1927. Primul cămin studenţesc
În anii 1920, în Oradea funcţiona, deja de 140 de ani, o Academie de Drept, care pregătea specialişti pentru domeniul juridic şi administraţia publică, având câteva sute de studenţi anual, unii veniţi din afara oraşului şi a judeţului. În 1927, Academia era într-un vârf de activitate, discutându-se chiar de transformarea ei în universitate.
Activitatea didactică se desfăşura în clădirea impunătoare de pe strada Roman Ciorogariu, care azi găzduieşte Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", dar nu avea spaţii de cazare pentru studenţii din afara Oradiei.
În 1926, decanul Academiei, Iacob Lazăr, solicita Primăriei cedarea unui cămin din Parcul Carmen Sylva 26, azi Liceul de Arte din Parcul Petöfi Sándor (foto jos).
După reparaţii şi dotări, primul cămin studenţesc din Oradea a fost inaugurat în 25 mai 1927, cu o capacitate de 65 de locuri.
El era coordonat de către o Comisiune diriguitoare, având un administrator şi un contabil. În anul universitar 1927/1928, căminul a întreţinut 50 de studenţi. În aceeaşi clădire funcţiona şi o cantină, dar ambele au fost desfiinţate odată cu închiderea Facultăţii de Drept în 1934.
2023. Capacităţi noi
La aproape trei decenii după contopirea vechii Academii cu Universitatea din Cluj, în 1963 s-a înfiinţat la Oradea un Institut Pedagogic de 3 ani, care a funcţionat în pavilioanele fostei Şcoli de Jandarmi, unde azi se află Universitatea.
Institutul avea câteva sute de studenţi anual, în două, apoi patru facultăţi. Pentru cazarea celor din afara oraşului a fost amenajat un spaţiu în Pavilionul C, unde se afla şi cantina.
Fiindcă numărul studenţilor creştea, au fost ridicate două cămine cu câte 328 de locuri în partea sudică a campusului, unul pentru fete, finalizat în 1967, şi unul pentru băieţi, deschis în 1970. Ele au fost suficiente în anii 1970-1980, dar după înfiinţarea Universităţii a fost nevoie de noi spaţii de cazare.
Unul s-a închiriat în internatul Liceului "Mihai Viteazul", iar în 1998 a început construirea unui cămin pe strada Făgăraşului, aflat abia acum în faza finalizării complete.
Recent investiţiile în căminele studenţeşti au prins avânt: cele vechi sunt renovate, în timp ce pe strada Făgăraşului a început, în 2022, construirea a încă două cămine cu 464 de locuri (fotografia principală).
Lângă ele, CNI urmează să ridice încă un cămin, cu 795 de locuri, şi există planuri pentru un al patrulea, tot în campusul vechi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.