URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Aprilie 2016, 10:13

Oradea ieri, Oradea azi: Cum arăta pe vremuri Centrul Civic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1973. Centrul Civic, primele proiecte

Actuala Piaţă Emanuil Gojdu, zonă pe care orădenii o cunosc sub denumirea Centrul Civic, nu a fost întotdeauna un spaţiu deschis. La începutul secolului trecut, aici existau mai multe case cu un etaj, cu magazine şi locuinţe, vechea autogară, dar şi vechiul depou de tramvaie, aflat pe locul actualei pieţe agroalimentare.

Existenţa acelor case masca, însă, Cetatea, iar agitaţia creată în zonă de activităţile industriale, comerciale şi de transporturi o puneau de-a dreptul într-un con de umbră. În anii ’70, autorităţile comuniste au încercat să găsească soluţii pentru transformarea zonei într-una mai prietenoasă, dar şi pentru fluidizarea traficului rutier şi a celui de tramvaie.

În 1973 a fost publicat în revista Arhitectura un proiect de transformare a zonei, semnat de arhitectul Alexandru Moisi. Acesta propunea demolarea construcţiilor existente, construirea unei artere rutiere care să lege strada Dimitrie Cantemir de Podul Dacia cu un pasaj suprateran, respectiv extinderea Parcului 23 August (azi 1 Decembrie) până la Cetate, cu o grădină franţuzească şi alei pietonale. Casa de Cultură a Sindicatelor exista deja, iar pe Calea Clujului se propunea construirea unor blocuri turn lângă cele existente.

2016. Aceeaşi zonă, alte planuri

Proiectul lui Moisi nu a mai fost pus în aplicare din cauza schimbării de optică privind urbanismul. Fiindcă se punea un accent tot mai puternic pe "centrele politico-administrative", s-a considerat că şi Oradea ar avea nevoie de un astfel de centru civic.

În 1979 era prezentat un proiect pentru un ansamblu de clădiri ce cuprindea un palat administrativ, un hotel, blocuri de locuinţe, o sală de expoziţii, un al doilea pod peste Criş şi o piaţă pietonală dedicată manifestărilor publice. Palatul administrativ urma să fie amplasat unde se află în prezent catedrala. În faţa lui era gândit să troneze Monumentul Independenţei, inaugurat în 1982 în prezenţa lui Nicolae Ceauşescu. 

Zona a fost sistematizată doar parţial de comunişti şi a rămas cu probleme după 1989. În 2010 s-a încercat rezolvarea gâtuirii traficului prin amenajarea, nu foarte inspirată, a unui sens giratoriu. Actualmente, în planurile edililor există un proiect de amenajare a unor pasaje rutiere subterane care să fluidizeze traficul. Deasupra lor, în spaţiul dintre Catedrală şi Casa de Cultură, ar urma să fie amenajată o piaţă publică. Primăria doreşte accesarea de fonduri europene pentru punerea în operă a proiectului până cel târziu în 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oradea, un oras blestemat sa fie condus de...
Cladirile vechi din poza s-ar fi integrat perfect in proiectul de punere in valoare a cetatii. Din pacate si acum 40 de ani ca si astazi suntem condusi de niste natarai. Comunistii au ridicat acele blocuri, apoi a venit ,,revolutia" si hop! i-au dat jos pe fratii petreus si au altoit catedrala. Rezultatul: cetatea este mascata perfect. Catedrala putea fi foarte bine construita in locul fostei case de cultura a sindicatelor. Avea si parcare! Aceasta, fosta casa, a ajuns o ruina, impartita si ras-impartita, a ajuns un talcioc... ca si sala sporturilor si ca viitoarea sala polivalenta.
Postat 05 Aprilie 2016, 07:57 de pinonel
Time travel- full HD
Foarte interesante ar fi niste poze cu rezolutie mai buna...sau chiar o galerie online cu poze vechi din oradea, sau chiar un site intretinut de insasi PMO, divizia arhitectura.S-ar putea face cu ceva farimituri ramase de la megaproiecte ...Ceva similar cu ce gasim aci pe un blog: vederidintrecut.blogspot.ro
Postat 04 Aprilie 2016, 20:53 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON