URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Septembrie 2024, 10:36

Oradea FestiFall: Carnaval pe râul Crișul Repede și concert Sandra în Piața Unirii. Vezi cine va mai cânta în centrul orașului!

Între 11 și 13 octombrie, va avea loc o nouă ediție a Oradea FestiFall, evenimentul dedicat zilei orașului, care în premieră se va desfășura în opt locații.

Principalele atracții ale festivalului vor fi un spectacol deosebit pe râul Crișul Repede, între podurile Intelectualilor și Sfântul Ladislau, care va fi ținut de o trupă de acrobați din Franța, și concertele artiștilor invitați, printre care se numără Sandra, faimoasă cântăreață pop a anilor ’80.

De asemenea, în Piața Unirii vor concerta Damian Drăghici, David Ciente – care a creat un spectacol anume pentru Oradea – Andia, Voltaj, Ovidiu Komornyk, Feli.

8 locuri de distracție

Programul celui mai așteptat festival din Oradea a fost anunțat miercuri, într-o conferință de presă, de directorul Visit Oradea, Alexandru Chira, care a precizat că Oradea FestiFall este și cel mai complex și amplu eveniment public.

„Timp de trei zile și trei nopți, Oradea va pulsa de energie, cu peste 100 de spectacole, concerte, expoziții și activități culturale și de divertisment, reunind peste 500 de invitați care vor transforma orașul într-o adevărată sărbătoare”, a declarat Chira.

Ediția din acest an a Oradea FestiFall se va desfășura în opt locații: Piața Unirii, locul unde se vor ține concertele mari; Piața Ferdinand – unde vor mixa DJ-ii; strada Libertății, unde se va ține o nouă ediție a Jazz in the Park; râul Crișul Repede care va găzdui, pe tronsonul între podurile Intelectualilor și Sfântul Ladislau, diferite activități, inclusiv un spectacol nemaivăzut în Oradea; strada Vasile Alecsandri, unde vor performa artiști stradali; Parcul 1 Decembrie, unde va fi instalată o roată panoramică și își vor etala marfa producătorii locali, cinematograful din Palatul Vulturul Negru, unde vor avea loc expoziții; piațeta Independenței, zonă dedicată comercianților.

„Ca noutate absolută, râul Crișul Repede este anul acesta punctul de atracție al festivalului, întrucât va găzdui o mulțime de activități pentru cei mari și cei mici. Anul acesta, râul va deveni scenă, în timp ce malurile sale, alături de Podul Sfântul Ladislau și Podul Intelectualilor, promenadele sale și zonele din lunca Crișului vor fi ariile de unde publicul se poate bucura de experiențele excepționale oferite pe apă”, a precizat Chira.

Show cu 15 vase pe Criș

Cele mai așteptate momente ale festivalului vor fi, fără dubiu, spectacolul de pe Crișul Repede, concertele și show-ul cu drone.

O trupă de cascadori din Franța va naviga, două seri la rând, pe Criș, promițând un spectacol nemaivăzut în Oradea.

„În premieră absolută, și cred cu tărie că va fi unul dintre punctele forte ale acestei ediții, este spectacolul pe apă. Spectacolul este oferit de o trupă de artiști francezi din Marsilia, Ilotopie, este o producție impresionantă care combină actoria, acrobația, muzica și efectele pirotehnice, într-o punere în scenă spectaculoasă, pe o porțiune de 450 de metri”, a precizat șeful Visit Oradea.

15 vase plutitoare ancorate pe malurile Crișului vor face parte din acest spectacol cu apă și foc ce se va ține vineri și sâmbătă seară și va putea fi urmărit, firește, gratuit.

Spectacol Ilotopie din 2015:

Vedetă internațională la Oradea

Pe scena principală a festivalului, cea din Piața Unirii, vor urca mai mulți artiști, cel mai mare nume fiind Sandra, cunoscută artistă pop din anii ’80, care până în 2007 a fost căsătorită cu românul Michael Crețu (foto).

„Sandra, una dintre cele mai iubite voci feminine ale anilor '80, ne va oferi un concert memorabil, plin de nostalgie și energie. Cunoscută pentru hituri precum "Maria Magdalena" și "In the Heat of the Night", artista va încânta publicul cu melodii care au marcat generații întregi. Cu o prezență scenică captivantă și o voce inconfundabilă, Sandra reușește să creeze o atmosferă vibrantă, aducând la viață farmecul muzicii retro și oferind publicului o experiență de neuitat. Concertul artistei va avea loc în Piața Unirii în seara de 13 octombrie, începând cu ora 21”, a anunțat Chira.

Pe aceeași scenă vor urca, în cele trei zile de FestiFall, și artiști cunoscuți în România precum Damian Drăghici & Brothers, David Ciente, Maria Chivu si Grupul Jianca, Mustang, The Urs, Andia, Voltaj, Ovidiu Komornik și Feli.

Show cu Ciente și „highede”

David Ciente, artist și compozitor de muzică orădean, a pregătit un spectacol unic, creat în jurul celui mai reprezentativ instrument muzical al regiunii - vioara cu goarnă.

„Pentru show-ul din Piața Unirii vor exista momente în care Alex Sferlea, un cunoscut interpret, va cânta pentru prima dată la acest instrument pe ritmuri de muzică electronică. Melodiile interpretate vor fi dintr-un repertoriu cules din comune din Bihor, precum și din repertorii deja consacrate în cultura bihoreană. Intenția acestui spectacol este de a crea o punte între generații, având un scop comun - moștenirea și patrimoniul cultural al regiunii Bihorului”, a precizat Chira.

În plus, pe scena din Piața Unirii vor urca și elevi orădeni, cântăreți și dansatori.

Tot în piața centrală, vor fi prezenți membrii echipelor de baschet, polo, handbal ale CSM Oradea și echipa FC Bihor, cu care suporterii se vor putea întâlni în cele trei zile de festival.

Și cerul va fi „scenă”

Un alt moment așteptat de public va fi, fără dubiu, spectacolul cu drone programat pentru seara de sâmbătă. Potrivit reprezentanților Primăriei, numărul de dispozitive luminoase de pe cer va fi „impresionant”, mai mare decât anul trecut. „Va fi mai spectaculos decât anul trecut, vor fi și elemente surpriză, acest show nu trebuie ratat”, a spus Chira.

În același weekend, Palatul Vulturul Negru va deveni Palatul Creativ. În cinematograful de aici, vor avea loc expoziții și instalații realizate de Oradea Heritage cu Galeria de artă contemporană Galateca din București. Aici, vor fi prezentate lucrările lui Vlad Țenu, un arhitect româno-britanic stabilit la Londra care creează instalații artistice și sisteme de asamblare modulară, obiecte experimentale de design, piese de artă purtabile, precum celebra rochie purtată de Björk produsă în colaborare cu Lana și Swarovsky.

De asemenea, în fostul cinematograf va mai fi o expoziție care celebrează breslele și continuarea tradiției în contemporan, cu lucrări create de artiști precum Betty Stoicovici din Elveția, Misha Diaconu și Alexandru Simion Boeriu din România, o expoziție capsulă a artistului mexicano-german Oscar Castillo, care trăiește și activează la Berlin și expoziția interactivă de artă și știință, care reunește instalații de gaming, AR sau sculpturi cinetice, create de artiști precum DAI - Dan Adrian Popescu, Andrei Lazăr, Dragoș Dogioiu și Sânziana Gheorghe.

Totodată, vor expune și artiști locali și studenți orădeni. În plus, în Palatul Vulturul Negru va fi și o nouă ediție Sustainable Art Fair, expoziție a designerilor români contemporani.

Rafting pe Criș!

Ca în fiecare an, FestiFall va însemna și mâncare și băutură, ba chiar anul acesta va avea un număr record de comercianți, peste 150, semn că festivalul este tot mai atractiv.

Potrivit lui Chira, este confirmată prezența a 42 de food truck-uri, 6 baruri, 3 wine baruri, 3 truck-uri cu cafea de specialitate, 3 standuri cu cozonac secuiesc, 16 standuri cu produse locale și artizanat și peste 10 atracții și utilaje de agrement.

Visit Oradea a încheiat un parteneriat cu asociații specializate în sporturi pe apă, astfel că în cele trei zile de festival orădenii vor putea face rafting, caiac și canoe, pe Crișul Repede, tot între podurile Intelectualilor și Sfântul Ladislau. Chira a dat asigurări că orădenii nu vor fi în pericol, organizatorii acestor activități având avizele la zi și luându-și toate măsurile de precauție necesare.

În plus, în toate cele trei zile de festival, muzeele locale vor avea intrarea liberă.

Bugetul Oradea FestiFall alocat de Primărie a fost de 1,6 milioane lei, la care se adaugă aproximativ un sfert din această sumă din sponsorizări.

Programul complet al festivalului va fi făcut public în zilele următoare, pe site-ul Oradea FestiFall.


Program la scena principală din Piața Unirii:

Vineri, 11 octombrie

19:30   Mustang

20:30   Damian Draghici & Brothers

21:30   David Ciente, Maria Chivu si Grupul Jianca

22:00   Spectacol pe apă - Acqua Forte (râul Crișul Repede - tronson Podul Intelectualilor - Podul Sfântul Ladislau)

Sâmbătă, 12 octombrie

20:00   The Urs

21:00   Andia

22:00   Voltaj

22:00   Spectacol pe apă - Acqua Forte (râul Crișul Repede - tronson Podul Intelectualilor - Podul Sfântul Ladislau)

22:40   Show de drone

Duminică, 13 octombrie

19:00   Ovidiu Komornik

20:00   Feli

21:00   Sandra

22:00   Spectacol artificii

Program la scena secundară din Piața Ferdinand:

Vineri, 11 octombrie

16:00   Dinsubsol - Axel b2b Robinski

21:00   Dinsubsol - Crisstia b2b Strigoi

Sâmbătă, 12 octombrie

14:00   Unexpected Visitor

18:00   Silent Path

20:00   Hive Events -Chrom b2b Vladimir

Duminică, 13 octombrie

14:00   Gya& Meda

17:00   Boescu

19:00   Rhem

22:00   Tiberiu Kiss

Declarațiile complete ale directorului Visit Oradea:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON