URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2022, 09:35

Oradea ieri, Oradea azi: Cum au dispărut din oraș principalii poluatori ai aerului (FOTO)

Oradea ieri, Oradea azi: Cum au dispărut din oraș principalii poluatori ai aerului (FOTO) Șoseaua Borșului, în anii '90. Fumul CET-ului îi intoxica pe orădeni...
Oradea ieri, Oradea azi: Cum au dispărut din oraș principalii poluatori ai aerului (FOTO) Fabrica Sinteza (sursa foto: Oradea de altădată / Facebook)
Oradea ieri, Oradea azi: Cum au dispărut din oraș principalii poluatori ai aerului (FOTO) Oradea în anul 1992, imagine dintr-un calendar (sursa: Oradea Nagyvarad Grosswardein / Facebook)
Oradea ieri, Oradea azi: Cum au dispărut din oraș principalii poluatori ai aerului (FOTO) Oradea în anul 1990
Oradea ieri, Oradea azi: Cum au dispărut din oraș principalii poluatori ai aerului (FOTO) Oradea, anul 1988 (sursa foto: Armand Rosenthal, Agerpres)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1990. Oraş chimic

La începutul anilor ’90, una dintre problemele mari ale Oradiei era legată de poluare. În oraş funcţionau încă mai multe fabrici şi platforme industriale între cartierele de locuinţe, creând disconfort, la fel cum cele din afara urbei, folosind tehnologii învechite, afectau mediul.

Presa locală din vara anului 1990 semnala poluarea însemnată pe care o genera, de pildă, Secţia Sinteze organice 1 a fabricii Sinteza, care se afla pe strada Oneştilor, aproape de Calea Aradului. Vecinii reclamau gazele emanate în aer şi zgomotul produs de fabrică şi de maşinile care o aprovizionau, lucruri valabile şi pentru proximitatea fostului abator.

Semnificativă era şi poluarea centralei electro-termice. Ziarul Crişana nota că cel care voia să vadă "baia de fum şi gaze" a urbei trebuia doar să urce Dealul Ciuperca, din vârf având o imagine "aproape londoneză".


(Oradea în 1992, fotografie dintr-un calendar, sursa: Oradea Nagyvarad Grosswardein / Facebook)

Pentru smogul de deasupra oraşului era responsabil şi traficul auto în creştere, în 1990 începând să se importe masiv autovehicule din Occident, mai ales rulate.

"Poluarea este înspăimântătoare", remarcau reprezentanţii gospodăririi locale, dar vinovaţii totuşi nu erau prinşi în rarele dezbateri pe teme ecologiste.

2022. În topul poluării

Lucrurile s-au schimbat de atunci, dar probleme încă există. Principalii poluatori industriali din interiorul Oradiei s-au desfiinţat ori şi-au relocat activitatea, lăsând loc regenerărilor urbane. Astfel, cetăţenii din Ioşia, Calea Aradului sau Velenţa, unde erau fabrici, nu mai sunt deranjaţi de zgomot şi gaze.

Totuşi creşterea semnificativă a traficului auto a creat probleme atât prin poluarea atmosferei cu gaze de eşapament, cât şi prin zgomotul produs.

Cele peste o sută de mii de maşini înmatriculate local şi care tranzitează oraşul ridică poluarea fonică chiar peste limitele admise. Conform hărţii de zgomot a Oradiei, pe bulevarde şi pe căile de intrare în urbe se înregistrează niveluri de 60-70 dB, care afectează mii de persoane care locuiesc pe lângă ele.

Oradea

Poluarea apei are loc prin deversări, intenţionate sau nu, în Crişul Repede şi în pârâul Peţa, anual având loc astfel de incidente.

În general, poluarea aerului, după cum arată măsurătorile, se află în limite normale, scăzută şi foarte scăzută, conform Indicelui European al Calităţii Aerului. Un studiu al Institutului de Sănătate Globală din 2021 plasa Oradea pe locul 160 în topul poluării europene şi pe locul 9 la nivel naţional.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Si pe langa toate astea CET-ul...
In loc sa-l rethenologizam CET ul Primaria l-a distrus venind in schimb cu unul pe gaz rusesc scump care ne arde pe toti la buzunare. E bine si asa dar CET ul vechi nu trebuia distrus daca aveam pret bun la gaz mergeam pe gaz daca nu pe ce avem...carbune , lemn , porumb...etc
Postat 09 Octombrie 2022, 14:46 de User anonimizat
o fi de bine?
O fi de bine ca au disparut? Nu era mai bine sa filtram noxele si sa facem si noi ceva? Polueaza altii in locul nostru cu succes iar noi cumparam de la ei, grosomodo la nivel planetar doar noi am pierdut, ei au castigat! Aspirina, zaharul le fac nemtalaii, mobila suedezii, alumina chinezii si rusii,....noi frecam manganu!
Postat 09 Octombrie 2022, 09:41 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON