URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iulie 2021, 17:11

Opt incendii produse în opt ore, în Bihor. Peste 100 de pomi fructiferi s-au făcut scrum

Opt incendii produse în opt ore, în Bihor. Peste 100 de pomi fructiferi s-au făcut scrum foto: arhiva ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mai puţin de opt incendii au avut loc luni, în Bihor, într-un interval de aproximativ opt ore, după cum a anunţat marţi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Incendii pe caniculă

Şase din acestea au fost incendii la terenuri virane şi livezi din Oradea, Nojorid, Salonta, Bucium și Săcueni. „Evenimentele, provocate în unele cazuri de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, iar în altele, de țigări aprinse aruncate la întâmplare, s-au soldat cu arderea a peste 100 de pomi fructiferi și a vegetației uscate pe o suprafață totală de peste șase hectare”, a transmis ISU.

Pompierii Gărzii 1 Mai au mai intervenit și în Ceica, unde acoperișul unui adăpost de animale a fost cuprins de flăcările propagate de la focul scăpat de sub control de proprietar, care a aprins resturile menajere din curte.

Militarii le reamintesc bihorenilor că în perioadele caniculare creşte riscul de incendiu din cauza uscăciunii şi a temperaturilor ridicate.

„Pentru protejarea bunurilor dumneavoastră, a investițiilor în culturile agricole, a gospodăriilor puse în pericol de propagarea flăcărilor de la incendiile de vegetație uscată și nu în ultimul rând, pentru protejarea mediului și a animalelor al căror habitat natural este distrus de incendiile de miriști și vegetație uscată, pompierii bihoreni vă adresează rugămintea să nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt și să nu aruncați la întâmplare resturile de țigări ori sticle sau cioburi de sticlă, întrucât acestea din urmă pot provoca incendii, prin căldura solară radiată (efectul de lupă)”, a transmis ISU.

Atenţie la electrocasnice

Tot luni, echipajele de pompieri militari din cadrul Gărzii Tinca au localizat și lichidat un incendiu izbucnit la o construcție anexă din cadrul unei gospodării situate în Călacea, comuna Olcea, împiedicând propagarea acestuia la locuință. Evenimentul, provocat cel mai probabil de un scurtcircuit la mașina de spălat rufe, s-a soldat cu arderea tavanului din lemn al anexei, pe o suprafață de circa 30 de metri pătrați, a unui cuier și a unui dulap.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii militari bihoreni vă reamintesc să nu lăsaţi nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum sunt: aparate de aer condiționat, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea. De asemenea, dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON