URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Ianuarie 2017, 13:10

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost şi ce a lăsat oraşului arhitectul Rimanóczy Kálmán junior

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1900. Debutul unui deceniu fast

Sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX au însemnat pentru Oradea o perioadă de dezvoltare şi numeroase investiţii publice şi private. Mai mulţi arhitecţi, locali sau veniţi din Ungaria, în special de la Budapesta, au creat în Oradea adevărate bijuterii arhitecturale, unul din ei fiind Rimanóczy Kálmán junior, fiul arhitectului cu acelaşi nume.

Născut în 1870 în Oradea, cu studiile făcute la Berlin şi Budapesta, Rimanóczy jr. şi-a făcut un nume în arhitectura oraşului în perioada fastă a curentului Art Nouveau.

Familia sa deţinea în Oradea mai multe imobile, între care baia cu aburi aflată între străzile Libertăţii şi Iosif Vulcan, iar pe Calea Clujului de azi mai multe fabrici de cherestea, cărămidă şi mobilă. Rimanóczy Kálmán jr locuia în clădirea proiectată de el pe strada Roman Ciorogariu 3, cumpărată ulterior şi amenajată ca sediu de Episcopia Ortodoxă. Biroul său de arhitectură se afla pe actuala Republicii.

A fost atât arhitect, cât şi antreprenor, iar în această ultimă calitate a colaborat la construirea Teatrului şi a Bisericii Luterane din strada Tudor Vladimirescu, iar în 1910 s-a ocupat de proiectul pentru extinderea clădirii Muzeului orăşenesc, în prezent Palatul Copiilor.

2016. Un orădean aproape anonim

Între clădirile proiectate de Rimanóczy jr. se numără şi fostul sediu al Cercului Catolic (Filarmonica de Stat), fostul Palat al Finanţelor Publice din strada Republicii, Biserica Romano-Catolică Pogorârea Sfântului Duh din strada Dunărea, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, Palatul Primăriei, clădirea Baroului şi Palatul Apollo.

În plus, Rimanóczy jr. a realizat şi două imobile sanitare: dispensarul TBC de pe Aleea Ştrandului şi Spitalul de Neuropsihiatrie. Un alt proiect al său a fost realizarea "oraşului-grădină", un cartier de case cu un front stradal verde, aflat în actuala zonă Ştefan cel Mare, dincolo de Pârâul Sălbatic, dar distrus ulterior de autorităţile comuniste.

Deşi amprenta sa este prezentă în întreg centrul istoric, în prezent Rimanóczy Kálmán junior este aproape necunoscut. Numele său îl poartă o străduţă din vecinătatea Grădinii Zoologice pe care nu se află niciun imobil conceput de el. Abia la centenarul decesului, în 2012, UDMR Bihor a amplasat o placă comemorativă (foto) pe una dintre clădirile în care a lucrat, pe strada Libertăţii. O altă idee, nematerializată însă, a fost de înfiinţare a Premiului Rimanóczy, pentru rezultate bune în arhitectură.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Frumos ca i-ati acordat atentie unui personaj marcant pt orasul Oradea
Mi-s roman, insa tipul tot merita o strada centrala pe care se afla cladiri proiectate de dansul ce sa ii poarte numele. De asemenea, i s-ar putea face si o statuie la care nu cred ca s-ar opune alte etnii. Ideea de acordare a premiului pt arhitectura, nu cred ca e potrivit a se acorda scolii amatoricesti de la oradea, insa ar merge pt catigatorii concursurilor de proiecte. Cred ca ar fi cea mai potrivita forma de respect, in final, sa se faca pe viitor orice proiecte de investitii cu concurs de proiecte, cu atentie acordata valorii arhitecturale a investitiei ( piata pietonala, campus scolar, pod, etc, orice ar fi). Oare se gasesc undeva poze or planuri cu "orasul-gradina", inainte de a fi distrus?
Postat 22 Ianuarie 2017, 23:28 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON