URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Octombrie 2024, 10:50

Oradea ieri, Oradea azi: De la Școala profesională Înfrățirea, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1969. În casă nouă

În anii 1960, rețeaua orădeană de învățământ a crescut cu mai multe școli și licee, inclusiv profesionale. Fabrica de mașini-unelte Înfrățirea funcționa între cartierul Ioșia și strada Decebal, fiind în acea perioadă în plină dezvoltare și în nevoie de personal calificat. Prin urmare, în zona străzii Splaiul Crișanei, unde erau în lucru mai multe blocuri de locuințe, a fost identificat un teren pentru ridicarea unui complex școlar pentru pregătirea viitorilor angajați.

Școala profesională de pe lângă fabrica Înfrățirea a fost înființată în 1968, iar un an mai târziu sediul era finalizat. Investiția a costat 12 milioane lei, fiind ridicată o clădire cu săli de clasă și laborator de fizică-chimie, o cantină cu 600 de locuri, un cămin-internat cu 300 de locuri, ateliere școlare și o sală de sport. Atelierele erau dotate de uzină pentru pregătirea de strungari, frezori, rabotori, turnători, vopsitori industriali și rectificatori, profesorii fiind și angajați ai Înfrățirii.

În anul școlar 1969/1970, aici au fost pregătiți circa 600 de elevi, dintre care jumătate în primul an, în învățământul de zi, seral și ucenicie. Ulterior, claselor profesionale le-au fost adăugate cele de liceu, în 1976 devenind Liceul Industrial Înfrățirea.

2024. Adaptarea la prezent

În anii 1980-1990, liceul, devenit Grupul Școlar Industrial Construcții Mașini „Înfrățirea”, a avut și 2.000 de elevi, atât la școala profesională, cât și la cea de maiștri. Numele „Mihai Viteazul” a fost introdus în 1993, iar în 2002 entitatea a devenit colegiu tehnic.

După închiderea fabricii Înfrățirea, liceul a început să pregătească elevii în specializări precum economie și informatică sau pentru meserii precum ospătar, bucătar, mecanic, frizer.

Conform site-ului instituției, în anul 2022 aici funcționau 51 de clase, dintre care 20 pentru învățământ de zi, 9 de seral, 20 pentru învățământul profesional și două pentru studii postliceale. În anul școlar curent, sunt pregătiți tehnicieni în activități economice, turism, gastronomie și tehnică de calcul sau estetică.

Colegiul face parte din consorțiul Campus Oradea, pentru pregătirea de electroniști și de operatori în producerea polimerilor în colaborare cu fabricile locale. De asemenea, are clase pentru industria ospitalității și mecanici auto, înființate în parteneriat firme locale. De asemenea, colegiul derulează mai multe proiecte, iar clădirile sunt renovate sau în pregătire pentru renovare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ruben Filimon
A ajuns ce a ajuns in proportie covarsitoare datorita dlui director Ruben Filimon!
Postat 13 Octombrie 2024, 17:51 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON