URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Aprilie 2023, 18:15

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut Splaiul Crișanei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1967. Din grădini, cartier

Splaiul Crişanei, un mic cartier de pe malul stâng al Crişului Repede, care face legătura între bulevardul Decebal şi cartierul Ioşia-Nord, a fost construit în a doua jumătate a anilor 1960. Înainte, locul a fost liber de construcţii, aici fiind probabil grădini.

Terenul se învecina la nord cu albia neregularizată a Crişului, iar în sud cu târgurile de porci şi de vite de pe actualele străzi Brâncoveanu - Tudor Vladimirescu. În locul lor au fost parcelate locuri pentru case, iar către strada Decebal au fost construite mai multe blocuri pentru grecii din oraş, plus o şcoală.

Fiind însă nevoie de mai multe locuinţe noi pentru populaţia în creştere, autorităţile au profitat de terenul liber pentru a ridica aici alte blocuri. La început au fost construite trei micro-ansambluri formate dintr-un bloc turn şi altele două cu câte 4 etaje, în 1966-1967.

Zona a fost sistematizată prin crearea străzii Splaiul Crişanei şi a drumurilor interioare, cartierul fiind completat şi cu două licee industriale, aproape fiind platforma industrială Sinteza - Înfrăţirea. Totodată, malul Crişului a fost îndiguit şi s-a creat o alee de promenadă.

Ulterior, cartierul s-a extins spre Ioşia, până în 1970 ajungând până în colţul cu strada Oneştilor.

2023. Modernizări făcute şi încă necesare

Din punct de vedere urbanistic, cartierul este unul deschis, cu tronsoane de blocuri independente. El nu a avut la început spaţii comerciale şi servicii, excluzându-le pe cele educaţionale.

Câteva magazine au fost deschise după 1990 la parterul unor blocuri. Strada Splaiul Crişanei a fost modernizată în anul 2008, iar apoi au fost refăcute şi aleile dintre blocuri.

Cea mai vizibilă schimbare faţă de acum jumătate de veac este apariţia vegetaţiei, limitate la început la câţiva puieţi şi arbuşti. Tot în anii 2000 a fost modernizat digul, pe care s-a amenajat o pistă pentru biciclete.

În cartier se află azi mai multe instituţii de învăţământ: Creşa nr. 9 "Căsuţa din poieniţă", Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller" şi colegiile tehnice "Mihai Viteazul" şi Traian Vuia", ultimele două modernizate în anii trecuţi.

Liceul German încă aşteaptă reabilitarea completă, un proiect de renovare şi eficientizare energetică fiind pregătit pentru a intra în execuţie. Încă este loc de modernizări ale spaţiului public, cel dintre blocuri putând fi îmbunătăţit prin sădiri şi plantări, extinderea iluminatului public şi montarea de noi aparate de joacă pentru copii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON