centru cu statui

Toate monumentele amplasate în oraş în perioada interbelică au fost desfiinţate în 1940, când nordul judeţului Bihor a fost cedat Ungariei horthyste. Mult timp după, a urmat o recuperare a terenului, prin amplasarea altor statui reprezentative pentru istoria şi cultura naţională.

După anul 2010, în Oradea a fost reinstalată, de pildă, statuia Reginei Maria, în faţa Teatrului, urmată de grupul statuar Holnaposok, cu poeţii Ady Endre, Dutka Akos, Juhasz Gyula şi Emöd Tamas, aflat pe pietonala Republicii, colţ cu strada Moscovei.

Ulterior, în Parcul Brătianu a fost inaugurată, în 24 noiembrie 2017, statuia omului politic Ion I.C. Brătianu. Mai recent, cu ocazia Centenarului, în Piaţa Unirii au fost amplasate noi statui: cea a politicianului ţărănist Iuliu Maniu, lângă Catedrala greco-catolică, a episcopului unit Demetriu Radu şi a celui ortodox Roman Ciorogariu, ultimul aflat în faţa Bisericii cu Lună.

Pe 1 aprilie 2019 a fost prezentat bustul geografului francez Emmanuel de Martonne, în Parcul 1 Decembrie, iar pe 23 mai, în mijlocul Pieţei Unirii a fost dezvelită statuia Regelui Ferdinand I, practic o revenire a personalităţii pe vechiul amplasament din interbelic. Cea mai nouă statuie, a arhitectului Rimanóczy Kálmán jr., a fost dezvelită în 1 mai 2020 în colţul străzilor Republicii şi Dunărea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Privilegiu
Cand ai statuie, ai sansa sa ti se cace pasarile in cap!!
Postat 23 Martie 2022, 09:23 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON