Primul curs şi workshop în chirurgie robotică în urologie din România are loc în perioada 10 – 11 septembrie la spitalul Pelican din Oradea.
Premieră pentru România...
Vreme de două zile, 18 chirurgi urologi îşi vor îmbunătăţi abilităţile în domeniul operaţiilor cu ajutorul robotului Da Vinci, sub îndrumarea unor specialişti din Germania şi Franţa care au pus bazele chirurgiei robotice.
"Pentru prima dată în România, în cadrul acestui curs cu workshop vor avea loc trei operaţii demonstrative folosind cea mai modernă tehnologie în domeniu, robotul Da Vinci", a declarat managerul spitalului Pelican, doctorul Octavian Gogu Cacuci, vineri, în conferinţa de presă organizată în deschiderea cursului.
Practic, în timpul cursului, specialiştii în domeniu vor opera sub supravegherea cursanţilor cărora le vor oferi îndrumare şi sfaturi, iar aceştia, la rândul lor, se vor putea perfecţiona pe un aparat identic celui folosit în timpul operaţiilor.
"Toată chirurgia mare a cancerului urologic se poate face în condiţii de siguranţă şi minim invaziv pe această platformă", a declarat Bogdan Petruţ, conferenţiar doctor în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca.
"Robotul face diferenţa..."
Printre avantajele chirurgiei robotice se numără precizia şi dimensiunile reduse ale inciziei, care scurtează perioada de recuperare a pacientului.
"Cancerul se vindecă la fel, indiferent că se intervine laparoscopic (n.r. operaţii efectuate sub ghidaj endoscopic fără a fi nevoie de incizii mari) sau robotic, dar robotul face diferenţa la recuperare, astfel ca pacientul să poată ulterior controla urina sau chiar să aibă în continuare viaţă sexuală", a declarat Bogdan Petruţ.
În intervenţiile robotice, incizia la nivelul pielii este de doar 10 milimetri, aceasta fiind lărgită doar în cazul extragerii unui organ.
Cei mai buni dintre cei buni...
Printre invitaţii speciali ai evenimentului din acest weekend se numără profesorul doctor Thomas Bschleipfer de la Clinica de Urologie, Andrologie şi Urologie pentru Copii din Weiden (Germania), doctorul Jean-Baptiste Roche, de la Clinica Saint Austin - Bordeaux din Franţa, şi profesorii doctori Ioan Coman şi Nicolae Crişan de la UMF Cluj-Napoca.
La rândul său, Sabin Tătaru, medic specialist urolog, doctorand la FMF Târgu Mureş, a susţinut în faţa jurnaliştilor o demonstraţie cu privire la modul în care funcţionează platforma de chirurgie robotică.
Evenimentul are loc sub egida ESUT (secţiunea europeană de Uro-Tehnologie din cadrul Asociaţiei Europene de Urologie - EAU), la iniţiativa CLERU (Clubul de Laparoscopie, Endoscopie şi Robotică Urologică) cu colaborarea UMF Iuliu Haţieganul din Cluj-Napoca şi FMF Oradea.
Vezi mai jos imagini din timpul operației!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.