URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iulie 2020, 09:34

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a fost amenajat, de-a lungul anilor, parcul Palatului Baroc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1988. Busturi şi amfiteatru

La sfârşitul secolului al XVIII-lea, după finalizarea lucrărilor de construire a Catedralei Romano-Catolice şi a Palatului Episcopal Romano-Catolic (Palatul Baroc), în jurul clădirilor a început amenajarea unei grădini.

Conform hărţilor vechi, parcul a fost, la început, amenajat în spatele şi lateralul nordic al Palatului episcopal. După un secol, în 1887 zona verde se extinsese şi în faţa clădirii, către Şirul Canonicilor, dar şi către centrul urbei, în contextul dezvoltării Olosigului.

Parcul avea amenajări simple cu arbori şi arbuşti, cu alei neregulate din pământ şi pietruite. Abia după cel de-Al Doilea Război Mondial, parcul a intrat într-un proces amplu de modernizare, ocazionat de restaurarea Palatului Baroc şi mutarea acolo a Muzeului Ţării Crişurilor.

A fost creat un parc cu noi arbori şi bănci de odihnă, cu alei modernizate, iar pe latura nordică era amplasată o biserică din lemn, ulterior mutată în Băile Felix. Ultimele modificări au apărut la finalul anilor ’80, când a fost realizat amfiteatrul din spatele Palatului, grădina cu arbuşti în formă de lire, gardul cu porţile somptuoase şi şirul de busturi ai unor conducători politici de pe teritoriul României.

2020. Complet restaurat

În anii ’90, amfiteatrul găzduia concerte şi spectacole, iar partea dinspre bulevardul Dacia a parcului - expoziţii şi târguri, între care Târgul Meşterilor Populari.

După anul 2000, însă, parcul a început să se degradeze şi a fost mai puţin utilizat, în principal din cauza retrocedării sale şi a Palatului către Episcopia Romano-Catolică şi a restrângerii activităţii Muzeului.

Astăzi, parcul din jurul Palatului Baroc poartă numele lui Schlauch Lőrincz, episcop al Diecezei de Oradea, din 1893 cardinal.

În 2019, cu ocazia lucrărilor de restaurare a Palatului Baroc, parcul de 5,5 hectare a intrat în refacere printr-o finanţare de 800.000 euro, bani europeni. Unii arbori şi arbuşti au fost eliminaţi, alţii toaletaţi, iar stejarul vechi de 200 de ani a fost proptit pentru susţinere.

Aleile au fost refăcute şi pavate cu piatră cubică, au fost montate bănci de odihnă şi lămpi noi, iar amfiteatrul din spate a fost reabilitat. În partea nordică a fost amenajată o "grădină biblică" cu mai multe soiuri de plante: lavandă, orz, gladiole, viţă-de-vie, in şi lemnul Maicii Domnului, fiecare specie având parte de câte o plăcuţă descriptivă. Zona este deschisă publicului ca o zonă de relaxare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON