URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Aprilie 2013, 16:21

Oradea de mâine: Până în 2030 fabricile părăsite ar trebui să devină parcuri, iar pistele de biciclete să acopere întreaga urbe

Oradea de mâine: Până în 2030 fabricile părăsite ar trebui să devină parcuri, iar pistele de biciclete să acopere întreaga urbe PEŢA-I VIITORUL! Pârâul Peţa, destul de ignorat în prezent de către orădeni, ar putea deveni un important culoar verde al oraşului. Specialiştii care au pregătit strategia de dezvoltare a Oradiei cred că, dacă va fi amenajat adecvat pentru biciclişti şi pietoni, pârâul va atrage mulţi localnici la plimbare şi recreere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că nu se ştie niciodată ce aduce ziua de mâine. Totuşi, în scurt timp Oradea va şti cum trebuie să arate în viitor. Municipalitatea stabileşte acum strategia de dezvoltare urbană până în 2030, astfel încât cei care se vor afla la conducerea oraşului să ştie ce trebuie facă.

Un capitol important al strategiei se referă la dezvoltarea verde, care trebuie să ţină cont de unul din cele mai mari deziderate ale societăţii actuale: combaterea poluării.

Atuuri şi lipsuri

Strategia de dezvoltare urbană a Oradiei va deveni parte integrantă a Planului Urbanistic General, act ce stabileşte regulile amenajării teritoriale a oricărui oraş. Denumită şi Masterplanul municipiului, strategia conturează Oradea anului 2030 stabilind priorităţile urbane ce vor trebui soluţionate până atunci.

Ca să fixeze planurile de dezvoltare, oraşul trebuie să ştie însă de unde pleacă. Astfel, specialiştii firmelor contractate pentru întocmirea Masterplanului, Planwerk, Vitamin Architects şi IHS România, au notat punctele tari şi punctele slabe ale comunităţii. Pentru partea "verde" a oraşului, atuurile sunt resursele de apă geotermală, depozitul ecologic pentru deşeuri, iar punctele slabe poluarea solului şi a apelor prin deversări ilegale de ape uzate şi depozite clandestine de gunoaie, poluarea aerului cauzată de traficul rutier şi de CET, dar şi lipsa spaţiilor verzi din unele cartiere. Tot un punct slab e că nu peste tot malurile Crişului Repede sunt amenajate şi folosite ca spaţiu verde.

Peţa, "coridor" ecologic

Masterplanul arată şi paşii de urmat pentru ca Oradea să devină o urbe plăcută locuitorilor săi şi atractivă turiştilor. În primul rând, trebuie redusă poluarea, prin mobilizarea cetăţenilor pentru folosirea bicicletelor sau mersul pe jos, renunţând cât se poate la autovehicule. Pentru transportul pe două roţi, municipalitatea trebuie să realizeze piste de biciclete şi cât mai multe rasteluri şi spaţii acoperite pentru parcarea bicicletelor, în principal în centru şi în zonele de acces spre instituţiile publice. În plus, e necesară extinderea pistelor de biciclete în Zona Metropolitană Oradea, pentru a se promova cicloturismul.

Spaţiile verzi vor trebui mărite. Pentru asta, Oradea se va putea folosi de râurile şi pârâurile oraşului, proces deja început. Adona şi Crişul Mic au fost recent întubate, iar de-a lungul lor sunt amenajate piste de biciclete şi zone verzi. Specialiştii mizează cel mai mult pe Peţa, un pârâu ignorat în prezent, dar care dacă e amenajat poate deveni o axă "verde" principală a oraşului, dat fiind că trece printr-un cartier rezidenţial, pe lângă campusul universitar, Grădina Zoologică şi câteva hypermarketuri.

Până în 2030 sistemul de iluminat public va trebui să fie unul cât mai ecologic, iar Oradea va trebui să-şi valorifice deşeurile menajere într-o staţie special construită, nu să le depoziteze în haldă.

Ultimul cuvânt

Ca să aibă un mediu de calitate, Oradea va trebui să-şi conserve habitatele şi să declare drept arii protejate zonele în care se regăsesc specii de plante ori de animale ce merită păstrate în oraş, în areale precum Dealul Ciuperca, albia Crişului şi cea a Peţei.

De asemenea, oraşul e nevoit să-şi ecologizeze zonele poluate, cum sunt haldele fostei fabrici Alumina ori fosta fabrică de cărămidă de pe Clujului, şi să refolosească aceste suprafeţe. Soluţia ideală pentru reconversia "fantomelor" uzinale ar fi, potrivit specialiştilor, transformarea lor în parcuri.

Toate propunerile se regăsesc pe site-ul Primăriei Oradea, fiind în dezbatere publică până la data de 15 aprilie. Cei care doresc să facă sugestii de modificare sau adăugiri sunt invitaţi să le depună la Centrul de relaţii cu publicul din Primărie, de luni până vineri, între orele 8 şi 15.30. Ulterior, consilierii locali vor fi cei care vor decide ce propuneri pot deveni reguli. Important e ca la final strategia oraşului să fie una reuşită şi să răspundă unui deziderat general al orădenilor: cel de a trăi într-un oraş curat şi sănătos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
: /
Totusi, cum conservam Dealul Ciuperca daca tragem o sosea pestea el?
Postat 15 Aprilie 2013, 13:49 de AB
petza pute
Petza pute , cum sa faci acolo zona de recreere?
Postat 14 Aprilie 2013, 21:45 de pisti
penibil...
normal ar fi ca in aceasta perioada primaria si reprezentanti ei sa taca si sa nu apara deloc in media pana cand oradenii vor fi scosi din aceasta "afumatoare" generata de CET. stiu faptul ca exista proiect european pentru trecerea pe gaz, dar cat timp suntem poluati in acest hal de CET e penibil sa discutam despre ca.ca de caine in oras si alte aberatii despre oradea viitorului. macar niste filtre ar putea schimba...
Postat 13 Aprilie 2013, 20:55 de cititor
Aici se îngroapa banii dumneavoastră
Toate aceste lucruri au fost cuprinse în strategia prezentata şi adoptata de consiliul local al urbei în noiembrie 2007; inca aia era mult mai dezvoltata pentru ca se referea nu numai la partea urbansitica propriu-zisa ci si la economia locala, educatie, sanatate, social, migratie, forta de munca, etc, etc. Adica nu placea aceea bine lucrata pentru ca era facuta inainte de Bolojan si place asta care e un simulacru de MasterPlan ? Bani aruncati pe apa sambetei, ca sa traiasca doua firme liberale din Bucuresti si una germanica peste ele, care habar nu au cum si ce se face prin Romania.
Postat 13 Aprilie 2013, 18:34 de Băştinaş de Oradea
Fără fabrici şi uzine în buricul târgului
Dar câte fabrici dezafectate sunt în proprietatea municipalităţii ? ZERO e un număr corect ?
Postat 13 Aprilie 2013, 18:25 de Carp III
Şantierul permanent experimental Oradea
Iar maşinuţele electrice vor circula pe alei suspendate construite de Selina.
Postat 13 Aprilie 2013, 18:23 de Carp III
ABERATII
INCHIDETI PRIMA DATA CET-ul , nu vorbiti de lucruri care nu se vor intampla niciodata!
Postat 13 Aprilie 2013, 16:55 de europa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON