URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2023, 09:17

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a dezvoltat rețeaua spitalicească în ultima sută de ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1924. Care erau spitalele din Oradea

La începutul anilor 1920, Oradea avea circa 68.000 de locuitori. Începea o perioadă de creştere demografică, datorată migraţiei multor familii româneşti din ruralul bihorean, ceea ce impunea şi o nevoie de servicii, inclusiv sanitare.

În broşura "Oradea Mare", făcută de pedagogul Nicolae Firu pentru anii 1923-1924, scrie că "serviciul sanitar şi al asistenţei publice este în stare bună".

Reţeaua spitalicească a urbei număra 12 entităţi, cea mai mare fiind Spitalul Judeţean, cu peste 700 de paturi. El funcţiona în colţul actualelor străzi Republicii şi Pasteur.

Urma Ospiciul pentru alienaţi, tot pe strada Pasteur, cu 300 de paturi, şi spitalul de copii Staroveczky, cu 60 de paturi.

Pe Calea Clujului se afla spitalul comunităţii israelite, cu 100 de paturi, unde erau internaţi bolnavi indiferent de etnie.

Alte spitale erau cel al călugărilor mizericordieni şi cel militar, învecinate, Institutul de obstetrică, Sanatoriul pentru tuberculoşi, spitalul epidemic cu 148 de paturi şi institut de dezinfectare, ambulatoriul policlinic, dispensarul antituberculos.

Existau şi clinici private, cea a dr. Ratz "pentru boale de nervi" şi "Sanatoriul Dr. Waldman".

Spitalul Judeţean Oradea

2023. Reţea publică şi privată

În prezent, cel mai mare spital din Oradea este tot cel Judeţean, alcătuit din mai multe staţionare şi secţii, ca urmare a comasărilor.

Ultima comasare a avut loc în 2022, când fostul Spital Municipal a fost absorbit de cel judeţean, rezultând o singură entitate cu 1.946 de paturi.

Acum, Spitalul Judeţean cuprinde clădirea din strada Doja (inaugurată în 1984), dotată cu policlinică, UPU şi heliport, staţionarul II din strada Republicii (infecţioase), Maternitatea din Calea Clujului, deschisă în 1990, staţionarul IV din strada Coposu (fostul "Municipal", finalizat în 1969) cu policlinică, staţionarul V din strada Pasteur (Psihiatrie şi Recuperare neurologică) şi Spitalul de Pneumoftiziologie din strada Izvorului.

Pe strada Republicii funcţionează Spitalul C.F.R., pentru care Primăria şi-a manifestat interesul de a-l prelua.

Fostul Spital Militar de pe strada Dunării, azi Spitalul Clinic "Avram Iancu", funcţionează sub egida Ministerului Afacerilor Interne şi are 235 de paturi.

Pe lângă spitalele de stat, în oraş funcţionează spitale şi clinici private, care în anul 2021 totalizau 578 de paturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ce dezvoltare?
In ultimii 10-15 ani numarul de paturi in Oradea s-a injumatatit, unde e dezvoltarea?
Postat 19 Martie 2023, 17:47 de Mihaita
Rețeaua nu s-a dezvoltat.
Din contră, în ultimele două decenii ale acestei ultime sute de ani s-a restrâns în tot sistemul public medical.
Postat 19 Martie 2023, 09:34 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON