URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2024, 12:37

Oradea ieri, Oradea azi: Biserica Buna Vestire, între cele mai vechi din oraș (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1937. În haine neo-românești

În centrul Pieței Rahovei de azi era, încă din începutul secolului al XVIII-lea, o capelă ridicată de către episcopul catolic Emeric Csaky. Ea se afla în mijlocul unui cimitir, fiind numită și „capela cimitirului”, iar mai târziu a fost dată de același episcop călugărilor capucini, nou-veniți în oraș.

Biserica a fost ulterior demolată, în locul ei fiind ridicată o alta, în stil baroc, cu turn și criptă. A fost extinsă în 1830 și renovată de mai multe ori. Între timp, cimitirul a fost desființat, iar în jurul edificiului de cult s-au construit case, în ceea ce, în secolul al XIX-lea, se numea Kápolna Tér (Piața Capelei).

În 1925, biserica a fost cedată Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, care l-a contractat pe arhitectul Anton Sallerbeck să pregătească un proiect de restaurare și modificare a aspectului clădirii, prin adăugarea unor elemente ale arhitecturii neo-românești: antreul cu 4 coloane și capitel, brâurile ornamentale din jurul ferestrelor, turnul mare și turnurile laterale, toate cu foișor. Interiorul este ornamentat în stil bizantin.

În 25 iunie 1937, în prezența episcopului Valeriu Traian Frențiu, biserica a fost târnosită ca biserică militară greco-catolică, la înzestrarea ei contribuind Garnizoana locală.

2024. Renovată, așteptând pietonala

În 1948, autoritățile comuniste au desființat Biserica greco-catolică, astfel că lăcașul de cult a devenit ortodox, cum este și azi, purtând hramul Buna Vestire.

Cea mai nouă restaurare a clădirii a avut loc în 2014-2015, cuprinzând lucrări ample de refacere a fațadelor și acoperișului, inclusiv înlocuirea ferestrelor și a ușilor, a pardoselii altarului, a mobilierului și iluminatului, precum și a candelabrului.

Lucrările au fost finalizate în luna mai 2016, ocazie cu care, în Duminica Samarinencei (a cincea după Paști), a fost sfințită noua troiță ridicată în curte.

Zona din jurul bisericii, Piața Rahovei, a fost reabilitată acum câțiva ani, dar între timp Primăria a lansat intenția de a pietonaliza locul și de a-l redenumi Piața Concordiei, dată fiind vecinătatea a trei lăcașuri de cult de rituri diferite - unul ortodox, altul mozaic, în prezent Muzeul de Istorie a Evreilor din Oradea și Bihor, și unul reformat.

Autoritatea locală a aprobat proiectul în aprilie 2024, urmând ca documentația să fie depusă pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile. El ar presupune amenajarea a 302 mp de spațiu pietonal pavat cu porfir, crearea de spații verzi și plantarea de vegetație joasă și arbori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
question
De ce nu se retrocedeaza biserica proprietarului? a.k.a. bisericii Greco - Catolice. La bisercia ortodoxa este exceptie una din porunci? Rusinica. Comportamentul dubios duce la pierderea de enoriasi, scuzati platitori. Nu peste mult se va termina cu intinsul mainii spre bugetul de stat, nu prea sunt bani.
Postat 16 Iunie 2024, 15:06 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON