URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2023, 19:18

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a evoluat iluminatul public din oraș în ultimii 70 de ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1978. De la neon la sodiu

Tehnologia iluminării spaţiului public din Oradea s-a schimbat de mai multe ori în deceniile trecute. În anii 1950, pe străzile principale şi în parcuri erau montate corpuri de iluminat cu tuburi fluorescente, aşezate pe stâlpi de tip "banană" şi lampadare.

Prin 1960 au fost introduse becurile cu vapori de mercur, cu ajutorul cărora erau luminate pieţele centrale şi artere precum Republicii, Magheru, 6 Martie (azi Dacia), Cantemir, precum şi podurile din oraş. Ele aveau avantajul luminării unei suprafeţe mai mari faţă de becurile cu incandescenţă normală, fiind necesare mai puţine aparate de iluminat. Aveau dimensiuni diferite, inclusiv "pitice", folosite pentru luminarea ambientală a spaţiilor verzi şi pergolelor cu flori. În 1962 adoptarea sistemului de aprindere centralizată a iluminatului public încă era în discuţie.

În 1978, becurile cu filament incandescent şi cele cu vapori de mercur au fost înlocuite cu becurile cu vapori de sodiu. Ele emiteau o lumină portocalie, ajutând la perceperea mai uşoară a obiectelor şi consumând mai puţină electricitate. 460 de astfel de lămpi au fost montate în principalele intersecţii şi pe bulevarde, iar în anii următori în toate cartierele.

Iluminat public Oradea

2023. Leduri şi senzori

Cea mai mare modernizare a iluminatului public din Oradea a avut loc în anii 2001-2002. Sistemul şi aparatele de iluminat montate atunci se folosesc şi azi, fiind vorba de becuri cu vapori de sodiu.

În ultimii ani, însă, tot mai mult este folosită tehnologia led. Economicoase, aceste becuri pot oferi o lumină rece sau caldă, având un unghi de "vizibilitate" mai redus decât al becurilor clasice. Iluminatul cu led a fost folosit la început pe străzile nou construite şi în spaţiile publice reamenajate dintre blocuri, soluţie adoptată în 2015 şi în Piaţa Unirii, apoi pe strada Vasile Alecsandri şi în Piaţa Ferdinand.

În acelaşi mod au fost supra-iluminate mai multe treceri pentru pietoni în anii 2022-2023, aparatele fiind dotate cu senzori de mişcare care, la prezenţa pietonilor, măresc luminozitatea ledurilor. Tot în 2022, Primăria şi-a exprimat intenţia de a accesa aproape 7 milioane lei de la Administraţia Fondului de Mediu pentru înlocuirea a 2.038 de corpuri de iluminat cu altele led, înlocuirea a 15 puncte de aprindere cu centrale de monitorizare a iluminatului şi montarea a 15 sisteme de telegestiune în punctele de aprindere. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Apropo iluminat public
In Piata Unirii e bezna, pe podul Densusianu si zonele adiacente a fost bezna luni de zile, acum functioneaza tot al treilea stalp de iluminat, iar langa pod, langa pista de bicicclete de cateva sute de metri care leaga malul Crisului de bulevardul Dacia, nici macar nu exista vreun stalp de iluminat. La fel bezna.
Postat 30 Octombrie 2023, 16:12 de 1x1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON