URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Februarie 2023, 09:10

Oradea ieri, Oradea azi: Cum au răsărit și cum s-au înmulțit farmaciile din oraș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1939. Majoritatea, în centru

La începutul anilor 1900, reţeaua orădeană de farmacii s-a extins rapid, pe măsură ce oraşul se dezvolta, iar ştiinţa farmaceutică progresa. Înainte de primul război mondial, Oradea avea 16 farmacii şi era al doilea oraş din Austro-Ungaria, după Budapesta, la numărul unor asemenea unităţi, conform unei lucrări semnate de Alexandru Pop în revista "Crisia".

Ele erau atât locuri în care se vindeau medicamente produse industrial, tot mai multe, cât şi în care se produceau diferite medicaţii "de casă", în laboratoarele din dotare. Farmacii precum Vulturul de Aur, Coroana şi Rodia erau puncte importante în urbe, iar farmaciştii făceau parte din elita locală, fiind oameni bine pregătiţi şi respectaţi printre localnici. În perioada interbelică, creşterea populaţiei a determinat şi creşterea numărului de farmacii, sprijinite de Sindicatul Camerei Farmaciştilor din Bihor, înfiinţat în 1921.

În 1933, în oraş erau 20 de farmacii, concentrate îndeosebi în zona centrală, pe Corso, în actualele pieţe Unirii şi Ferdinand, în zona străzilor Primăriei şi Tudor Vladimirescu de azi. Cartierul Velenţa avea o singură farmacie, iar în Ioşia şi Dorobanţilor nu exista niciuna. 

Farmacie muzeu

2023. Reţea extinsă şi farmacii-muzeu

În perioada interbelică au apărut farmacii noi precum Minerva, în Piaţa Unirii, Sabina pe actuala Alee Emanuil Gojdu şi Crucea Roşie lângă Parcul 1 Decembrie de azi. În perioada comunistă, toate farmaciile din Bihor au fost naţionalizate, nu au mai avut denumiri, ci au fost numerotate, reapariţia farmaciilor private fiind posibilă doar după 1990.

Treptat, numărul lor a tot crescut, astfel încât în anul 2000, în Oradea existau deja 149 de farmacii. În 2021, numărul farmaciilor a scăzut la 137, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Farmaciile nu mai prepară medicamente decât arareori şi în cantităţi mici, şi au un aspect simplu şi modern, în comparaţie cu imaginea spectaculoasă a unora din anii 1900, pline de vase decorate şi ustensile specifice.

Aspectul farmaciilor de epocă s-a păstrat numai în muzee. În mai 2019, în localul fostei farmacii Rodia de pe strada Republicii a fost deschis un muzeu al farmaciei, iar în septembrie 2022, în cadrul expoziţiei de bază a Muzeului Ţării Crişurilor, a fost amenajată o oficină farmaceutică de epocă. Ele conţin mobilier specific, vase, instrumente de laborator şi măsurat, mojare, pive şi alte obiecte deosebite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON