URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2025, 18:37

Oradea ieri, Oradea azi: De la Școala de Moașe, la prima parcare etajată din oraș (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1873. Prima maternitate din Oradea

Una dintre instituţiile necesare unui oraş în creştere, cum era Oradea finalului de secol XIX, era Şcoala de Moaşe. Înfiinţată în anul 1873, ea pregătea personalul pentru maternitate şi a funcţionat, la început, într-o clădire aflată în partea sudică a actualului Parc Petőfi Sándor.

Pentru că spaţiul era impropriu, în 1881 s-a mutat într-o clădire cu etaj ridicată în capătul străzii József, în spatele fostei clădiri a Judecătoriei (demolată ulterior pentru a face loc Palatului de Justiţie).

Imobilul a fost construit în urma unei colecte publice şi avea spaţii didactice, spălătorie, bucătărie, cameră de autopsie, birouri, cabină de portar. Existau 5 încăperi pentru paciente, dotate cu 18 paturi, care, la nevoie, puteau fi suplimentate cu încă 7. Director în timpul inaugurării noii şcoli a fost medicul Konrád Márk.

În 1882, clădirea a fost extinsă cu o nouă secţie, dotată cu 10 paturi pentru maternitate, iar în 1896 a mai fost construit un corp, astfel încât numărul pacientelor internate simultan putea urca la aproape 60.

Clădirea şi-a menţinut destinaţia sanitară de-a lungul secolului XX, iar la începutul anilor 2000 aici a funcţionat Secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean.

2025. Parcare cu verdeaţă

În 2008-2009, Primăria a analizat construirea unor parcări etajate în centrul municipiului, unul din amplasamente fiind în spatele Palatului de Justiţie, accesibil pentru mai multe instituţii publice.

Pentru asta, Secţia de Boli infecţioase a fost mutată în Staţionarul II (acum VI) de pe strada Republicii, colţ cu Louis Pasteur, iar clădirea în care a funcţionat pe vremuri şcoala de moaşe a fost demolată în primăvara anului 2012.

Un alt corp, spre strada Gheorghe Dima, a fost renovat în anul 2015 şi transformat în sediul Administraţiei Domeniului Public (foto jos).

Parcarea a fost construită în anul 2013 şi recepţionată în aprilie 2014, iar în luna următoare, deschisă publicului, fiind prima astfel de clădire din oraş. Are subsol, demisol, parter, trei etaje şi terasă, cu un total de 457 de locuri de staţionare, faţada fiind acoperită cu pergole pe care, în timp, au crescut plante, mascând construcţia din beton.

Accesul în parcare se realizează atât dinspre strada Tribunalului, cât şi dinspre strada Dima. Către strada Franz Schubert, complexul dispune de un corp de birouri cu parter şi două etaje, cu suprafaţa de 1.000 mp, unde funcţionează sediul DIICOT şi cel al Camerei Executorilor Judecătoreşti.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON