URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Februarie 2022, 18:15

Oradea finanțează cu 100.000 euro amenajarea unui parc în Republica Moldova

Oradea finanțează cu 100.000 euro amenajarea unui parc în Republica Moldova foto: primariabacioi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat joi la propunerea primarului Florin Birta cofinanțarea cu 100.000 euro a unui proiect privind amenajarea unui parc cu teatru de vară și arteziană în comuna înfrățită Băcioi, suburbiei a capitalei Chișinău din Republica Moldova.

Un parc pentru Băcioi

Potrivit primarului Florin Birta, Consiliul Județean Bihor va cofinanța investiția, la rândul său, cu 100.000 euro dintr-un total de 800.000 euro la cât este estimată lucrarea.

„Am avut o discuție de principiu cu președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, iar în proxima ședință a Consiliului Județean, după parcurgerea etapelor prevăzute pentru încheierea acordului de colaborare și a acordului de finanțare, se vor aproba și acolo fondurile necesare”, a declarat primarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

100.000 de euro şi de la CJ

Potrivit edilului, investiția, estimată la circa 800.000 euro, va fi finanțată în proporție de 50% din bugetul comunei Băcioi și 25% din bugetul Guvernului Republicii Moldova, diferența de 25% urmând să fie acoperită prin alocări ale municipiului Oradea și Consiliului Județean Bihor.

Fostul primar al Oradiei, Ilie Bolojan, acum președinte al Consiliului Județean Bihor, a vizitat comuna Băcioi în februarie 2020 pentru a cunoaște problemele cu care se confruntă. O lună mai târziu, Consiliul Local Oradea a aprobat înfrățirea municipiului cu comuna cu 12.000 de locuitori, suburbie a capitalei Chișinău din Republica Moldova.

(foto: bacioi.md)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Noaptea mintii
Noi stam cu caloriferele pe eco și becul stins, ca să donam bani prin parcurile altor tari? Pai mai tata, voi sunteți sănătoși la cap? Și asa țineți draq toate becurile aprinse prin tot orașu și centuri anapoda. Pai eu nu va dau bani ca să dați altora sau sa faceți risipă? Va credeți ceva Becali? Donați-va salariile și profiturile din firmele de partid. Si când vine dracu războiul vreți sa va puneți mana în cur și o luați la fuga? Ma rog și aprind lumânări în biserica sa nu apucati sa fugiți nici voi și nici familiile voastre, marlanilor.
Postat 28 Februarie 2022, 17:53 de Marcelo1989
Liberalii orădeni sunt nebuni.
Dacă tot are orașul nostru excedent bugetar și vrea să doneze bani unei comune din R. Moldova, nu ar fi cazul să repare zecile de străzi desfundate și lăsate de izbeliște atâția ani și ani? Or, să cofinanțeze tariful energiei, că luna asta a ajuns curentul la 0,90 lei/kwh, cu toată logoreea liberală de compensare cu 0,60 lei/kwh și de reducere TVA și accize la gaze și electricitate. Nu cred că Oradea, după lege, are dreptul să facă donații unei comune dintr-o altă țară. Ar trebui, în mod sigur, să aibă clar stabilit prin L215 și Legea Finanțelor Publice, atributul de finanțator. Așa cum o UAT nu are dreptul să finanțeze direct un club de fotbal, tot așa nu are dreptul să împrăștie cu bani publici o altă localitate sau proiect din afara ariei administrative. Curtea de Conturi trebuie să intervină imediat, iar DNA să-i ia la purecat pe edilii liberali, cu prefect cu tot și care permite neatacarea în contencios a unei asemenea hotărâri.
Postat 26 Februarie 2022, 10:28 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON