URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Noiembrie 2024, 08:00

Oradea by Night: Primăria s-a dovedit incapabilă să gestioneze iluminatul public. Tot mai multe reclamații (FOTO)

Oradea by Night: Primăria s-a dovedit incapabilă să gestioneze iluminatul public. Tot mai multe reclamații (FOTO) ÎNTUNERIC TOTAL. Odată cu lăsarea întunericului, Parcul Magnoliei, recent amenajat printr-o investiție europeană de 11 milioane lei, este acoperit de beznă. „De două luni nu mai funcționează iluminatul public. E întuneric total. După înserare ți-e și frică să intri în parc”, reclamă un locuitor al străzii Transilvaniei
Oradea by Night: Primăria s-a dovedit incapabilă să gestioneze iluminatul public. Tot mai multe reclamații (FOTO) „ILUMINAT NECORESPUNZĂTOR”. Orădenii reclamă zilnic, prin aplicația Oradea City Report, defectarea iluminatului public. „Trotuarul este iluminat necorespunzător”, exemplifică un locatar din Bd. Decebal 3 (foto 1). Plângeri similare transmit locuitorii din toate cartierele, începând din zona centrală, ca de exemplu strada Moscovei (foto 2) până în Episcopia Bihor, pe strada Cedrilor (foto 3) 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar 3 ani și jumătate. Atât a reușit Primăria Oradea să țină în priză iluminatul public înainte să se dea bătută. Odată cu scurtarea zilei, cu lumină naturală, municipalitatea se confruntă cu un val de reclamații din partea orădenilor nemulțumiți de avariile repetate. 

„Cu numai 3 oameni pe tură este greu să intervii rapid peste tot într-un oraș cu zeci de mii de corpuri de iluminat”, recunoaște city managerul Mihai Jurca. Iar efectele se văd...

Iluminatul, pericol public...

Evidențele aplicației Oradea City Report sunt elocvente. Aproape că nu este zi din ultima lună în care orădenii să nu reclame bezna care se lasă seara în oraș. „Două felinare din interiorul curții din strada Republicii 51 nu funcționează”, sesizează un riveran. „Nu funcționează becul, noaptea oamenii își fac nevoile la noi sub ferestre”, reclamă un vecin din strada Moscovei 19. 

Dacă în buricul târgului, intens circulat, iluminatul public dă rateuri, în cartierele orașului este și mai rău. „La trecerea de pietoni de lângă stația de tramvai nu merge becul de pe stâlp. Pietonii îmbrăcați în negru sunt greu de văzut de șoferi”, avertizează un orădean din Calea Aradului 59. E reclamată bezna care se lasă noaptea peste parcurile Magnoliei și Salca, Oneștilor, între Calea Aradului și Podul Sovata, pe trotuarul din Bd. Decebal 3 ș.a.m.d.
În plus, locuitorii străzilor Horváth Imre, din zona centrală, Milcovului, din cartierul Rogerius ori Nicolaus Olahus, din zona Parcului 22 Decembrie, susțin că, de când s-a trecut la ora de iarnă, iluminatul public se stinge dimineața prea devreme și se aprinde seara prea târziu, lăsându-i în întuneric. „Este pericol de accidente”, reclamă un cetățean.

„ILUMINAT NECORESPUNZĂTOR”. Orădenii reclamă zilnic, prin aplicația Oradea City Report, defectarea iluminatului public. „Trotuarul este iluminat necorespunzător”, exemplifică un locatar din Bd. Decebal 3 (foto 1). Plângeri similare transmit locuitorii din toate cartierele, începând din zona centrală, ca de exemplu strada Moscovei (foto 2) până în Episcopia Bihor, pe strada Cedrilor (foto 3) 

Iluminat în pană 

Municipalitatea administrează iluminatul public prin intermediul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea începând din vara anului 2021, când a ajuns la final, după 20 de ani, contractul de concesiune cu firma Luxten. „ADLO are experiența necesară, pentru că gestionează deja sistemul de iluminat din parcurile industriale”, argumenta pe atunci primarul Florin Birta.

Realitatea l-a contrazis. ADLO - care administrează 13 parcuri industriale aflate în diferite stadii de dezvoltare în tot Bihorul, negociază cu potențialii investitori și gestionează în Oradea primul bloc de locuințe pentru angajații din zona industrială, plus terminatul intermodal din Episcopia Bihor și incubatorul de afaceri din strada Louis Pasteur - s-a cam „curentat” cu iluminatul public. Cu 5 electricieni, dintre care 2 pe tura de noapte și 3 pe schimbul de zi, face față cu greu defecțiunilor. 

„Avariile la care nu sunt probleme pe rețeaua electrică se remediază cel târziu a doua zi de către angajații noștri. Defecțiunile de pe cablu se rezolvă în 4-5 zile, cel mult, de către sucursala orădeană a societății Distribuție Energie Electrică România”, susține city managerul Mihai Jurca (foto), numit director interimar la conducerea ADLO de primarul Birta. 

Judecând după reclamațiile orădenilor, care repetă unele sesizări, termenele sunt însă mai lungi. Iluminarea parcurilor Magnoliei și Salca ori a străzii Oneștilor necesită nu doar reparații minore, ci și noi investiții în rețeaua de iluminat, iar Primăria se dovedește depășită.

Să vină privații!

De altfel, după aproape 4 ani, municipalitatea intenționează să preda din nou iluminatul public unei firme private. „Resursele noastre sunt limitate. Cu 5 angajați este foarte greu să îmbunătățești calitatea serviciului”, recunoaște Mihai Jurca.

Potrivit city managerului, o companie privată poate avea mai mult personal și acționa mai eficient folosindu-l la mai multe lucrări în paralel. Ca atare, Primăria se pregătește să scoată la licitație gestionarea sistemului de către un operator privat. „Acum se finalizează caietul de sarcini. Vrem ca licitația să fie anunțată înainte de sfârșitul acestui an”, spune Jurca.

Potrivit studiului de fezabilitate făcut în vară, municipalitatea va concesiona iluminatul public din Oradea timp de 10 ani pentru suma de 176 milioane lei, echivalentul a aproximativ 35,4 milioane euro, din care 27,5 milioane euro vor merge în modernizarea sistemului. Concesionarul va trebui să facă această investiție în primii 2 ani, din banii lui, urmând ca Primăria să îi deconteze în rate în următorii 8 ani. 

Acces direct

Printre altele, concesionarul se va obliga la extinderea cu 14 kilometri a rețelei orădene de iluminat, înlocuirea a 5.000 de lămpi clasice cu corpuri de tip LED mai economicoase, să modernizeze 242 de puncte de aprindere a iluminatului și să înlocuiască 476 de stâlpi.

Cel mai important, însă, este că operatorul va trebui să își deschidă un centru la Oradea, de unde va desfășura timp de 10 ani monitorizarea și intervențiile la sistem - activitate pentru care va primi diferența de până la 7,9 milioane euro, eșalonată anual.

