Opoziția vrea suspendarea președintelui Klaus Iohannis, pe care îl consideră nelegitim odată cu anularea alegerilor prezidențiale din decembrie. AUR a depus marți o cerere la Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului pentru convocarea Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, pentru „a putea începe procedura de suspendare” a președintelui.
După cum se știe, mandatul lui Iohannis ca președinte a fost prelungit prin hotărârea Curții Constituționale din 6 decembrie prin care instituția a anulat alegerile prezidențiale. El a anunțat însă public că nu are motive pentru a pleca din funcția de președinte. Iohannis a fost ținta principală a mitingurilor organizate vineri și duminică de susținătorii lui Călin Georgescu și de AUR.
AUR plus POT
„Am luat această decizie ca răspuns direct la strigătul de disperare al românilor care au ieșit în stradă pentru a-și apăra democrația. Într-o țară normală, președintele ar fi trebuit să iasă public, să își asume responsabilitatea și să demisioneze, împreună cu guvernul pe care l-a nominalizat”, se arată într-un comunicat de presă al partidului condus de George Simion, care apreciază că suspendarea președintelui ar fi un pas „crucial pentru restabilirea democrației și a pune capăt actualei crize politice în care se află România”.
Potrivit Hotnews, AUR acuză că „regimul Iohannis, alături de complicitatea PSD, PNL și UDMR a aruncat România într-o criză politică fără precedent, cu consecințe economice catastrofale asupra românilor, iar noi, AUR, suntem hotărâți să punem capăt acestui coșmar politic”.
Partidul condus de George Simion anunță că susține cererea POT, condus de Anamaria Gavrilă, de suspendare a lui Klaus Iohannis, demers anunțat în urmă cu câteva zile. „Toți cei 91 de parlamentari AUR au semnat deja pentru demararea procedurii de suspendare. Considerăm că este responsabilitatea tuturor parlamentarilor, indiferent de apartenența politică, să pună interesele naționale înaintea celor personale sau de partid”, conform comunicatului.
AUR spune că protestul de duminică organizat în București a fost un „semnal clar” că românii nu mai „acceptă ca țara lor să fie capturată de interese ilegitime”.
„Vom folosi toate instrumentele legale pentru a ne asigura că legile și Constituția sunt respectate, iar România își recapătă demnitatea. Suspendarea lui Klaus Werner Iohannis și înlăturarea Guvernului Ciolacu 2 reprezintă doar primul pas în acest proces”, a mai transmis AUR.
Care e procedura
În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale, arată Digi 24.
Propunerea de suspendare poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor. Inițiatorii mai au nevoie de un aviz de la CCR, căreia trebuie să îi comunice ce prevederi constituționale încalcă șeful statului, însă Curtea deja a stabilit ca Iohannis să rămână în mandat până la organizarea alegerilor prezidențiale, care vor avea loc pe 4 și 18 mai.
Dacă propunerea de suspendare este aprobată, în cel mult 30 de zile este organizat un referendum pentru demiterea Preşedintelui. Pe durata suspendării preşedintelui din funcţie, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcţie în stat, cea de preşedinte al Senatului, potrivit Articolului 98 din Constituţie.
Dintr-un total de 466 de parlamentari, pentru admiterea solicitării de suspendare este nevoie de 117 semnături, iar pentru inițierea unui referendum pentru suspendarea președintelui - de 234 de voturi în Parlament. AUR, SOS şi POT au împreună 162 de parlamentari.
Nemulțumiri liberale
G4 Media a arătat că nemulțumiri legate de prezența în continuare la Cotroceni a lui Iohannis au inclusiv anumiți lideri liberali. Robert Sighiartău (Bistrița) și Adrian Cozma (Satu Mare) au propus luni în ședința partidului ca PNL să ceară public plecarea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte pentru a detensiona situația politică.
Cei doi au luat cuvântul la ședința Biroului Politic Național, dar conducerea partidului s-a opus, pe motiv că un astfel de gest ar provoca instabilitate politică.
Cei doi lideri locali și-au motivat propunerea prin nevoia de recredibilizare a statului român, dat fiind că prelungirea mandatului lui Iohannis e percepută de o parte semnificativă a votanților drept una dintre cauzele tensiunilor din societate.
”Era bine să avem un spirit critic de-a lungul multor ani, pe care mulţi dintre colegi, din păcate, nu l-au avut”, a declarat preşedintele PNL, Ilie Bolojan, care este de părere că nu e nevoie ca Iohannis să demisioneze.
Bolojan: Credem că demisia rezolvă problemele?
”Mie, personal – că în aceste zile am avut mai multe discuţii pe aceste teme de strategie, ce să facem, cum să facem – mi-ar fi plăcut ca, în anii trecuţi, când unii dintre colegi doar se gândeau ce-ar vrea cineva şi anticipau anumite dorinţe şi le şi executau, mi-ar fi plăcut să aibă atunci o gândire critică şi când au luat tot felul de decizii de la festivalul democraţiei şi alte decizii în PNL care n-au ajutat nici partidul nostru şi nici echilibrele din această ţară, să se fi gândit atunci mai bine pentru că e foarte simplu când cineva e la final de carieră să te apuci să dai în cineva, mai ales dacă eşti din zona de partid relativ apropiată în anii trecuţi. Eu am căutat întotdeauna să tratez lucrurile echilibrat şi gândiţi-vă că am şi o răspundere suplimentară acum, dată de funcţia pe care o ocup şi cred că trebuie să acţionăm responsabil în această perioadă, inclusiv din punct de vedere al stabilităţii ţării noastre”, a comentat Ilie Bolojan, luni seară, la Digi 24, atitudinea unor membri ai PNL, potrivit News.ro.
Ilie Bolojan a admis că preşedintele Iohannis ”are o cotă de încredere destul de scăzută în această perioadă”, dar a afirmat că aceia care îi solicită demisia nu fac decât să joace ”într-o zonă de populism”. ”O demisie, să spunem, mâine, credem că va rezolva problemele economice şi toate dezechilibrele pe care le are România? Asta e o întrebare. Din punctul meu de vedere, este foarte important în această perioadă, dar nu numai în această perioadă, până la alegerile prezidenţiale şi după, să menţinem ţara noastră într-o zonă de stabilitate”, a mai afirmat Bolojan.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.