Aleșii bihorenilor au aprobat în unanimitate, în reuniunea de luni a Consiliului Județean, o propunere a conducerii instituției de încheiere a unui parteneriat cu CNAIR și cu municipalitatea orădeană pentru realizarea, cu fonduri europene, a șase pasaje pietonale pe centura orașului, pe DN76 și DN79.
Cinci dintre acestea vor fi subterane, iar unul peste centură, pentru a lega zona noii Săli Polivalente de cea a Pieței 100.
Pentru fiecare dintre cele șase pasaje consilierii județeni au adoptat câte o hotărâre distinctă, toate având ca numitor comun viitorul parteneriat ce vizează realizarea lor cu fonduri din PNRR, cu motivația că vor contribui la dezvoltarea mobilității urbane pe centura Oradiei, unde circulă zilnic între 20.000 și 30.000 autovehicule, contribuind astfel la reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere, îmbunătățirea condițiilor de siguranță și creșterea vitezei de deplasare, inclusiv a pietonilor cărora le vor fi dedicate.
O primă hotărâre vizează amenajarea unui pasaj pietonal subteran centura Oradea – strada Czaran Gyula (între șosea și zona Dedeman) pe sub Calea Sântandreiului, altul va fi tot pietonal și tot subteran pe Calea Aradului, dincolo de girația de la ieșirea din oraș spre Aeroport, iar un al treilea sub DN 79 între ERA Park și Dedeman.
Un al patrulea pasaj pietonal, singurul suprateran, ar urma să lege strada Traian Blajovici de zona Leroy Merlin în vecinătatea Sălii Polivalente, altul va subtraversa centura în zona străzii Apateului, iar un al șaselea DN 76 în dreptul benzinăriei Socar la ieșirea spre Sânmartin.
În baza acordurilor de parteneriat și a asocierii dintre CNAIR, Consiliul Județean Bihor și municipalitate, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere își asumă responsabilitatea procedurilor de expropriere a terenurilor (deocamdată nemăsurate, în această fază), precum și derularea procesului de accesare a finanțării nerambursabile, iar la finalul lucrărilor va prelua pasajele și le va întreține.
De cealaltă parte, administrația județeană și cea municipală se obligă să întocmească documentațiile cadastrale ale celor șase proiecte, derularea procedurilor de achiziție, contractarea serviciilor de realizare a auditului de siguranță rutieră, precum și derularea procedurilor de prefinanțare, plată și rambursare până la decontarea din fondurile europene.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.