URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Februarie 2024, 09:01

Oradea ieri, Oradea azi: Care este povestea casei Salomon Goldstein (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1911. Casa cu "trandafir"

Clădirea cu parter şi două etaje de pe strada Postăvarului nr. 2, colţ cu strada George Coşbuc, este uşor observabilă din Piaţa Ferdinand, fiind cap de perspectivă de-a lungul străzii Teatrului. Se numeşte casa Salamon Goldstein, după numele comanditarului.

Imobilul a fost proiectat în anul 1911 de către arhitectul Sztarill Ferenc, cu parter comercial (magazin de textile), două etaje cu apartamente, de 3, 4 şi 5 camere, şi o spălătorie în mansardă.

Intrarea se făcea dinspre strada Postăvarului, pe o poartă cu uşă dublă, decorată în feronerie cu Steaua lui David, iar casa scării era de dimensiuni mari, luminată natural prin ferestrele orientate către nord. În cartea "Evreii din Oradea" (tradusă în 1997), Mózes Teréz arăta că aici este singura astfel de reprezentare a Stelei lui David rămasă în oraş.

Arhitectura clădirii este Secessionul târziu, simplist, astfel că faţadele sunt puţin decorate, remarcându-se plăcile de majolică violet montate în jurul ferestrelor, jardinierele ori feroneria balcoanelor.

Casa mai are două balcoane generoase pe latura către strada Teatrului, precum şi un turn pe colţul cu strada Coşbuc, care simbolizează floarea de trandafir. 

Salomon Goldstein

2024. Înapoi spre original

Clădirea şi-a menţinut destinaţia, fiind şi azi imobil de locuinţe, dar apartamentele au trecut prin mai multe modificări şi reveniri la compartimentările iniţiale.

La parter funcţionează o firmă de intermedieri credite, iar într-unul dintre apartamentele de la primul nivel există un birou de avocatură. Curtea clădirii este mică, accesibilă din casa scării şi dinspre apartamente, prin balcoane rotunde.

În perioada postbelică, spaţiul comercial a fost desfiinţat şi transformat în apartament. În continuarea laturii de pe strada Postăvarului a fost ridicat încă un imobil de locuinţe cu două etaje, însă Casa Goldstein continuă să domine microzona.

Mansarda a fost refăcută în 2009 foarte diferit de aspectul original, având şi câteva ferestre, dar faţadele nu au fost renovate de mai mult timp.

În schimb, casa scării a fost renovată recent, inclusiv balustradele şi pardoselile, iar în vara anului 2023 a fost autorizată reînfiinţarea spaţiului comercial din parter, pentru care au fost desfiinţate ferestrele şi au fost recreate cele două vitrine de mari dimensiuni către strada Teatrului. Conform autorizaţiei, clădirea urmează să treacă prin alte renovări interioare, urmând şi restaurarea faţadelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON