URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2021, 19:07

Oradea, „corigentă” la măsuri împotriva poluării aerului, dar totuşi pe locul 5 în topul eficienţei autorităţilor

Oradea, „corigentă” la măsuri împotriva poluării aerului, dar totuşi pe locul 5 în topul eficienţei autorităţilor În timpul sezonului rece, poluarea aerului din Oradea este cauzată şi de centralele şi sobele pe lemne folosite de localnici, pentru încălzire
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăriile din România sunt ineficiente, când vine vorba de implementarea de măsuri pentru reducerea poluării aerului, iar Oradea nu face excepţie.

Un studiu făcut de organizaţia Observatorul Român de Sănătate arată că oraşul nostru obţine un scor de 4,2 din 10 puncte totale, la capitolul măsuri împotriva poluării.

Chiar cu acest punctaj mic, Oradea este pe locul 5 în ţară, în clasamentul eficienţei autorităţilor pe această temă. Pe locul 1 în top este Braşov, cu un punctaj de 4,8, urmat de Galaţi (4,7), Cluj Napoca (4,6) şi Iaşi (4,5). La coada clasamentului se regăsesc oraşele Constanţa, Bacău şi Brăila.

Respirăm murdar

„Observatorul Român de Sănătate a analizat activitatea autorităților locale din cele mai mari 15 orașe românești și acțiunile concrete întreprinse de acestea pentru a reduce poluarea aerului în ultimii 2 ani. La fel ca în ediția precedentă a clasamentului, niciuna dintre marile primării din România nu a reușit să acumuleze măcar jumătate din scorul maxim posibil acordat pentru acțiunile împotriva poluării”, se arată în raportul Observatorului Român de Sănătate.

Analiza se bazează pe o grilă de evaluare cuprinzând 20 de indicatori organizați în 5 domenii: intervenții economice pentru reducerea poluării aerului; intervenții administrative pentru reducerea poluării aerului; intervenții comportamentale pentru reducerea poluării aerului; infrastructură care face posibilă reducerea poluării aerului; indicatori direcți de poluare a aerului.

ONG-ul a concluzionat că niciunul dintre oraşele evaluate nu are stabilite zone cu emisii zero, dar şi că 12 din cele 15 municipalităţi au cumpărat în ultimii doi ani autobuze Diesel. Oradea, aşa cum se ştie, este în plină achiziţie a unor autobuze hibride şi, totodată, îmbogăţeşte flota de tramvaie ale oraşului.

Raportul organizaţiei nu indică criteriile din cauza cărora Oradea a obţinut un scor redus.

Clasament poluare

Problemă gravă

Problema poluării aerului este una foarte importantă. Datele oficiale publicate de Organizația Mondială a Sănătății arată că aerul contaminat ucide aproximativ 7 milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an și că 9 din 10 persoane respiră aer care depășește limitele pentru poluare stabilite.

În 2020, aproximativ jumătate dintre orașele europene au depășit recomandarea OMS privind poluarea anuală cu PM 2,5. Cele mai ridicate niveluri de poluare cu PM 2,5 au fost înregistrate în Europa de Sud-Est.

Observatorul Român de Sănătate face şi câteva recomandări pentru ca oraşele din România să aibă un aer mai curat: încurajarea utilizării modurilor active de transport, precum bicicletele sau vehiculele electrice, stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare, scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin (existente în Belgia sau Franța), modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi și achiziționarea celora care nu poluează şi interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului (existente în Atena, Bruxelles, Berlin, Madrid, Paris).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Halucinez,deci exist
Despre ce vorbim? Nu despre gradul de poluare,pe baza de masuratori ale aerului,cu aparatura sofisticata,cu grafice zilnice,lunare,anuale, ci este un clasament al MASURILOR IMPOTRIVA POLUARII,oricare si oricit ar fi ea.Iar concluzia care ne intereseaza este ca suntem pe locul 5. La EFICIENTA AUTORITATILOR .Ceea ce ne face sa ne simtim muuult mai bine.Vreau sa fiu prost...cu astfel de top-uri ,voi reusi,negresit.
Postat 24 Martie 2021, 10:35 de excalibur
Gaz.
Citizen, nici în centru nu este peste tot, aleatoriu. Este pe Cuza Vodă dar nu este în Unirii, este pe Iosif Vulcan dar nu este pe Teatrului, este în Ferdinand pe o parte dar nu și pe cealaltă, idem pe Eminescu, Ciorogariu sau Republicii. Poate le mai trebuie 13 ani...
Postat 24 Martie 2021, 10:27 de User anonimizat
Bravo boojan.
Locuiesc in Episcopia Bihor, la approx 5 Km de centrul orasului si la approx 300 de o retea de gaze. De 11 ani asteptam bransarea la gaz. Nici in 2021 nu o sa ne racordeze.
Postat 24 Martie 2021, 09:53 de Citizen
@ sandu
Vad ca te supara adevarul :) asta e tot ce poti?
Postat 24 Martie 2021, 06:51 de oradeanbihor
Coerență.
Poate dă primăria exemplu și introduce încălzirea centrală în cocioabele ce le scoate periodic, ostentativ la licitație?!
Postat 24 Martie 2021, 06:23 de User anonimizat
Oradeanbihor
Alo gara, pai tu ești ăla care la orice amendă data de autorități te plângi, nu contează dacă ai încasat tu sau altcineva amenda, tu te plângi ca un țăran inadaptat. Marș mă la Vaslui du-te acolo, tu te adaptezi ușor, la fel e și aia ca tine, se plang că nu se face, la Oradea se face și tu te plângi târâtură care ești. Bate și tu o carte cu TDS, cum face CrisDumi
Postat 23 Martie 2021, 22:37 de Sandu2100
Poluarea oradeana
.. pe timpul sezonului rece este dată majoritar de arderea tuturor deseurilor posibile in sobe pentru incalzire, la case si anexe. Se folosește combustibil incepand cu cauciucuri, polistiren, spuma poliuretanica până la flacoane de plastic. La un atelier de confectionat containere izolate cu spumă poliuretanica de pe Matei Corvin, am observat ca seara, dupa ora 19. 30, pe cosul unei anexe alăturate unde dorm niste angajati ai atelierului in cauza, iesea un fum irespirabil, vizibil de pe stradă. Am incercat sa vorbesc cu proprietarul imobilului de unde iesea fumul insa nu am dat de el. Am înțeles ca e mort iar copiii sunt prin alte parti. Am sunat la Garda de mediu dar aia lucrează doar pana la 16 iar cei de la primarie/politia locală, au spus ca nu e treaba lor sa se ocupe de poluarea din curtile oamenilor. Inainte de ora 19 nu ar fi avut nimeni ce sa vada pentru ca nu se facea foc mai devreme. Singura varianta reala sugerata de ANM era sa le trimit o instiintare cu poze si tot felul de detalii. Ei m-au asigurat ca voi primi răspuns in 30 zile si...cam asa. Între timp, s-a mai incalzit iar fum negru nu prea se mai vede ceea ce ar insemna ca angajatii folosesc polistiren mai putin la incalzire. Poze clare cu fum vizibil noaptea nu am putut face si... vine primavara. Degeaba avem legi fără rost și vrem o tara ca afara dacă nu are cine sa-i oblige pe cei ce nu vor. Cam asa e la Oradea si cred ca în toată țara!
Postat 23 Martie 2021, 21:23 de Doru2019
Criterii?
Adica nu stim de unde vine poluarea dar stim ca avem autoritati eficiente.. bla bla bla.. Si uite asa autoeficientii din prumarie vor considera ca singura sansa sa mai beleasca niste bani, e sa interzica masinile ca sa se circule fraerii cu oteleul. Inca nu am vazut nici curse mai dese si nici conditii decente, ca sa fie atrasi noi calatori. Penibil, scarbos, rusinos.
Postat 23 Martie 2021, 19:47 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON