URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Februarie 2021, 14:34

Oradea a atras anul trecut de 5 ori mai multe finanţări europene decât în 2019: 43 de milioane de euro!

Oradea a atras și cheltuit anul trecut, pe achiziții și lucrări, de cinci ori mai multe finanţări europene decât în 2019. Fondurile comunitare atrase şi cheltuite pe lucrări în 2020 au atins suma record de 43 milioane euro.

1,9 milioane euro pe cap de angajat

"Sunt bani efectiv primiţi de la Uniunea Europeană şi cheltuiţi în Oradea pe proiecte cum ar fi: construcţia pasajului subteran de sub bulevardul Magheru, amenajarea noii linii de tramvai Calea Aradului - Nufărul, achiziţia primului lot de 10 tramvaie moderne, alte 10 urmând să sosească anul acesta, reabilitarea termică a şcolii Dacia şi altele", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Moş, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

În medie, cele 43 milioane euro înseamnă 1,9 milioane euro atrase şi investite în municipiu anul trecut de fiecare dintre cei 23 de angajaţi ai direcţiei.

Potrivit raportului de activitate pe anul 2020, întregul portofoliu de proiecte al DMPFI se ridică la o valoare totală de 582 milioane euro, din care proiecte în valoare de 24 milioane euro finalizate în 2019 şi de 30 milioane euro în 2020.

În prezent, municipalitatea are în implementare proiecte în valoare de 306 milioane euro şi în pregătire, pentru perioada de finanţare 2021-2027, investiţii de încă 210 milioane euro.

Previziuni pentru 2021

Prezent la conferinţa de presă, primarul Florin Birta le-a mulţumit subalternilor pentru munca depusă. "Anul 2020 a fost un an în care am reuşit să construim foarte mult. Chiar dacă am avut această problemă cu pandemia de Covid-19, firmele au avut cale liberă să lucreze pentru că nu s-a circulat atât", a declarat Birta.

Potrivit primarului, anul 2021 se anunţă şi mai agitat. "Ne aşteaptă un an plin de şantiere în tot oraşul: va trebui să finalizăm linia de tramvai Calea Aradului - Nufărul, am început în ianuarie lucrările de modernizare a bulevardului Nufărul - Cantemir și vom demara în mai etapa a doua de amenajare a pasajelor subterane din Centrul Civic, pornind din zona blocului Cicero. De asemenea, pentru luna noiembrie este programată să înceapă şi etapa întâi din zona Catedralei ortodoxe, iar în vară va demarea etapa a III-a de reabilitare a reţelelor de termoficare", a declarat primarul Birta.

Pe lista celor 43 de proiecte aflate în implementare în 2021 se mai numără pietonalizarea Pieţei Ferdinand şi a străzilor Aurel Lazăr şi Libertăţii, reabilitarea termică a Şcolii Generale 11, a Colegiului Tehnic Mihai Viteazul şi a Liceului Ortodox Roman Ciorogariu.

De asemenea, anul acesta urmează să înceapă lucrările de amenajare a centrelor de cartier din Rogerius, Ioşia şi Nufărul, de modernizare a Pieţei Cetate, de construire a 23 de staţii pentru reîncărcarea vehiculelor electrice, precum şi cele privind trecerea cartierului Nufărul pe încălzire cu apă geotermală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sandu, prostane ...
... să-ți zică Bolojan ce i-am spus eu în față, direct și la subiect, cunoscându-l ca pe buzunarul meu de trei decenii încoace, de l-a apucat tremuratul de nervi că nici n-avea replică !?! Bașca că datoria de 2.000.000 lei, bani dați cu împrumut în prin 1995-1996 și care erau cât salariul lui lunar de atunci, când era muritor de foame ... nici în ziua de azi nu mi i-a înapoiat. Cu dobândă cu tot, după 25 de ani ... ar cam fi cât căștigi tu într-un an, măscăriciule, în zile noastre !?!
Postat 02 Februarie 2021, 15:16 de CrisDumi
!?
credeam ca dom’ primar aduce o mentalitate noua, respect fata de cetatean, m-am inselat. acesta este sacrificat in continuare pentru o dezvoltare indoielnica. am inteles ca europa sprijina liberalismul, are unda verde la fonduri, insa, se pare ca nu si la nivelul de trai, confort. sper sa apuc ziua in care orasul isi gaseste linistea, se mai ocupa si de bunastare, caci deranjul, noroaiele, praful, nu o fac. pana atunci traim cu utopia unei dezvoltari.
Postat 02 Februarie 2021, 12:56 de User anonimizat
CrisDumi
Confuzia e in capul tau, dezinformarea o faci tu. Esti tare-n clanta pe social media, dar nu ai curajul sa ii spui lui Bolojan in fata:::)))
Postat 01 Februarie 2021, 19:17 de Sandu2100
Confuzie în termeni !?!
Oradea a DECONTAT de 5X mai mult ca în anul precedent ... nu că ar fi ATRAS !?! Confuzia aceasta ține de câteva lucruri elementare în materie ... și anume, de modul în care se raportează finanțările la nivelul unui ciclul bugetar. În practica financiar-contabilă românească este vorba de cicluri de raportare de tip anual !?! În practica fondurilor europene, multianuale, e vorba de cicluri de 7 ani, la care se adaugă 2-3 ani de "închidere" după caz !?! Poți spune că ai atras de "nX" mai multe finanțări strict de la un ciclu la altul ... adică, de câte ori mai multe finanțări "consumate" în ciclul 2014-2020 (plus închiderile până în 2022 cel mult), față de ciclul anterior până în 2013 inclusiv, cu surplusul de timp până în 2015 eventual !?! Așadar, tot la 7 ani poți face diferența, că așa se calculează în UE ... restul discuției fiind doar la nivel de decontări, nicidecum la cel de atrageri !?! Doar "neterminații" calculează altfel, la fiecare final de an, bugetarea secvențială multianuală europeană ... care include atât consumarea efectivă a banilor alicați, cât și corecțiile și actualizările aferente !?! Degeaba "mănânci" 43 milioane Euro, spre exemplu într-un an, dacă din aceștia va trebui să "tai" mai apoi, la "închidere" după alți 2-3 ani ... mai mult decât jumătate din suma raportată, completând "gaura" din surse proprii sau împrumuturi.
Postat 01 Februarie 2021, 17:31 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON