URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Aprilie 2014, 10:18

Oradea are un ghid practic cu hărţi detaliate, telefoane utile şi repere turistice (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape un deceniu mai târziu de când a lansat ultimul ghid practic al Oradiei, profesorul Constantin Butişcă le-a prezentat orădenilor noua carte utilă a oraşului.

Lansarea ghidului ediţia 2014 a avut loc luni după-amiază, în sala mare a Primăriei Oradea, în prezenţa a aproximativ 50 de persoane. "Documentul pe care-l avem azi aici este un ajutor nepreţuit pentru locuitorii Oradiei şi pentru cei care ne vizitează", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan. Primul ghid a fost lansat în 1996, urmat de noi ediţii tot la câte doi ani. Din 2005, însă, n-a mai apărut niciun alt ghid.

Volumul aferent anului 2014 începe cu o prezentare a Primăriei Oradea şi a tuturor direcţiilor şi serviciilor instituţiei, cu numele şefilor de serviciu şi cu numerele de telefon unde pot fi găsiţi. Apoi, ghidul prezintă curioşilor repere istorice ale Oradiei, dar şi o agendă telefonică cu instituţii publice, farmacii, bănci, asociaţii, spitale, hoteluri ori muzee. Autorul mai propune şi câteva itinerarii pietonale de o zi, ca turiştii să poată cunoaşte mai bine oraşul, cu hărţi color şi obiective turistice.

Ghidul practic mai prezintă spaţiile verzi ale oraşului, dar şi un "inventar" al marilor proiecte ale urbei, precum amenajarea Dealului Ciuperca, a drumului rapid ori modernizarea aeroportului.

Bineînţeles, cartea cuprinde şi o prezentare a monumentelor din oraş, însă acest capitol a stârnit nemulţumirea sculptorului Corneliu Durgheu, care i-a reproşat autorului, la lansarea ghidului, că nu ar fi cuprins toate monumentele oraşului, caracterizând drept o "neglijenţă crasă" neconsultarea cu specialiştii. Butişcă i-a explicat că a folosit date din Monitorul Oficial. "Vă promit că o să fiţi consultat la ediţia următoare", l-a liniştit Butişcă pe artist.

Ghidul mai inventariază şi lăcaşurile de cult orădene, creşele, grădiniţele şi şcolile, dar şi magazinele, facultăţile şi blocurile din oraş. De altfel, ghidul cuprinde o hartă cu străzile şi numerele blocurilor care se află pe fiecare arteră. Totodată, lista străzilor oraşului aduce şi precizări pentru curioşi vizavi de personalităţile care dau numele arterelor. "În mod normal, fiecare oraş ar trebui să aibă un astfel de ghid", a spus profesorul Butişcă.

Volumul poate fi comandat de la Editura Brevis (0259-432.536), preţul său fiind de 35 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
buna in format electronic pt tel mobile
Felicitari! Desi, e cam perimata ideea, ca sa zic asa. Monumentele, statuile, ecvestrele adica, vor fi contestate in curand din motive estetice, parcurile vor fi imbunatatite si, esential, nimeni numai are chef sa cumpere carti. traim in alte timpuri, cumva. informatia e buna, in schimb si , cu mici modificari si adaptari pentru diverse platforme software se pot scoate banutzi dragutzi din aceasta carte, ca sa zic asa. un apps ceva pt android, pt windows, pt...
Postat 15 Aprilie 2014, 14:38 de vasile
Felicitari
Felicitari pentru munca enorma depusa. Intradevar, fiecare oras ar trebui sa aiba un astfel de ghid.
Postat 15 Aprilie 2014, 11:30 de Marius Baicu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON