URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2020, 09:33

Oradea ieri, Oradea azi: Ce a fost și ce urmează să fie Spitalul de Neurologie din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1937. Casa Învăţătorilor

Pe strada Louis Pasteur există mai multe clădiri care au o funcţiune spitalicească, între care şi cea de la numărul 28, care iniţial a fost sediu al Asociaţiei Învăţătorilor Români din Oradea.

În Bihor, Asociaţia funcţiona încă dinaintea anului 1892, în baza regulamentului elaborat de Consistoriul diecezan ortodox din Arad. În Oradea, a fost înfiinţată în 1906, scopul fiind schimbul de idei şi experienţă cu privire la educarea copiilor, învăţământul românesc desfăşurându-se cu precădere în şcoli confesionale.

Unul dintre membrii activi ai asociaţiei a fost profesorul Nicolae Firu, care din poziţia de vicepreşedinte a obţinut în perioada interbelică sprijinul Primăriei pentru ridicarea unui sediu.

Terenul din strada Pasteur era liber, iar în 1937 acolo s-a ridicat o clădire în V, cu parter şi etaj, ferestre mari şi o faţadă sobră. Intrarea principală, monumentală, dădea impresia unui castel, prin cele două turle care flancau registrul principal. Războiul a prins imobilul neterminat, dar totuşi a găzduit un spital de campanie. După naţionalizare, clădirea a trecut la Ministerul Sănătăţii, care a finalizat-o şi a transformat-o în spital.

2020. Incubator de afaceri

După ce zeci de ani a fost sediul Spitalului de Neurologie (fostul Spital nr. 5), clădirea a fost evacuată acum un deceniu, iar în 2014 a ajuns în patrimoniul Primăriei, în contul unei datorii de 3,6 milioane de lei a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ către Stat. Nefolosit, imobilul a ajuns în paragină.

Acum, va primi o nouă funcţiune printr-un proiect european, "Cresc Oradea Mare", în valoare de peste 16,7 milioane lei, care presupune reabilitarea integrală şi transformarea clădirii într-un incubator de afaceri axat în special pe industriile creative şi IT.

Pe o suprafaţă de 2.200 mp vor fi amenajate 15 birouri pentru start-up-uri, 30 spaţii de lucru "open space", şase ateliere-suport pentru firmele incubate, respectiv săli pentru evenimente şi training, toate dotate cu mobilierul necesar.

Aici vor funcţiona pentru un timp limitat firme nou-înfiinţate, care vor primi inclusiv suport tehnic şi juridic, financiar şi de antreprenoriat. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în 2019, jumătate din sumă urmând să fie suportată de oraş. Luna trecută, Primăria a scos deja la licitaţie proiectarea lucrărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
CrisDumi
Nu-i bai, că și 2020-2024 tot lui Bolojan ii revine
Postat 17 Februarie 2020, 12:50 de Sandu2100
Sănduțo ...
... obiectiv vorbind îți dau dreptate, dar mai ciudă îmi e pe orădenii care l-au ales a doua și a treia oară, în 2012 și 2016, cu toate că era evidentă neștiința lui în "regenerarea urbană" a acestui oraș !?! Prima dată nu se pune, că nici nu a avut contracandidat în 2008 !?
Postat 17 Februarie 2020, 09:10 de CrisDumi
CrisDumi
Eu cred că ți-e ciud ție pe Bolojan :::)))
Postat 16 Februarie 2020, 16:23 de Sandu2100
Ca să vezi, ce repede au ieșit puii din ouăle ...
... noului "incubator" !?! Orădeni de factură proastă, cărora le e ciudă pe cei care circulă cu autoturismul ... din garajul casei până oriunde prin oraș și viceversa !??
Postat 16 Februarie 2020, 15:57 de CrisDumi
parcare
Îi dau dreptate lui CrisDumi. Este unul dintre pacienții spitalului de la nr. 24 și cunoaște bine zone.
Postat 16 Februarie 2020, 14:17 de Forend
CrisDumi
Până când va fi renovată clădirea, va fi gata și parcarea de pe Brașovului, ca să-ți miști șuncile.
Postat 16 Februarie 2020, 11:28 de Sandu2100
Clădirea e în stare de degradare avansată, nici boschetari nu adăpostește măcar ... dar locuri de parcare în jur găsești cu greu !?!
Așa că, dacă acum intrarea pe străzile adiacente se face pe un singur sens, la dus ori la întors din cauza zecilor de mașini parcate în apropierea bisericii alăturate din curtea spitalului ... va fi o mare debandadă când se va începe lucrarea "incubatorului", neexistând un plan de trafic valabil în acest moment !?!
Postat 16 Februarie 2020, 11:23 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON