URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Martie 2024, 16:22

Oradea ieri, Oradea azi: De la Universitatea Cultural-Științifică, la cursuri pentru pasionați

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1980. "Dezvoltare multilaterală"

În anii 1970-1980, în Oradea şi în oraşele bihorene, persoanele care voiau să participe la diferite cursuri de cultură generală şi dezvoltare personală aveau la dispoziţie aşa-numitele Universităţi Cultural-Ştiinţifice. Deşi nu erau instituţii de învăţământ propriu-zise, ci erau numite pompos "universităţi", acestea ofereau o sumedenie de cursuri pentru toate categoriile de persoane.

În 1980-1981, ele activau în cadrul Festivalului Naţional Cântarea României, iar cursurile se desfăşurau în Casa de Cultură a Sindicatelor, în sedii şi cluburi de întreprinderi, "Universitatea" orădeană organizând întâlniri şi în Sânmartin şi Sântandrei. Entitatea era condusă de un rector, atunci profesorul Lazăr Pantea, şi avea un colectiv de conducere format din economişti, istorici, profesori, muzeografi, ingineri, funcţionari, contabili. Existau patru categorii de cursuri: tehnico-economice, tehnico-aplicative, de cultură, artă şi ştiinţă, respectiv de educaţie politică, etică, juridică şi sanitară.

Orădenii puteau alege, printre altele, cursuri de energetică, protecţia muncii, informatică, desen tehnic, croitorie, foto, ghizi, limbi străine, istorie politică şi locală, astronomie, literatură, estetică, drept, cultură medicală sau igienă şi prim ajutor.

2024. Pentru job şi pasiune

Cursurile de dezvoltare personală şi profesională sunt o obişnuinţă, azi, în diverse domenii, atât pentru orientare şi perfecţionare în carieră, cât şi pentru învăţarea de lucruri noi, cu o ofertă mult mai variată decât în trecut.

Cursuri de calificare profesională sunt organizate de AJOFM şi Asociaţia Firmelor Bihorene, pentru diferite profesii, de la specialişti în sănătate şi în securitatea muncii până la bucătari, lucrători comerciali, cameriste sau pentru deprinderea competenţelor antreprenoriale, digitale, sociale şi civice. Astfel de cursuri ţin şi firmele dispuse apoi să angajeze absolvenţii, în domenii precum transporturi, instalaţii sanitare şi electrice, IT, ospitalitate sau construcţii.

Totodată, există o ofertă bogată de diferite ateliere şi webinare de cunoaştere şi dezvoltare personală, de educaţie şi psihologie, de învăţare a unor limbi străine, teatru, de folosire a instrumentelor muzicale, organizate de diferite entităţi.

Alte cursuri doar abordează latura teoretică a dezvoltării personale, numărul trainerilor crescând, la fel cum a crescut şi numărul cărţilor tematice. Copiii, mai ales, au multe opţiuni, în special pentru învăţarea diferitelor deprinderi şi cunoaşterea lumii înconjurătoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON