URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2018, 13:08

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Nicolae Firu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1899. De dragul muzicii

Unul dintre intelectualii care au îmbogăţit viaţa culturală a Oradiei secolului XX, lăsând urmaşilor mărturii despre oraş, a fost un pedagog puţin cunoscut de orădenii de azi - Nicolae Firu.

Născut în 1873 în comuna bănățeană Chișoda, Firu a fost un fiu de țărani muncitori pasionat de muzică. A studiat la Conservatorul din Timișoara, timp în care a lucrat ca învățător în două sate timişene.

La Oradea a venit în 1899, la propunerea episcopului ortodox Roman Ciorogariu, fiind angajat învățător la școala ortodoxă ce funcționa pe lângă Biserica cu Lună. Tot atunci a preluat şi conducerea corului local Hilaria, resuscitându-i activitatea.

Ca dirijor al „reuniunii muzicale” până în 1918, Firu a organizat concerte atât în Oradea, cât și în comunele din Bihor. Sub bagheta sa, corul a marcat, printr-un spectacol de muzică și teatru, jubileul de 40 de ani al revistei Familia, participând apoi la Expoziția Națională de la Arenele Romane din București, unde a obținut „Diploma de onoare și medalia de aur”.

În hanul Arborele Verde și în pasajul Vulturul Negru, Firu a reușit să aducă în fața publicului formații de muzică și dans popular din comitat, cum se numea atunci judeţul, și din Transilvania.

2018. Singurul învăţător emerit

Nicolae Firu era, totodată, compozitor și pasionat culegător de folclor. A armonizat cântece populare, patriotice, imnuri și romanțe, și a publicat cântece populare în revistele Familia și Legea românească, precum și în ziarele Tribuna și Gazeta de Vest.

Alte cercetări ale sale s-au finalizat cu publicarea unor monografii școlare, a unei monografii culturale a Oradiei (foto), a unei lucrări despre Biserica cu Lună și a unui manual de geografie a comitatului Bihor.

După anul 1940, când Ardealul de Nord, deci şi Oradea, a fost cedat Ungariei, Nicolae Firu s-a stabilit la Timișoara. Făcând parte timp de 42 de ani din corul Hilaria, a scris şi o monografie a reuniunii, care însă a rămas doar în manuscris.

A încetat din viață în anul 1965, la vârsta de 93 de ani, fiind înmormântat în satul natal.

În secolul trecut, a fost singurul învățător bihorean deținător al titlului de „Învățător emerit”, primit în 1963. În zilele noastre, memoria sa este marcată şi în Oradea. O stradă din Ioşia îi poartă numele, Corul Liceului Ortodox din oraş a fost, de asemenea, botezat „Nicolae Firu”, iar o lucrare i-a fost dedicată de către profesorul orădean Mihai Brie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON