URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 02 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La capitolul investiții, Oradea stă foarte bine. În valoare absolută a sumelor, doar Clujul ne depășește, iar raportat la investițiile pe cap de locuitor suntem pe primul loc. E vorba de sute de milioane de euro, grosul fiind asigurat din fonduri europene. Acest onorant clasament trebuie imortalizat de actuala conducere a Primăriei, pentru că nu cred că ne vom mai întâlni cu așa ceva.
Zic şi eu
Adrian Cris
Doar două săptămâni au mai rămas până pe 14 aprilie, termenul limită pentru depunerea candidaturilor la șefia Consiliului Județean, și, ciudat, spre deosebire de competiția pentru Președinția României, în care se vor confrunta 11 candidați, pentru conducerea administrației bihorene se prefigurează - cu o singură excepție - un interes încă insesizabil. Cumva paradoxal, căci există, în sfârșit, șanse să câștige și altcineva decât Ilie Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Septembrie 2022, 14:20

Oradea, cu gunoaiele pe „insulă”: Primăria vrea să cumpere, prin PNRR, aproape 300 de insule ecologice, pentru colectarea deșeurilor

Oradea, cu gunoaiele pe „insulă”: Primăria vrea să cumpere, prin PNRR, aproape 300 de insule ecologice, pentru colectarea deșeurilor O parte din țarcurile de gunoaie din Oradea ar putea fi înlocuite cu așa-numitele insule ecologice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea s-a reunit, miercuri, într-o ședință de îndată, pentru a aproba un proiect pe care municipalitatea vrea să-l depună spre finanțare în Programul Național de Redresare și Reziliență. Ședința, desfășurată online, s-a consumat în mai puțin de 4 minute.

Concret, Primăria vrea să achiziționeze 275 de așa-zise insule ecologice, adică ansambluri de containere, care să înlocuiască actualele țarcuri din sistemul local de salubritate. Prin PNRR, s-a deschis oportunitatea finanțării unor asemenea insule, iar Oradea nu vrea să piardă „trenul”.

Proiectul a trebuit votat într-o ședință de îndată pentru că ghidul de finanțare a fost publicat marți, iar proiectele pot fi depuse începând de joi. Ca să își crească șansele de succes, Primăria Oradea vrea să depună cât mai repede solicitarea de finanțare.

„Tot mai des, locuitorii au nevoie de un stimulent concret pentru implicarea lor în realizarea unei colectări selective de calitate, prin urmare dotările trebuie să fie orientate spre tehnologie, spre recunoașterea lor ca utilizatori - folosind coduri, înregistrând acțiunile lor și aplicând politicile de stimulare sau de penalizare în funcție de comportament”, se arată în proiectul hotărârii votate miercuri de aleșii orădenilor.

Consilierii PNL, PSD și UDMR au aprobat în unanimitate proiectul, fără a avea nemulțumiri.

Liderul grupului social-democraților, Adrian Madar, a cerut însă cuvântul pentru a sugera Primăriei să caute, pe viitor, să facă asemenea incinte pentru colectarea deșeurilor și în subteranul orașului. „E un proiect care sună foarte bine, chiar ne dorim cu toții să fie implementat”, a declarat Madar despre proiectul supus votului.

Insulele ecologice pe care vrea Oradea să le cumpere cu bani din PNRR vor fi supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat și vor avea un sistem digital pentru evidențierea persoanelor care aruncă gunoaie.

Practic, fantele containerelor se vor deschide abia după ce cetățeanul scanează cartela de acces, iar cantitatea de deșeuri care va fi aruncată va fi cântărită automat.

În interiorul fiecărei insule, vor fi amplasate cinci containere de câte 1,1 mc: pentru deșeurile de hârtie și carton, pentru plastic și metal, pentru sticle, pentru deșeuri biodegradabile și pentru resturi reziduale.

Costul unei asemenea insule este de 10.000 de euro (fără TVA), iar prin PNRR se finanțează investiția în totalitate, fără contribuție din partea municipalității.

Asemenea insule există deja în municipiul Brașov, iar reprezentanți ai Direcției Tehnice din Primăria Oradea, inclusiv directoarea adjunctă Adina Popa, au făcut o vizită de lucru în acest oraș, pentru a vedea cum funcționează insulele și dacă sunt potrivite și pentru urbea de pe Crișul Repede.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Altă mizerie?
Alți bani aruncați pe fereastră. Altă încălcare a prevederilor privind datele personale! Nici pt mizeria de proiect "plătești cât arunci" nu s-a cerut acordul locatarilor. Doar când au primit sacii deja atenție! cipați cu datele de identificare ale locatarilor , abia atunci s-a cerut acordul pt proiect și utilizarea datelor personale, fără să se specifice cine are acces la ele, cât le stochează, căror terți le dă mai departe și altele la fel de ilegale. Cei din comisia tehnică iau banii degeaba. Nu cunosc legislația națională cum bine se vede din multitudinea de articole în care aplaudă ghivece pe trotuare, "noi reguli" pt trotinete și proiecte fantasmagorice, când legile prevăd deja reguli și măsuri, dar cine să le aplice? Ca să citez dintr-un cântec "e foame de bani, e foame de bani băieți".... P.S. pt la iarnă e totul pus la punct? Va fi apă caldă? Va fi căldură?
Postat 15 Septembrie 2022, 00:22 de Dinu29
Bravo, baieti
Punind umarul fiecare,iaca ati prins ideea,asa, dintr-o sicana in alta. Sunt dispusi sa foota jde mii si milioane pe cai verzi pe pereti, pe cartele,pe saci,pe chip-uri, in loc sa colecteze naibii gunoiul de 3 ori pe zi, sa-l selecteze pina la nivel de atom, si sa-l recicleze,sa-l arda, sa faca ce vor cu el. Scopul este IoT, adica orice kacat sa fie smart,sa fie sub control. In cazul de fata tehnologia va imparti pedeapsa de a genera gunoi, echitabil, fiecaruia dupa cit merita. Ideea e generoasa,este derivata din conceptul de frigider smart ,masina de spalat smart,masina de piine , whatever. Toate aceste gadget-uri smart sunt de fapt niste colectori de date. Datele se raporteaza la un cloud,unde un sistem AI (inteligenta artificiala) va gestiona datele si va face... ce? ce va face? ANALIZA SI PREDICTIE. AI va urmari pattern-ul tau de consum, cantitati,brand (asta inca nu, dar nu e imposibil, date fiind corelarea cu smartphone-ul personal , cu comenzile online sau chiar cu achizitiile pe care le vei face in comert, pe baza de QRcode sau identificare biometrica/faciala or similar). Bun, pina aici ,acceptabil, aparent ,aceste intuziuni pot parea inofensive. Beneficiul sistemului de comert si productie de bunuti este ca are o predictie foarte precisa a necesarului de bunuri pentru satisfacerea nevoilor imediate ,pe termen mediu sau lung. Stiinta e puterea,knowledge is power.Cind ti se termina berea in frigider, acesta va genera o comanda unui cos virtual,unde, alaturi de alte comenzi, vor fi comasate intr-un "delivery" la usa ta. Partea intunecata a problemei este ca vor sti totul despre tine. Vor sti ca bei prea multe beri, sistemul va lua masuri impotriva ta, de retorsiune.Maninci prea multe dulciuri, ai glicemia crescuta, ti se va mari asigurarea medicala. SAMD. Ca sa revenim la subiect, UE e dispusa sa bage 10 miliarde de euroi in contoare smart, ca sa te controleze si sa faci economie. Cum o sa faci economie? Citeste aici: [ https://www.technocracy.news/power-company-seizes-control-of-thermostats-in-colorado-during-heatwave/ ]. Baieti, daca nu ne unim, AM PUS-O. RAU DE TOT. Sa nu uitam REPARTITOARELE DE CALDURA , OBLIGATORII. Toate au acelasi tel: mai usor cu pianul pe scari
Postat 14 Septembrie 2022, 22:20 de excalibur
::::))))))
Servus oradea_mea_si_a_ta_si_a_altora, ce faci fetele va simteți bine, sau pe treabă
Postat 14 Septembrie 2022, 21:18 de Sandu2100
bucurie mare
sandel si hoaverii din satra lui se bucura ca macar vor scormoni in locuri cool si poate se indura cineva si le da si cartela. Atentie sandele: daca se baga acces pe baza de IQ nu te lasa nici prin preajma !
Postat 14 Septembrie 2022, 21:08 de oradea_mea_si_a_ta
adi13
Bolojan a înțeles bine cum sta treaba cu orașul, dat tu inca ești tot la coada vacii.
Postat 14 Septembrie 2022, 20:05 de Sandu2100
Pt Sandu drop 2100
Numai atat stii Vaslui si Teleorman, locul copilariei tale. Tu si Blojan nu ati inteles cum sta treaba cu orasul. Orasul nu e sat, dr voi asta nu o sa intelegeti ca sunteti de la coada vacii.
Postat 14 Septembrie 2022, 19:53 de adi13
adi13
Precum KP nu ați înțeles nimic, Vaslui va așteaptă
Postat 14 Septembrie 2022, 19:16 de Sandu2100
Iar? Alt proiect refacut?
Pai nu demult au fost inlocuite, montate panouri solare. Gata? Iar firmele de casa trebuie sa prinda lucrari? Si in Centru Civic cand va fi gata inca 5 ani vor face demolari pentru noi legaturi care sa corecteze deficientele. Hai Sandu 2100 alias "drop" explica unde e dezvoltarea cand refaci un lucru de 3 ori , cand faci ceva fara cap si tot trebuie sa carpesti pana iese ceva, dar mai prost ca la inceput. Asta se numeste retardare mintala, asa cum esti tu si zeurl dezvoltarii. Deci toata Politia Locala si Primaria cheltuie toti banii pentru firma privata de gunoaie. Auzi Sandu 2100 cand iti iei idoulu de mana si va intoarceti la coada vacii de unde ati venit?
Postat 14 Septembrie 2022, 19:09 de adi13
E tare grupul de edili liberali.
Au bulversat un sistem care, de bine sau de rău funcționa ... ca să tripleze tariful de colectare și, pe parcurs, să realizeze că banii nu sunt destui ca să satisfaci nevoile operatorilor. Băi, cât de proști sunteți la PNL? Nu cumva mai vreți să vă continuați măreața operă de "terminare" financiară a orașului și după 2024?
Postat 14 Septembrie 2022, 18:34 de KP
Doar cerul e limita...
... la idei de facut bani din gunoaie! Nu mai stiu ce sa inventeze sa aiba firmele de casa ce suge!
Postat 14 Septembrie 2022, 17:58 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5998 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON