1937. Casa Învăţătorilor
Pe strada Louis Pasteur există mai multe clădiri care au o funcţiune spitalicească, între care şi cea de la numărul 28, care iniţial a fost sediu al Asociaţiei Învăţătorilor Români din Oradea.
În Bihor, Asociaţia funcţiona încă dinaintea anului 1892, în baza regulamentului elaborat de Consistoriul diecezan ortodox din Arad. În Oradea, a fost înfiinţată în 1906, scopul fiind schimbul de idei şi experienţă cu privire la educarea copiilor, învăţământul românesc desfăşurându-se cu precădere în şcoli confesionale.
Unul dintre membrii activi ai asociaţiei a fost profesorul Nicolae Firu, care din poziţia de vicepreşedinte a obţinut în perioada interbelică sprijinul Primăriei pentru ridicarea unui sediu.
Terenul din strada Pasteur era liber, iar în 1937 acolo s-a ridicat o clădire în V, cu parter şi etaj, ferestre mari şi o faţadă sobră. Intrarea principală, monumentală, dădea impresia unui castel, prin cele două turle care flancau registrul principal. Războiul a prins imobilul neterminat, dar totuşi a găzduit un spital de campanie. După naţionalizare, clădirea a trecut la Ministerul Sănătăţii, care a finalizat-o şi a transformat-o în spital.
2020. Incubator de afaceri
După ce zeci de ani a fost sediul Spitalului de Neurologie (fostul Spital nr. 5), clădirea a fost evacuată acum un deceniu, iar în 2014 a ajuns în patrimoniul Primăriei, în contul unei datorii de 3,6 milioane de lei a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ către Stat. Nefolosit, imobilul a ajuns în paragină.
Acum, va primi o nouă funcţiune printr-un proiect european, "Cresc Oradea Mare", în valoare de peste 16,7 milioane lei, care presupune reabilitarea integrală şi transformarea clădirii într-un incubator de afaceri axat în special pe industriile creative şi IT.
Pe o suprafaţă de 2.200 mp vor fi amenajate 15 birouri pentru start-up-uri, 30 spaţii de lucru "open space", şase ateliere-suport pentru firmele incubate, respectiv săli pentru evenimente şi training, toate dotate cu mobilierul necesar.
Aici vor funcţiona pentru un timp limitat firme nou-înfiinţate, care vor primi inclusiv suport tehnic şi juridic, financiar şi de antreprenoriat. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în 2019, jumătate din sumă urmând să fie suportată de oraş. Luna trecută, Primăria a scos deja la licitaţie proiectarea lucrărilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.