URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Octombrie 2023, 15:42

Oradea ieri, Oradea azi: De la primele autobuze moderne noi, la electrificarea flotei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

2000. Primele noutăți

Transportul în comun cu autobuze din Oradea se făcea, la finalul anilor 1990, pe opt linii urbane și altele preorășenești, cu DAC-uri și Ikarus-uri, vechi.

În 1997, pentru a înlocui din ele, regia de transport a închiriat 10 autobuze Renault din Belgia pe o perioadă de 3 ani. Li s-au adăugat 8 autovehicule articulate fabricate de societatea franțuzească Heuliez, aduse în decembrie 1997, dar folosite puțin, din cauza chiriei ridicate.

Toate modelele aflate în trafic la acel moment erau produse în anii 1970-1980, fiind depășite moral și uzate fizic.

Abia la finalul lui 2000 au fost procurate autobuze noi, marca Rocar. Deși lotul trebuia să numere 16, în final au fost doar 5 și câteva minibuze.

În locul celor care nu au mai fost fabricate de Rocar, s-au cumpărat, în anul 2003, autobuze Liaz, primele dotate cu afișaj electronic și difuzoare.

Modelele Rocar și Liaz au circulat mai bine de 10 ani, fiind casate în 2017.

A treia achiziție de vehicule noi din acea perioadă a fost în 2004, când au fost livrate 20 de Mercedes Conecto. Fiabile, aceste autobuze au fost folosite până în 2023, când ultimele 3 au fost retrase din parcul activ.

2023. Viitorul e electric

De la începutul anilor 2000 și până azi au mai fost făcute achiziții de autobuze noi pentru transportul public orădean, în loturi mici: Volvo în anul 2009, Solaris în 2011, minibuze Isuzu și Karsan în 2015, iar mai recent modele diesel și hibrid de la Mercedes.

În paralel au fost procurate și alte câteva zeci la mâna a doua. În total, în parcul activ se află circa 110 autobuze, dintre care, la orele de vârf, ies pe trasee în jur de 80.

Mai nou, prin electrificarea transporturilor rutiere, își fac loc și cele complet electrice. În februarie 2022, societatea orădeană de transport public a testat un astfel de autobuz, de tipul Mercedes eCitaro, în capătul unei serii care a cuprins și alte mărci.

Prețurile unor astfel de vehicule sunt ridicate și au nevoie de infrastructură specifică, astfel că Primăria Oradea încearcă să obțină o finanțare de 26,5 milioane euro prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

Între timp, în iulie 2023, a fost lansată licitația pentru achiziția a 40 de autobuze electrice, dintre care 10 articulate, 10 stații de încărcare lentă și 4 stații de încărcare rapidă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON