1975. Nou, dar cu lipsuri
Cartierul Nufărul a apărut în urma alipirii şi sistematizării vechiului sat Seleuş. Primele blocuri au apărut aici puţin după 1975, practic în mijlocul zonei de case. Treptat, noi apartamente au fost ridicate către străzile Nufărului, Morii şi Noica.
În septembrie 1975, în noul cartier locuiau circa 1.000 de persoane, până în finalul anului numărul având să se tripleze. Dar gradul de confort era încă destul de scăzut.
Conform unui articol din ziarul Crişana, blocurile încă nu erau alimentate cu apă caldă, iar transportul în comun era deficitar, existând puţine autobuze care să facă legătura cu oraşul.
Drumurile şi aleile de acces către blocuri erau în proiectare, dar autorităţile dădeau asigurări că, împreună cu modernizarea principalelor străzi, aveau să fie gata în cursul anului 1976.
Localnicii erau nemulţumiţi şi de lipsa telefoanelor publice. Fiindcă încă nu erau montate cablajele necesare, instalarea telefoanelor, atât în apartamente, cât şi în spaţiul public, era imposibilă.
În acel timp, aprovizionarea şi prestarea de servicii către populaţie se făcea prin chioşcuri improvizate, iar vechiul bufet din cartier vindea legume şi fructe, abia peste câţiva ani fiind date în uz spaţii comerciale la parterul unor blocuri.
2021. În modernizare
Sistematizarea cartierului Nufărul a fost oprită în 1989 deşi nu era, teoretic, încheiată. În anii 1990-2000 în cartier au mai fost date în folosinţă blocuri, au fost reparate străzile şi modernizat transportul în comun.
Confortul locuitorilor a fost asigurat prin extinderea liniilor de tramvai, amenajarea de magazine şi, apoi, legarea cartierului de noua centură a oraşului.
În prezent, cartierul are străzile modernizate, mai puţin cele din noua zonă de case, şi este deservit de mai multe centre comerciale. Are grădiniţe şi un colegiu naţional, dar şi parcuri noi.
În anul 2014, lângă bucla de întoarcere a tramvaielor a fost amenajată o autogară, piaţa din vecinătate fiind şi ea modernizată.
Strada Nufărului, şi azi principala arteră de legătură cu centrul, a intrat într-un proces de reabilitare completă în vara anului 2021, urmând să fie amenajat şi un centru de cartier cu zonă pietonală şi spaţii verzi în intersecţia sa cu strada Ciheiului.
Se intenţionează şi trecerea încălzirii pe apă geotermală, iar una din principalele probleme ale zonei, lipsa locurilor de parcare, a fost parţial rezolvată prin amenajarea câtorva sute printre blocuri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.