Condițiile din caietul de sarcini sunt menite să faciliteze accesul direct al orădenilor la operatorul iluminatului public și să scurteze apoi timpul de intervenție la avarii. Nu de alta, dar după aproape 4 ani de zbateri, municipalitatea a demonstrat că nu are nici banii și nici competența să facă lumină în Oradea...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Cu 5 electricieni, dintre care 2 pe tura de noapte și 3 pe schimbul de zi, face față cu greu defecțiunilor.
Cit de manager trebuie sa fii ca sa perseverezi in aceasta formula si sa nu gasesti solutia? Daca 5 electricieni care sa asigure iluminatul Orazii nu incap in schema de personal, desigur e loc pentru politisti locali-gunoieri subcontractati Rer , plus alte specii de birou, indispensabili...
Postat 15 Noiembrie 2024, 14:25 de excalibur
e bine ca liciteaza din nou la privati, cu expertiza!
au incercat, si-au facut treaba, au esuat. Evident ca nu merge economia socialista cu firme de stat, si e mai eficient sa lucreze privatii, cu mai multa expertiza. Intre timp, au captat fonduri europene ptr cateva mii de becuri cu LED, cat timp era axa de finantare. Oricum, imi place ca in noul contract au cerut companiei sa aiba baza la Oradea: nu doar ca raspund mai repede la avarii, ci si vor ajuta economia locala pe orizontala.
Postat 15 Noiembrie 2024, 12:08 de unu
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
APTOR produce bani, nu se băgă bani in el, dacă era PZD plăteam noi pt APTOR
Postat 15 Noiembrie 2024, 10:30 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Sandu retardj doar PSD si propaganda stie sa repete, e act ca la slujba aceeasi poveste. Asa e cand ai 2 neuroni , si aia scurtcircuitati. Cum poti ma retardule sa repeti i tr-una aceeasi fraza la orice. Bine ca APTORUL are bani pt prosti
Postat 15 Noiembrie 2024, 09:37 de vasi13
Luxtenul nu era bun ca trebuiau platiti
Asa e cand o afacere, serviciu a fost preluat de pixul lui Bolovan s-a ales prafu si falimentu, exzct ca OTL. Efivients prin taxare la maxim fara a oferi nimic in schimb.
Postat 15 Noiembrie 2024, 09:35 de vasi13
Dar cum se face?
Unde sint LED-urile cu care ne-au umplut capurile? Cuvinte bombastice si proasta calitate!
Postat 14 Noiembrie 2024, 11:34 de Piranda
KP
De la primul mandat a lui Bolojan ești propaganda, in rest Bolojan și echipa lui au schimbat Oradea in bine. Ca tu minți cu nerușinare, asta e alta treaba.
Postat 14 Noiembrie 2024, 10:29 de Sandu2100
Așa după cum spuneam chiar de la primul mandat de primar al lui Bolojan ...
... "cârmaciul" s-a înconjurat din primul moment numai și numai de lepre, contravenienți și infractori, indivizi și individe fără caracter, oportuniști și mercenari cu patalamale de liberali. S-a scăpat de majoritatea profesioniștilor din administrație care îi știau habarnismul, după care și-a consolidat "echipa" pe care o putem numi "tribul birtinezilor", prăduind tot ce s-a putut de atunci încoace, urmare norocului de a fi moștenit toate planurile elaborate încă din primul an an apartenenței țării, la programele pentru absorbția fondurilor europene, cu o strategie de dezvoltare însușită la nivelul structurilor UE pe două decenii. Cum "echipa" nu a știut să gestioneze ceva semnificativ, inteligent și cu calificarea necesară, mulți bani nerambursabili au au fost pierduți și înlocuiți cu împrumuturi bancare. Spuneam și în ultimul deceniu că tot ce face "echipa Bolojan" va trebui modificat, înlocuit, reparat, refăcut, reabilitat și actualizat, pentru că tribul birtinezilor funcționează pe principiul "mult și prost" și nicio lucrare nu va fi întreținută corespunzător, din cauza incapacității acestor edili și decidenți, de a prevedea amortismentele, uzura firească și compensarea acesteia din fonduri proprii.
Postat 14 Noiembrie 2024, 09:14 de KP
Mihai Jurcă și afacerile lui Bolojan in pandemia COVID
https://web.archive.org/web/20230601203121/https://j4media.biz/florian-sarca-vicepresedinte-psd-bihor-voi-arata-bihorenilor-dovezi-cum-ilie-bolojan-a-furat-un-avion-cu-echipamente-medicale/
Postat 14 Noiembrie 2024, 08:23 de Tigrul
Mihai Jurcă e ținut acolo de Ilie Bolojan doar pentru sifonarea banilor publici!
https://web.archive.org/web/20230429044632/https://j4media.biz/probleme-pentru-ilie-bolojan-in-paradisual-vienez/
Postat 14 Noiembrie 2024, 08:19 de Tigrul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON