Consiliul Local a aprobat joi, rapid și fără discuții, noul regulament al parcărilor supraetajate din Oradea, la propunerea Direcției de Patrimoniu Imobiliar.
O regulă nouă...
Normativul, în fond o actualizare a vechiului regulament adoptat în 2014, a fost rescris pentru a reglementa expres circulația în incinta acestor clădiri.
„Când în centrul orașului au loc diferite evenimente, spectacole sau concerte, parcările supraetajate se aglomerează, iar unii șoferi blochează două locuri, lasă mașina pe calea de acces sau pe locurile rezervate familiilor cu copii, iar colegilor noștri le era destul de greu să ia măsuri împotriva lor”, a explicat BIHOREANULUI șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar, care administrează parcările publice din Oradea, Lucian Popa.
Astfel, printre multe altele, regulamentul sancționează cu amendă contravențională între 90 lei și 500 lei abateri cum ar fi cele legate de interdicția șoferilor de a circula pe contrasens, de a-și lăsa autovehiculul pe două locuri de parcare, de a ocupa zonele de acces sau cele hașurate și de a-și lăsa copiii să se plimbe prin parcare sau să își închidă animalele de companie în mașină.
... pentru cei care distrug
Ca un element de noutate, regulamentul a fost refăcut pentru a obliga șoferii, în mod expres, să acopere toate pagubele produse parcării, cu intenție sau din greșeală.
„Prevederile au fost introduse în regulament pentru că DPI se confruntă tot mai frecvent cu distrugeri provocate de șoferi echipamentelor din parcările supraetajate. Aceștia trebuie să acopere contravaloarea pagubelor provocate”, a declarat directorul Lucian.
Spre exemplu, angajații DPI s-au plâns că în parcarea subterană din Piața Independenței parcagii sunt nevoiți să monteze la loc, aproape săptămânal, brațul barierei de la ieșire.
Obligați să oprească în rampă, unii șoferi pierd controlul asupra autovehiculului care, în coborâre, rupe bariera de care abia a trecut și, chiar mai rău, se oprește în mașina din spate.
Incidentele, altfel banale, sunt atât de frecvente încât angajații DPI au ajuns să comande șuruburi din plastic pentru prinderea brațului mobil al barierei, astfel încât acesta să se desprindă mai ușor, fără să rupă și consola cu echipamente, de care este prins.
Așa, autorul accidentului datorează doar câteva zeci de lei pentru înlocuirea sistemului de prindere și nu mii de lei, cât ar plăti, pentru înlocuirea întregii console cu echipamentul aferent. Pe principiul cine distruge plătește!
Vezi mai jos noul regulament al parcărilor supraetajete din Oradea!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.