URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Septembrie 2020, 12:18

Operaţie spectaculoasă în Oradea: Medicii au salvat viaţa unei tinere gravide infectate cu Covid-19 şi a copilului acesteia

Operaţie spectaculoasă în Oradea: Medicii au salvat viaţa unei tinere gravide infectate cu Covid-19 şi a copilului acesteia (foto: generic, sursa: lancashiretelegraph.co.uk)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două echipe ale Spitalului Municipal din Oradea (formată din doi specialişti în ATI) şi Spitalului Judeţean (condusă de chirurgul Petru Chitulea) au realizat joi noapte o operaţie spectaculoasă prin care au salvat de la deces o orădeancă de doar 26 de ani, infectată cu Covid şi având două tumori ovariene gigantice, dar şi pe fătul acesteia. "Am lucrat ca o singură echipă, extraordinară", a explicat BIHOREANULUI dr. Chitulea, care i-a scos femeii două tumori de 10 şi de 12 centimetri, evitând decesul nou-născutului, dar şi al pacientei.

Şi cu tumori gigantice, şi cu Covid

Surse medicale din Spitalul Municipal Oradea afirmă că operaţia care a salvat cele două vieţi a fost cea mai complicată din acest an şi cu totul neobişnuită din cauză că a necesitat implicarea a două echipe, una de la această unitate, cealaltă de la Maternitatea Spitalului Judeţean, în condiţiile în care femeia gravidă era într-o stare gravă atât din cauza tumorilor ovariene, cât şi a infecţiei cu SARS-CoV-2, care i-a provocat o insuficienţă respiratorie severă ce periclita inclusiv viaţa fătului.

"Pacienta, însărcinată în 29 de săptămâni, a fost adusă la Spitalul Municipal, pe secţia de Boli Infecţioase I din strada Coposu, în cursul zilei de duminică 30 august, zi în care fusese confirmată Covid pozitivă. A doua zi, luni, a fost transportată la Maternitate deoarece acuza dureri în zona ovarelor, iar miercuri a fost adusă din nou la Municipal, la ATI. Joia aceasta, noaptea, starea i s-a agravat şi mai mult, iar echipa de anestezişti care era de gardă, formată din dr. Sebastian Dobjanschi şi dr. Sebastian Stanciu, a decis să cheme un chirurg obstetrician pentru o intervenţie chirugicală de urgenţă", au explicat sursele BIHOREANULUI.

Chemaţi de acasă

După miezul nopţii, la Spitalul Municipal a ajuns o echipă de chirurgi obstetricieni, formată din dr. Petru Chitulea şi dr. Cristian Cheta, de la Maternitate, care au decis să iniţieze o operaţie de extragere a fătului în lipsa căreia în scurt timp ar fi decedat atât gravida, cât şi copilul.

"Imediat ce am ajuns la Municipal, mi-am dat seama că dr. Dobjanschi a avut marele merit de a fi ţinut pacienta în viaţă, în ciuda faptului că avea o concentraţie de oxigen în sânge de numai 50%", a povestit BIHOREANULUI dr. Chitulea.

"Am extras întâi fătul, pentru a decongestiona plămânii femeii. În orice situaţie, sarcina este un risc major dacă pacienta este infectată, deoarece produce o aplazie imunitară biologică, organismul femeii trebuind să suporte o aşa numită hetero-grefă biologică, sarcina. Uterul femeii, care era în insuficienţă respiratorie gravă din cauza unei duble pneumonii pe fondul Covid, împingea organele spre plămâni, agravând şi mai mult această insuficienţă respiratorie", a spus chirurgul.

"Dacă nu extrăgeam fătul, în cel mult 30 minute înceta din viaţă, iar viaţa pacientei era şi ea în pericol maxim. În aproximativ o oră, cele două echipe am reuşit să finalizăm cu bine intervenţia, atât femeia, cât şi fătul fiind în stare stabilă", a mai spus dr. Chitulea.

Pruncul la Maternitate, mama tratată cu plasmă la Municipal

Imediat după naştere, fătul a fost transportat de urgenţă la Maternitate, în grija neonatologului Radu Galiş, iar medicii de la Municipal, unde lăuza a rămas, au continuat tratamentele pentru a-i salva viaţa.

La solicitarea specialiştilor de la ATI şi Boli Infecţioase din această unitate, Centrul de Transfuzie Bihor a cerut ajutor naţional pentru a primi plasmă convalescentă de la pacienţi trecuţi prin Covid pentru a-i fi transfuzată pacientei.

De altfel, o postare făcută sâmbătă dimineaţă pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie Bihor precizează că au fost aduse la Oradea trei unităţi de plasmă convalescentă de la Centrul de Transfuzie din Hunedoara. "Rezultat: stare stabilă mamă şi nou-născut! Concluzia: curaj, profesionalism, devotament!", scrie în postarea Centrului de Transfuzie Bihor.

În prezent, potrivit surselor medicale ale BIHOREANULUI, fătul, care a cântărit doar 1,5 kilograme la extracţie, are o stare bună, iar specialiştii anestezişti de la Municipal depun toate eforturile pentru a o face bine şi pe orădeanca de 26 de ani.

UPDATE: Luptă pierdută

Până la urmă tânăra nu a supraviețuit virusului. Ea s-a stins din viață pe 20 septembrie.

Tânăra, însărcinată în 29 săptămâni, avea două tumori ovariene gigantice, dar şi Covid, care i-a agravat alte afecţiuni, între cauzele decesului numărându-se pneumonia virală, hidropneumotorax, insuficienţa respiratorie, insuficienţa hepatică, insuficienţa circulatorie, trombofilia şi tumorile ovariene. Potrivit surselor medicale, copilul născut atunci cu o greutate de doar 1,5 kg este în stare stabilă şi nu este infectat cu Covid, cum fusese mama.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Respect d-nul doctor Chitulea
Respect d-nul doctor Chitulea
Postat 05 Septembrie 2020, 12:38 de douaroti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON