URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iunie 2024, 16:46

Oradea fără granițe: Ediția din acest an a Zilelor Sfântului Ladislau cu Zorán, Deák Bill Gyula și ABBA Tribute Show

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea se pregătește să găzduiască cea de-a XII-a ediție a Zilelor Sfântului Ladislau, un festival care se va desfășura în perioada 24-30 iunie și va aduce pe scena din Cetatea Oradea artiști renumiți precum Deák Bill Gyula sau Zorán. Organizat sub mottoul „Festival fără granițe”, evenimentul promite o experiență culturală și muzicală bogată.

Detalii despre această ediţie au fost oferite miercuri în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat directoarea Asociaţiei Sfântul Ladislau, Varga Korpos Dalma, organizatorul principal al festivalului, Zatykó Gyula, marketing managerul Visit Oradea Luciana Mitrea şi şeful secţiei de artă a Universităţii Creştine Partium Balázs Zoltán.

Organizatorii se mândresc cu o diversitate de activităţi adresate publicului, de la concerte, la ateliere sau tradiţionala plimbare cu bicicleta peste graniţă, la Biharkeresztes, şi promit o atmosferă plină de bună dispoziţie.

"În ultimii ani am avut dovada faptului că acest festival nu mai are graniţe. De fiecare dată se adună foarte mulţi oameni, iar, pe lângă vizitatorii străini, orădenii plecaţi din oraş se întorc pentru acest festival. Noi vrem ca bucuria acestor zile să fie fără graniţe", a spus Zatykó Gyula (foto).

Program variat

La fel ca în anii trecuţi, Cetatea Oradea va fi nucleul festivalului. Acolo sunt programate concertele unor artişti atât internaţionali, cât şi locali. 

Spre exemplu, vineri, 28 iunie, de la ora 19, este programat un concert al trupei orădene Stevie Ker, iar de la ora 21 va urca pe scenă Deák Bill Gyula, "regele blues-ului din Ungaria", au anunţat organizatorii. 

În următoarea zi, de la ora 20, publicul va întâlni trupa orădeană de pop-rock Rius & The Band, iar de la ora 22:30 ABBA Tribute Show va aduce în faţa oamenilor hit-urile trupei suedeze.

Tot în Cetate va ajunge duminică, 30 iunie, de la ora 20, artistul maghiar Zorán, "un icon al muzicii care a avut un spectacol atât de reuşit în 2015 (n.r. ediţia din 2015 a festivalului), încât ne-am gândit să-l invităm din nou", a transmis Zatykó.

De asemenea, iubitorii muzicii clasice se vor putea bucura de un concert susţinut de cântăreţul de operă Molnár Levente şi orchestra sa, Fényerő, care va avea loc joi, 27 iunie, de la ora 20.

"Este un eveniment cu tradiţie, un festival care îl cinsteşte pe întemeietorul oraşului şi care pune în valoare, la fel ca celelalte evenimente organizate de Visit Oradea, Cetatea Oradea, unul dintre cele mai importante obiective turistice din oraş", a menţionat Luciana Mitrea.  

Programul mai cuprinde şi alte concerte, dar şi diverse activităţi, printre care un spectacol interactiv pentru copii susţinut de Tompeti şi prietenii săi, programat pentru duminică, 30 iunie, la ora 11.00, în Cetate.

De asemenea, vor avea loc expoziţii, prezentări de carte, spectacole de teatru, târgul producătorilor şi meşteşugarilor sau tradiţionala plimbare cu bicicleta peste graniţă, la Biharkeresztes. 

"Ne-am bucurat foarte mult când a început acest festival şi am simţit de la bun început că trebuie să ne alăturăm valorilor pe care le promovează şi să devenim parteneri", a specificat Balázs Zoltán, care prin Universitatea Partium se ocupă de expoziţiile din cadrul festivalului. 

Anul acesta, spre exemplu, vor fi expuse la Partium machete ale decorurilor spectacolelor de teatru realizate de scenograful maghiar Levente Bagossy, iar vernisajul expoziţiei va avea loc duminică, 23 iunie, de la ora 18, cu o zi înainte de începerea festivalului, tocmai pentru a putea fi vizitat de cât mai mulţi doritori. 

Programul complet al festivalului poate fi găsit pe site-ul Zilelor Sfântului Ladislau sau pe paginile de socializare ale evenimentului. Deocamdată, acesta este valabil doar în limba maghiară, însă potrivit lui Zatykó Gyula, acesta urmează să fie publicat și în limba română în cursul zilei de joi.

Ediţia din acest an a festivalului este organizată de Asociaţia Sfântul Ladislau, cu sprijinul Primăriei Oradea, Visit Oradea, al Consiliului Judeţean Bihor, Fundaţiei Culturale Naţionale, Bethlen Gabor Alapkezelo Zrt. şi al Fundaţiei MOL- Uj Europa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON