URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Noiembrie 2023, 09:50

Oradea ieri, Oradea azi: Căminele studențești, o problemă de o sută de ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1927. Primul cămin studenţesc

În anii 1920, în Oradea funcţiona, deja de 140 de ani, o Academie de Drept, care pregătea specialişti pentru domeniul juridic şi administraţia publică, având câteva sute de studenţi anual, unii veniţi din afara oraşului şi a judeţului. În 1927, Academia era într-un vârf de activitate, discutându-se chiar de transformarea ei în universitate.

Activitatea didactică se desfăşura în clădirea impunătoare de pe strada Roman Ciorogariu, care azi găzduieşte Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", dar nu avea spaţii de cazare pentru studenţii din afara Oradiei.

În 1926, decanul Academiei, Iacob Lazăr, solicita Primăriei cedarea unui cămin din Parcul Carmen Sylva 26, azi Liceul de Arte din Parcul Petöfi Sándor (foto jos).

După reparaţii şi dotări, primul cămin studenţesc din Oradea a fost inaugurat în 25 mai 1927, cu o capacitate de 65 de locuri.

El era coordonat de către o Comisiune diriguitoare, având un administrator şi un contabil. În anul universitar 1927/1928, căminul a întreţinut 50 de studenţi. În aceeaşi clădire funcţiona şi o cantină, dar ambele au fost desfiinţate odată cu închiderea Facultăţii de Drept în 1934.

2023. Capacităţi noi

La aproape trei decenii după contopirea vechii Academii cu Universitatea din Cluj, în 1963 s-a înfiinţat la Oradea un Institut Pedagogic de 3 ani, care a funcţionat în pavilioanele fostei Şcoli de Jandarmi, unde azi se află Universitatea.

Institutul avea câteva sute de studenţi anual, în două, apoi patru facultăţi. Pentru cazarea celor din afara oraşului a fost amenajat un spaţiu în Pavilionul C, unde se afla şi cantina.

Fiindcă numărul studenţilor creştea, au fost ridicate două cămine cu câte 328 de locuri în partea sudică a campusului, unul pentru fete, finalizat în 1967, şi unul pentru băieţi, deschis în 1970. Ele au fost suficiente în anii 1970-1980, dar după înfiinţarea Universităţii a fost nevoie de noi spaţii de cazare.

Unul s-a închiriat în internatul Liceului "Mihai Viteazul", iar în 1998 a început construirea unui cămin pe strada Făgăraşului, aflat abia acum în faza finalizării complete.

Recent investiţiile în căminele studenţeşti au prins avânt: cele vechi sunt renovate, în timp ce pe strada Făgăraşului a început, în 2022, construirea a încă două cămine cu 464 de locuri (fotografia principală).

Lângă ele, CNI urmează să ridice încă un cămin, cu 795 de locuri, şi există planuri pentru un al patrulea, tot în campusul vechi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON