URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bihorul nu stă grozav cu conectivitatea. Autostrada zace în nelucrare de 20 de ani și, deși tronsoanele din județ sunt licitate și atribuite, încă nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, pentru că Guvernul nu mai are nicio lețcaie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Octombrie 2024, 18:25

Operaţiunea Jupiter în Bihor: Două persoane reţinute în dosarul unei fraude de 1,8 milioane lei cu bonuri fiscale măsluite în numele Gazprom

Operaţiunea Jupiter în Bihor: Două persoane reţinute în dosarul unei fraude de 1,8 milioane lei cu bonuri fiscale măsluite în numele Gazprom foto: arhivă / Poliția Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 10 persoane au fost audiate, iar două dintre acestea au fost și reţinute, luni, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, într-o anchetă ce priveşte o fraudă de 1,8 milioane lei cu bonuri fiscale măsluite în numele Gazprom. 

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, cele 10 persoane ridicate luni au fost audiate la sediul Inspectoratului judeţean de Poliţie Bihor, iar două dintre acestea au fost reţinute pentru 24 de ore.

Marţi, cele două persoane vor fi prezentate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, urmând ca procurorul care coordonează ancheta în caz să decidă dacă se impune luarea altor măsuri preventive.

În dosar se fac cercetări pentru acuzaţii de evaziune fiscală, delapidare, respectiv spălare de bani.

Concret, cele 10 persoane, cu vârste cuprinse între 35 şi 65 ani, din municipiul Oradea și localitățile Sânmartin, Talpoș, Tășad și Tileagd, sunt administratorii a 9 firme de transport de mărfuri din Bihor şi sunt acuzaţi că, în perioada 2019 - 2024, au înregistrat în evidențele contabile ale societăților diverse documente de achiziție (facturi/bonuri fiscale) fictive ataşând bonuri fiscale măsluite de doi foşti angajaţi ai unei benzinării Gazprom din Oradea care, după ce au fost concediaţi, au furat de la locul de muncă o casă de marcat.

În acest fel, cei 10 administratori de firme au simulat achiziții fictive de carburanți auto, de aproximativ 9.000.000 de lei, de la Gazprom, scopul fiind de a-şi reduce din valoarea impozitului şi TVA datorate la bugetul de stat. Prejudiciul total cauzat astfel bugetului general consolidat al statului este de aproximativ 1.842.689 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Sediile celor 9 firme şi locuinţele administratorilor au fost percheziţionate, deja, în luna iulie (foto, imaginea principală), când poliţiştii i-au identificat şi pe falsificatori, din casele cărora au fost ridicate laptopuri, telefoane mobile, o casă de marcat electronică - fiscală, role de hârtie termică, utilizate la casa de marcat fiscală, bonuri fiscale și ștampile cu datele de identificare ale Gazprom.

Cert e că, pentru recuperarea pagubei, în baza ordonanțelor de instituire a măsurilor asiguratorii emise de procurorul de caz, poliţiştii au pus sub sechestru 6 terenuri, 3 imobile și 7 mijloace auto aparţinând suspecţilor. Totodată, spun poliţiştii, unul dintre administratori a plătit 710.000 de lei din prejudiciul total.

Activităţile din caz au beneficiat de suportul de specialitate a fost asigurat de Brigada Operațiuni Speciale Oradea şi Unitatea Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Oradea a Poliţiei Române. Activitățile din data de 4 iulie 2024, coordonate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, au beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Serviciului Criminalistic Bihor și al inspectorilor Direcției Antifraudă Oradea.

Operaţiunea "Jupiter" continuă

Acţiunea de luni a poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor s-a derulat în cadrul Operaţiunii "Jupiter", coordonată de Inspectoratul General al Poliției Române și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru combaterea infracțiunilor economico-financiare și a celor de natură judiciară.

Luni, poliţiştii din ţară au efectuat în total 110 percheziții domiciliare și au pus în executare 54 de mandate de aducere în cazul unor persoane suspectate, după caz, de evaziune fiscală, contrafacere, contrabandă, înșelăciune, delapidare, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals.

”Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor cercetate, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal. Persoanele depistate vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză. Activitățile de astăzi se desfășoară în contextul măsurilor luate la nivelul Poliției Române, pentru combaterea infracționalității de orice fel”, a informat Poliția Română.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9733 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON