URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2024, 19:30

Oradea caută finanţare europeană pentru un al doilea parc de specializare inteligentă, în Calea Sântandreiului

Oradea caută finanţare europeană pentru un al doilea parc de specializare inteligentă, în Calea Sântandreiului foto: eurostat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea caută finanţare europeană pentru amenajarea unui al doilea parc de specializare inteligentă.

Consiliul Local Oradea, reunit vineri într-o şedinţă convocată "de îndată", a aprobat cu unanimitate de voturi şi fără discuţii indicatorii tehnico-economici ai unei astfel de investiţii.

"Aprobarea a fost necesară datorită faptului că pe 14 august se va închide apelul de proiecte privind Sprijinirea dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă, iar Primăria Oradea intenţionează să depună cerere de finanţare", a transmis vineri, în urma şedinţei de Consiliu Local, Primăria Oradea.

Valoarea investiţiei este estimată de municipalitatea orădeană la echivalentul a 9,6 milioane euro, sumă din care finanţarea europeană nerambursabilă este estimată la circa 3,1 milioane euro.

Potrivit comunicatului municipalității, proiectul care urmează să fie depus spre finanţare de către Direcţia Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, specializată în atragerea de finanţări, are la bază studiul fezabilitate realizat de Agenţia de Dezvoltare Locală, dezvoltatorul şi administratorul parcurilor industriale ale municipalităţii orădene şi Consiliului Judeţean Bihor.

"Parcul de specializare inteligentă Oradea este un parc industrial în cadrul căruia se vor desfăşura activităţi de inovare, cercetare, dezvoltare experimentală, transfer de cunoştinţe, transfer tehnologic al unor rezultate referitoare la produse inovatoare obţinute prin activităţi de cercetare-dezvoltare-inovare specifice domeniilor de specializare inteligentă", se menţionează în comunicatul municipalităţii orădene.

Cel de al doilea parc de specializare inteligentă din Oradea ar urma să fie amenajat la ieşirea din municipiu către comuna Sântandrei, pe o suprafaţă de 19,5 hectare de teren, în strada Corneliu Baba. Amplasamentul este situat în imediata vecinătate a primului parc de specializare inteligentă, din aceeași zonă, și acesta în fază de proiect..

Terenul, cu acces din DJ 797 Oradea - Sântandrei, este situat în proximitatea viitorului drum expres Oradea - Arad, ceea ce ar putea constitui un avantaj pentru potenţialii investitori.


Vezi aici HCL-ul privin costurile pe care le implică amenajarea celui de al doilea parc de specializare inteligentă din Oradea

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
SanduXYZ și enunțurile non-inteligente.
"Cluj merge pe unuversități, are UNB și atât ...", ne spune specialitatea liberală. Parcă zburai de pe AO în multe direcții deodată pe planetă, dar tu nu ai ieșit din Oradea, de fapt niciodată. Așa rezultă din moment ce nici atât nu ai habar, că în Ardeal și Transilvania în ansamblu, școlile profesionale, cele de meserii, post-universitare și alte forme de învățământ cu caracter permanent sau sezonier, s-au inventat la Cluj-Napoca. La Oradea se încearcă, după 16 de când pe ignorantul dascăl ratat de aritmetică Bolojan nu l-am convins nicicum că "Educația și Învățământul" trebuie să fie prioritatea nr.1, în orice demers de absorbție a fondurilor europene de aderare, respectiv să se preia modelul cu care Clujul se consacrase deja, prin înființarea celorlalte universități cum este și binecunoscuta Univ. Tehnică din Cluj-Napoca, care nu are legătură cu tradiționala UBB. Pe acest fond, al diversificării tuturor formelor de învățământ, a devenit Clujul cunoscut mai apoi ca și "pol de competivitate" bazat în mod deosebit pe IT. Oradea nu are cum concura la specializări cu Cluj, orice ar mai face acum, pentru că "trenul a plecat din gară" de multă vreme deja. Strategic s-a pierdut tot timpul necesar, pentru că în perioada 2005- 2007 începuse între municipalitate și Univ. Oradea o colaborare majoră pe câteva teme de interes regional, dar a venit Bolojan cu fițele lui de liberal de la coada vacii, atotștiutor fără să aibă nimic în cap, stricând tot mecanismul relaționar ce se punea la punct atunci. Nicio legătură cu PSD, iar asta se știe pentru că mulți profesori, conferențiari și lectori de la UO erau membri PNL încă din 1992 încoace. Ce dovadă mai mai vrei, când ai la vedere parlamentarii liberali ... proveniți toți din mediul UO. Că nu sunt buni de nimic, ca senatori și deputați, e altă socoteală ... dacă ei nici pe Bolojan care i-a ales nu dau doi bani în mod normal și când discuți cu ei în cercuri restrânse. Fix-ul cu PSD, măi Sando ... arată cât de inteligent ești.
Postat 13 August 2024, 06:39 de KP
KP
Cluj merge pe universități, are UBB și atât, Oradea merge pe școli profesionale și licee pt ca Bolojan sau Birta nu au cuvânt de spus in Universitate Oradea pt ca acolo e și a fist PSD ( de acolo se vede slaba pregătire a studenților ) eu cred ca in următorii 7-10 ani școlile profesionale din Oradea o sa scoată oameni mai competenți decât UBB :::::))))
Postat 13 August 2024, 00:22 de sandu1260
De acum se schimbă radical inteligența plecată din Oradea.
Până acum aveam specializări la plezneală, pentru proști ... abia de acum intrăm în lumea deștepților. Au ăștia niște denumiri, sintagme și vorbe la purtător, de parcă abia din 2024 încolo o să începem să vedem cum trebuie să trăiască oamenii.
Postat 12 August 2024, 21:01 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON