Primăriile din România sunt ineficiente, când vine vorba de implementarea de măsuri pentru reducerea poluării aerului, iar Oradea nu face excepţie.
Un studiu făcut de organizaţia Observatorul Român de Sănătate arată că oraşul nostru obţine un scor de 4,2 din 10 puncte totale, la capitolul măsuri împotriva poluării.
Chiar cu acest punctaj mic, Oradea este pe locul 5 în ţară, în clasamentul eficienţei autorităţilor pe această temă. Pe locul 1 în top este Braşov, cu un punctaj de 4,8, urmat de Galaţi (4,7), Cluj Napoca (4,6) şi Iaşi (4,5). La coada clasamentului se regăsesc oraşele Constanţa, Bacău şi Brăila.
Respirăm murdar
„Observatorul Român de Sănătate a analizat activitatea autorităților locale din cele mai mari 15 orașe românești și acțiunile concrete întreprinse de acestea pentru a reduce poluarea aerului în ultimii 2 ani. La fel ca în ediția precedentă a clasamentului, niciuna dintre marile primării din România nu a reușit să acumuleze măcar jumătate din scorul maxim posibil acordat pentru acțiunile împotriva poluării”, se arată în raportul Observatorului Român de Sănătate.
Analiza se bazează pe o grilă de evaluare cuprinzând 20 de indicatori organizați în 5 domenii: intervenții economice pentru reducerea poluării aerului; intervenții administrative pentru reducerea poluării aerului; intervenții comportamentale pentru reducerea poluării aerului; infrastructură care face posibilă reducerea poluării aerului; indicatori direcți de poluare a aerului.
ONG-ul a concluzionat că niciunul dintre oraşele evaluate nu are stabilite zone cu emisii zero, dar şi că 12 din cele 15 municipalităţi au cumpărat în ultimii doi ani autobuze Diesel. Oradea, aşa cum se ştie, este în plină achiziţie a unor autobuze hibride şi, totodată, îmbogăţeşte flota de tramvaie ale oraşului.
Raportul organizaţiei nu indică criteriile din cauza cărora Oradea a obţinut un scor redus.
Problemă gravă
Problema poluării aerului este una foarte importantă. Datele oficiale publicate de Organizația Mondială a Sănătății arată că aerul contaminat ucide aproximativ 7 milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an și că 9 din 10 persoane respiră aer care depășește limitele pentru poluare stabilite.
În 2020, aproximativ jumătate dintre orașele europene au depășit recomandarea OMS privind poluarea anuală cu PM 2,5. Cele mai ridicate niveluri de poluare cu PM 2,5 au fost înregistrate în Europa de Sud-Est.
Observatorul Român de Sănătate face şi câteva recomandări pentru ca oraşele din România să aibă un aer mai curat: încurajarea utilizării modurilor active de transport, precum bicicletele sau vehiculele electrice, stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare, scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin (existente în Belgia sau Franța), modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi și achiziționarea celora care nu poluează şi interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului (existente în Atena, Bruxelles, Berlin, Madrid, Paris).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.