URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2023, 19:01

Oradea ieri, Oradea azi: Cum era economia locală acum o sută de ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Criză economică

După alipirea unei părți a Bihorului la Regatul României, economia orădeană a intrat în sistemul românesc, adoptând moneda leu. Anii 1920 au început cu revenirea economică de după război, a urmat o perioadă de creștere, dar finalul aceluiași deceniu a aparținut crizei economice începute în 1929 în SUA și care s-a extins rapid, inclusiv în Oradea.

În general, economia locală a perioadei s-a bazat pe industrie și comerț. Zona industrială principală se afla în zona străzii Griviței, dar întreprinderi, ateliere și manufacturi erau răspândite prin toată urbea.

Principalele ramuri industriale erau: alimentară, chimică, ușoară, a materialelor de construcții, metalurgică și tipografică.

În anii 1920, industria alimentară a crescut prin dezvoltarea fabricilor de spirt și drojdie, bere, a abatorului, a morilor și prin creșterea numărului de brutării.

Cea chimică cuprindea fabricarea de vopsele și medicamente, cea ușoară - pălării, șireturi, ghete, iar industria materialelor de construcții livra pe piață în special cărămizi. Rețeaua comercială locală număra magazine de stofe, obiecte casnice, haine, bijuterii, farmacii, cofetării, localizate în special în zona centrală. În 1930, în oraș funcționau 2.735 de firme industriale și comerciale.

2023. Creștere prin investiții

Față de acum o sută de ani, Oradea a crescut mult ca suprafață și populație, astfel că și economia locală s-a dezvoltat proporțional.

Conform topfirme.com, în oraș funcționau, în anul 2022, un număr de 39.853 de agenți economici cu 65.532 de angajați, cele mai mari firme activând în industrie și servicii.

În locul vechilor fabrici au apărut altele, pe platforma industrială de pe Șoseaua Borșului înființată încă din anii 1960 și în trei parcuri industriale create în ultimii 13 ani.

Sectorul industrial este reprezentat de producția de componente auto și electronice, aparate medicale și de măsurat, produse chimice, materiale de construcții, dublat de segmentul logistic, prin depozite, firme de transport și terminale cargo aeriene și feroviare.

Prin conectarea rutieră și aeriană către Occident, apar noi investiții industriale, precum fabrica de anvelope și cea de unelte electrice.

Rețeaua comercială s-a extins în special prin apariția centrelor comerciale mari, însumând peste 200.000 mp. Lor li se adaugă sectorul informatic, cu tot mai multe firme de IT.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cum era acum o suta de ani ?
Era mai rau decat azi, mai bine decat acum doua sute de ani, si mai bine decat acum 300 de ani. Analogia poate sa continue.
Postat 26 Iunie 2023, 06:51 de Timi
adi13-bolnăvel
Încearcă la Vaslui
Postat 25 Iunie 2023, 20:30 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Iar visezi sandule? Nu prea ai iesit din satul tau. Vezi ca Clujul intr-un an se dezvolta cat Oradea in 10 ani. Iar ca judet suntem la fel cum eram si acum 30 de ani. Poate mai rau
Postat 25 Iunie 2023, 19:32 de adi13
In urmă cu 100 de ani, Oradea era
Vai si amar de capul ei, la fel și în urma cu 15. Dar de 15 ani încoace e mai bine și suntem după Cluj, bineînțeles datorită lui Bolojan, și acum o sa avem și cel mai fain Județ
Postat 24 Iunie 2023, 10:53 de Sandu2100
În urmă cu 100 de ani, Oradea era ...
... d.p.v. comercial cel puțin, peste nivelul tuturor orașelor din regiunea transilvană. Și a rămas multă vreme ca model, oraș invidiat ... până în urmă cu 15 ani când l-au ocupat niște triburi liberale, sub sigla PNL, care și-au propus ca misiune scoaterea orașului din topul transfrontalier și transregional, respectiv așezarea urbei în rândul orașelor "second-hand" cu cea mai mare dinamică de cheltuire a banului public. Misiunea a fost îndeplinită.
Postat 24 Iunie 2023, 10:34 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON