URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iulie 2024, 11:03

Oradea hot! Valul de caniculă greu de suportat ar putea deveni o normalitate. Ce avem de făcut?

Oradea hot! Valul de caniculă greu de suportat ar putea deveni o normalitate. Ce avem de făcut? STRĂZI UDATE. 55 de străzi importante din oraș sunt stropite în zilele caniculare de trei utilaje ale RER Vest, pentru a reduce disconfortul termic și a îmbunătăți calitatea aerului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a înregistrat săptămâna trecută o premieră teribilă: la fel ca întreg Bihorul, orașul a fost patru zile la rând sub incidența unui cod roșu de caniculă, iar temperaturile au ajuns la aproape 40 de grade la umbră.

Previziunile specialiștilor sunt sumbre, aceștia arătând că orădenii de acum vor îmbătrâni într-un ambient tot mai torid. Așa că tot ce pot face este să se adapteze...

Vine căldura din Africa 

Întreaga Românie s-a încins la începutul săptămânii trecute, trecând printr-un val de căldură greu de suportat, inclusiv orădenii resimțind din plin stresul termic, adică disconfortul provocat de imposibilitatea corpului uman de a menține o temperatură optimă. De ce a fost atât de cald? Specialiștii consideră că este consecința fenomenului general de creștere a temperaturii medii, mai mari cu circa 1,5 grade Celsius peste cea din secolul trecut, ceea ce influențează dinamica maselor de aer.

„Masele de aer de origine nord-africană sunt mai calde și capătă traiectorii non-specifice, ajungând mai des în zona noastră. Mecanismul circulației maselor de aer nu este pe deplin înțeles, dar este foarte clar din toate cercetările că este puternic influențat de creșterea temperaturilor. Tot din această cauză avem treceri bruște de la caniculă la temperaturi joase, marcate de obicei prin vijelii puternice”, spune Alex Trandafir (foto), un orădean specializat în schimbări climatice la Universitatea Loughborough din Anglia.

Va fi tot mai cald

Vestea proastă e că orădenii ar trebui să se obișnuiască cu valurile de căldură excesivă. O aplicație dezvoltată de ziarul american New York Times folosește date științifice pentru a estima câte zile caniculare vor avea de suportat oamenii din diferite orașe ale lumii, în funcție de anul nașterii și de locul unde trăiesc. 

Aplicația oferă simulări inclusiv pentru Oradea, iar datele sunt îngrijorătoare. De exemplu, dacă în urmă cu 50 de ani aici erau doar două zile pe an cu temperaturi de peste 32 grade Celsius, o persoană născută atunci trece acum prin 10 astfel de zile, iar când va avea 80 de ani, în anul 2054, va suporta 21 de zile de caniculă extremă. 

Pentru tinerii de azi, prognosticul e și mai „fierbinte”. O persoană născută în 1990, când în Oradea erau 6 zile cu temperaturi peste 32 grade Celsius, când va fi octogenară, în 2070, va resimți valuri de căldură timp de 23 zile, iar o persoană născută în 2010 chiar timp de 26 de zile, în anul 2090. 

„Riscul climatic se calculează în funcție de expunerea la hazard, impactul hazardului și capacitatea de adaptare. România, și implicit Oradea, stă foarte rău la partea de expunere, fiind una dintre țările cele mai afectate de schimbările climatice și expuse la hazardul cauzat de acestea”, explică Trandafir. Specialistul apreciază că temperaturile din zona noastră vor crește cu până la 3,5 grade Celsius până la finalul acestui secol.

O soluție la îndemână

Creșterea temperaturilor va dezechilibra și ploile. „Cantitativ, precipitațiile vor rămâne la fel, dar ca distribuire temporală se vor schimba semnificativ. Vom avea ploi tot mai rare și tot mai intense, ceea ce va duce și la accentuarea secetei”, crede orădeanul. 

Mult mai rău va fi în sud-estul României, zona care va fi cea mai afectată de secetă, în timp ce zona intracarpatică va avea un climat ușor mediteraneean, iar zona extracarpatică – inclusiv Bihorul – unul continental cu tendințe semiaride.

Este greu de crezut că omenirea va reuși să oprească încălzirea globală. Chiar dacă emisiile de dioxid de carbon s-ar reduce drastic, efectul acestei măsuri s-ar simți abia în 60-80 de ani. „Din punctul meu de vedere, ar trebui să ne concentrăm mult mai mult pe adaptare”, spune Trandafir.

O măsură pe care o recomandă este ca orașul să devină cât mai „verde”. „În orașe, căldura este intensificată de efectul insulei urbane de căldură, în principal prin albedoul foarte scăzut, adică capacitatea unei suprafețe de a reflecta radiația solară”, zice climatologul. Suprafețele mari de asfalt sau beton rețin căldura, iar cea mai simplă soluție este umbrirea lor cu copaci. „În plus, copacii absorb dioxidul de carbon, care are un nivel mult mai ridicat în orașe”, adaugă el.

Plantați și îngrijiți acum, arborii le vor asigura orădenilor de azi un confort vital în zilele caniculare. Despre care deocamdată nu știm cât de multe și de arzătoare vor fi...


VOCEA STRĂZII

Ce măsuri ar trebui să ia Primăria Oradea pentru a combate efectele caniculei în oraș?

În tot orașul ar trebui plantați mult mai mulți arbori de talie mare. Sunt multe străzi în Oradea care nu au copaci.

Alina

Parcările ar trebui acoperite cu panouri fotovoltaice sau cu acoperișuri „verzi”, cu plante. Mașinile n-ar mai fi așa încinse.

Laura

Străzile ar trebui stropite mai mult, mai des, ca să nu mai fie betoanele chiar așa încinse și să ne răcorim cât de cât.

Ghiță Ardelean

Trebuie plantați mai mulți copaci, iar până cresc ei, puse mai multe cișmele cu apă potabilă prin tot orașul.

Geta

Este nevoie de mai multe puncte anticaniculă, iar tramvaiele și autobuzele ar trebui să aibă obligatoriu aer condiționat.

Anonim

Nu trebuie să inventăm ceva, ci să ne gândim că va fi mai rău, așa că avem nevoie de cât mai mulți copaci pe toate străzile.

Doru

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
O.idee bună
Chiar cred ca acoperirea marilor parcări cu panouri fotovoltaice ar fi o treaba excelenta!!!
Postat 24 Iulie 2024, 15:19 de Alex07
Ce este de facut!?
Cât mai mut asfalt, cât mai mult beton, cât mai mulți copaci de talie medie si înalți tăiați, fără zone verzi. Pe scurt, exact cum se întâmplă acum.
Postat 24 Iulie 2024, 13:33 de Maikeltroll
Nimic...
...peste ciclicitatea normala a climei / anotimpurilor. In 1910 au fost si 43 de grade. Solutiile pentru confortul termic ar fi crearea a cat mai multe spatii verzi intretinute cu sisteme de irigatii, parcuri bogate in vegetatie, fantani arteziene / cascade , perdele de umbrire etc. Arborii de talie mare doar in parcuri.
Postat 24 Iulie 2024, 13:18 de georgemarian
Raspunsul e simplu
Plantari arbori medii si inalti, adica exact ce nu se face... Tot ce s-a plantat in ultimii 10+ ani au fost arbori mici si copacei. Iar asta cu udatul strazilor este o prostie imensa, se face doar o "sauna" mai mare in oras. Mai ales ca utilajele alea rer nu prea uda deloc, mai mult stropesc cate putin, sa le ajunga apa toata ziua.
Postat 24 Iulie 2024, 12:49 de cristianteofil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON