URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2021, 14:44

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut cartierul Nufărul și cum va arăta după noile modernizări?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1975. Nou, dar cu lipsuri

Cartierul Nufărul a apărut în urma alipirii şi sistematizării vechiului sat Seleuş. Primele blocuri au apărut aici puţin după 1975, practic în mijlocul zonei de case. Treptat, noi apartamente au fost ridicate către străzile Nufărului, Morii şi Noica.

În septembrie 1975, în noul cartier locuiau circa 1.000 de persoane, până în finalul anului numărul având să se tripleze. Dar gradul de confort era încă destul de scăzut.

Conform unui articol din ziarul Crişana, blocurile încă nu erau alimentate cu apă caldă, iar transportul în comun era deficitar, existând puţine autobuze care să facă legătura cu oraşul.

Drumurile şi aleile de acces către blocuri erau în proiectare, dar autorităţile dădeau asigurări că, împreună cu modernizarea principalelor străzi, aveau să fie gata în cursul anului 1976.

Localnicii erau nemulţumiţi şi de lipsa telefoanelor publice. Fiindcă încă nu erau montate cablajele necesare, instalarea telefoanelor, atât în apartamente, cât şi în spaţiul public, era imposibilă.

În acel timp, aprovizionarea şi prestarea de servicii către populaţie se făcea prin chioşcuri improvizate, iar vechiul bufet din cartier vindea legume şi fructe, abia peste câţiva ani fiind date în uz spaţii comerciale la parterul unor blocuri.

2021. În modernizare

Sistematizarea cartierului Nufărul a fost oprită în 1989 deşi nu era, teoretic, încheiată. În anii 1990-2000 în cartier au mai fost date în folosinţă blocuri, au fost reparate străzile şi modernizat transportul în comun.

Confortul locuitorilor a fost asigurat prin extinderea liniilor de tramvai, amenajarea de magazine şi, apoi, legarea cartierului de noua centură a oraşului.

În prezent, cartierul are străzile modernizate, mai puţin cele din noua zonă de case, şi este deservit de mai multe centre comerciale. Are grădiniţe şi un colegiu naţional, dar şi parcuri noi.

În anul 2014, lângă bucla de întoarcere a tramvaielor a fost amenajată o autogară, piaţa din vecinătate fiind şi ea modernizată.

Strada Nufărului, şi azi principala arteră de legătură cu centrul, a intrat într-un proces de reabilitare completă în vara anului 2021, urmând să fie amenajat şi un centru de cartier cu zonă pietonală şi spaţii verzi în intersecţia sa cu strada Ciheiului.

Se intenţionează şi trecerea încălzirii pe apă geotermală, iar una din principalele probleme ale zonei, lipsa locurilor de parcare, a fost parţial rezolvată prin amenajarea câtorva sute printre blocuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON