URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2016, 14:18

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost episcopul Roman Ciorogariu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1921. Un episcop pentru ortodocşi

Arădean, născut în 1852, Roman Ciorogariu a fost primul episcop ortodox al Oradiei după Marea Unire. Istoricii socotesc perioada sa drept una fastă, cu numeroase realizări, mai ales că vorbim de primul şi cel mai greu deceniu interbelic. O episcopie ortodoxă la Oradea era un vis nesperat, iar un episcop ortodox era genul de lider spiritual de care localnicii nu mai avuseseră parte de două secole.

Ciorogariu a fost hirotonit în 26 martie 1921, iar activitatea sa s-a împletit cu cea a asociaţiilor româneşti locale, desfăşurându-se pe mai multe planuri, în mod deosebit pentru educarea şi promovarea culturii româneşti. Educaţional, meritul său a constat în înfiinţarea Academiei Teologice Ortodoxe orădene în 1923. Oraşul avea până atunci doar o academie teologică romano-catolică şi una greco-catolică, iar din acel moment putem vorbi de pregătirea preoţilor ortodocşi în Oradea.

Episcopul a militat la prim-ministrul I. C. Brătianu ca academia să beneficieze de un local propriu, la început funcţionând în clădirea Academiei de Drept. Zece ani mai târziu, revista Legea Românească, înfiinţată tot de Ciorogariu, scria că Academia era "un altar al patriotismului românesc şi creştinesc".

2016. Memoria unui mare român

Pentru publicarea regulată a revistei Legea Românească a fost înfiinţată, în anul 1925, Tipografia Diecezană. Aici au fost tipărite numeroase cărţi şi reviste, inclusiv cele ale asociaţiilor locale precum Casa Naţională a Românilor din Bihor sau publicaţia Gazeta de Vest.

În direcţia acţiunilor caritabile, episcopul Ciorogariu a înfiinţat un Fond pentru ajutorarea văduvelor şi a orfanilor de preoţi din Eparhie, participând prin efort personal şi sprijin financiar pentru ridicarea unor biserici şi obţinerea pentru Episcopie a Palatului Rimanoczy din centrul urbei.

Din 1931, acesta a devenit sediul principal, unde funcţionează şi astăzi. Pentru meritele sale, Ciorogariu a fost distins de regele Ferdinand I: a fost membru de onoare al Academiei Române şi ofiţer al Academiei Franceze. Actualmente, strada pe care se află Episcopia îi poartă numele, la fel şi liceul ortodox din oraş. Memoriile lui Ciorogariu sunt păstrate în bibliotecile orădene sub titlul "Zile trăite" şi reprezintă o sursă importantă de informaţii privind anul 1919 şi însemnătatea sa pentru Oradea şi Bihor. Chipul său este prezent în interiorul Bisericii Adormirea Maicii Domnului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON