URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
16 Mai 2024, 08:03

Onorariu cu bucluc: Lichidator judiciar din Bihor trimis în judecată fiindcă a falsificat o sentință judecătorească!

Onorariu cu bucluc: Lichidator judiciar din Bihor trimis în judecată fiindcă a falsificat o sentință judecătorească! COMPLOT.  Gheorghe Gaja (foto) e convins că este victima nevinovată a conducerii UNPIR Bihor, care-i poartă sâmbetele fără motiv, însă n-are nicio explicaţie pentru falsurile cu care a vrut să-şi „umfle” portofelul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un lichidator judiciar a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea după ce a încercat să-şi dreagă propria omisiune printr-o modalitate de-a dreptul penală.

Gheorghe Gaja, în trecut șef adjunct al defunctei Gărzi Financiare Bihor, acum practician în insolvenţa societăţilor comerciale, este acuzat că a vrut să-şi recupereze onorariul pentru lichidarea unei firme falimentare cu o hotărâre judecătorească falsificată.

Coordonatorii falimentelor

Lichidatorii judiciari sunt specialişti în insolvenţa companiilor şi au atribuţii clar stabilite prin Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, axate în principal pe recuperarea datoriilor de către creditori de la firmele falimentare.

Procedurile sunt coordonate de judecătorii sindici de la nivelul tribunalelor. Ei desemnează lichidatorii judiciari şi tot ei le stabilesc onorariile, în funcţie de complexitatea cazului şi a cheltuielilor dovedite.

Onorariile cuvenite sunt achitate din averea firmelor gestionate ori, dacă acest lucru nu e posibil din lipsă de lichidităţi, din fondul naţional de lichidare constituit la nivelul Ministerului Justiţiei şi administrat de filialele judeţene ale Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR).

Un avans...    

În cazul lichidatorului judiciar Gheorghe Gaja, problema a pornit în 2020, când a fost desemnat să gestioneze falimentul firmei Stivuitor Service SRL. Procesul în cazul acestei societăţi a fost preluat de judecătorul Cristian Monenci, la vremea respectivă încadrat la Secţia Civilă a Tribunalului Bihor, acum magistrat în cadrul Curţii de Apel Oradea.

Fost comisar al Gărzii Financiare Bihor până în 2013, o vreme chiar comisar şef adjunct, iar apoi, în 2014 - 2015, gestionar delegat în cadrul Direcţiei Antifraudă Oradea, Gheorghe Gaja era de patru ani în profesie, prin intermediul Cabinetului de insolvenţă şi expertiză contabilă, profilându-se tocmai pe lichidări şi reorganizări judiciare.

În cazul Stivuitor Service SRL, prin sentinţa de deschidere a procedurii falimentului, în ianuarie 2020, judecătorul i-a stabilit sarcini clare: întocmirea unui raport despre cauzele care au dus la falimentul firmei, inventarierea bunurilor şi a eventualilor creditori, activităţi pentru care a primit un onorariu provizoriu de 500 lei, „retribuţia finală urmând a fi stabilită ulterior, în funcţie de decontul depus”, după cum se precizează în document.

Lecţia de fals

Procedura n-a durat. Firma nu avea nici bunuri şi nici creditori dispuşi să suporte cheltuielile cu prelungirea procedurii insolvenţei. Ca atare, în decembrie 2020, judecătorul sindic a dispus „închiderea procedurii insolvenţei şi radierea debitorului”, fără să se pronunţe, însă, asupra decontului depus de lichidatorul judiciar cu cheltuielile legate de gestionarea procedurii.

Gaja şi-a dat seama că a lucrat fără plată abia după 3 ani, în ianuarie 2023, când a vrut să depună la sediul UNPIR Bihor mai multe dosare cu cheltuieli spre decontare. Aşa că a decis să regleze problema într-o manieră de-a dreptul „originală”: modificând sentinţa judecătorului.

Concret, el a adăugat în documentul pe care îl avea în formă editabilă o frază potrivit căreia instanţa a încuviinţat să i se achite onorariul din fondul naţional de lichidare. Şi nu oricât, ci fix 5.000 lei, adică maximumul permis de lege, sumă acordată în cazuri complexe, nu în cele ale unor SRL-uri „de apartament”, cum a fost şi cel gestionat de Gaja.

Forma măsluită a documentului a fost printată şi „completată” cu semnătura şi ştampila judecătorului sindic, luate de pe sentinţa de deschidere a procedurii, din acelaşi dosar. În final, Gaja a ataşat la document factura pentru plată şi o declaraţie pe proprie răspundere, obligatorie pentru deconturile din fondul special de lichidare, cu care certifica faptul că „sentinţa prin care judecătorul sindic dispune onorariul de achitat este definitivă”.

Manevră eşuată

Problemele au apărut în momentul în care reprezentanţii UNPIR Bihor i-au luat actele la verificat. Observând că hotărârea judecătorească e doar o copie, pe 23 ianuarie 2023 i-au trimis un email cerându-i originalul. Neavând aşa ceva, Gaja a cerut o păsuire, iar două zile mai târziu, încercând să dreagă problema, a depus la Tribunalul Bihor o cerere pentru completarea hotărârii de închidere a falimentului firmei Stivuitor Service SRL cu o menţiune „în ce priveşte decontul de onorariu”.

Pe 8 martie, acelaşi an, cererea i-a fost respinsă. Nu pentru că ar fi fost fără temei, ci pentru că venea prea târziu, în condiţiile în care legea prevede că o astfel de solicitare se poate face în termen de 15 zile de la pronunţarea hotărârii.

Urmarea? O lună mai târziu, ştiind că falsul ar putea fi descoperit, Gaja a trimis la UNPIR Bihor o cerere de renunţare la decontul respectiv, invocând, pueril, că nu găseşte sentinţa în original, deşi aceasta putea fi procurată oricând, cu o simplă solicitare, de la arhiva instanţei.

Fals demontat

Atât că, intrând la bănuieli, reprezentanţii UNPIR Bihor au verificat mai atent documentul depus de lichidator şi, descoperind că e măsluit, au sesizat Parchetul, pentru tentativă la înşelăciune.

Cristian Monenci, judecător OradeaCel care a demontat falsul a fost chiar judecătorul Cristian Monenci (foto), cel care pronunţase sentinţa originală şi care a fost audiat ca martor în timpul cercetărilor. Acesta a observat imediat că hotărârea „fabricată” de Gaja păstra prima parte a variantei originale, însă era cu adăugiri la final și nu respecta regulile de redactare. De pildă, iniţialele redactorului, data şi modul în care urma să fie comunicată hotărârea erau trecute pe un singur rând şi nu pe două, aşa cum proceda el.

În plus, falsul avea aplicate ştampila instanţei şi semnătura grefierului, care nu se justificau în condiţiile în care acea soluţie urma să fie transmisă online pentru publicare în Buletinul procedurilor de insolvență (BPI), cel prin care se derulează serviciul de citare a părților şi comunicarea actelor emise de instanțe, administratori judiciari şi lichidatori în cadrul derulării procedurilor de insolvenţă şi faliment.

„Nu e nicio problemă”

Ca urmare, Gheorghe Gaja a fost inculpat pentru tentativă la înşelăciune, fals informatic şi fals în declaraţii, iar săptămâna trecută a şi fost trimis în judecată, procesul său urmând să se deruleze la Judecătoria Oradea.

Căutat de BIHOREANUL pentru a lămuri acuzaţiile, lichidatorul judiciar le-a respins, susţinând că sunt neîntemeiate atât timp cât şi-a retras cererea de decont şi, ca atare, „nu a produs efecte juridice”. „Eu am retras acea cerere, nu e nicio problemă”, crede Gaja, susţinând că ancheta a fost forţată de şefii UNPIR Bihor pe care i-a şi reclamat, pentru abuz în serviciu, acuzându-i că „de ani de zile îmi vânează greşelile”. Baiul mai mare e că l-au şi prins...


EXCLUS
Lichidator... slujbaş la stat

În paralel cu procesul penal care i-ar putea încheia cariera de lichidator judiciar, căci regulile profesiei prevăd excluderea persoanelor condamnate pentru infracţiuni comise cu intenţie, Gheorghe Gaja se judecă în prezent cu conducerea UNPIR pentru anularea unei sancţiuni încasate pe 27 februarie, în acest an, pentru incompatibilitate.

Lichidatorului i se impută că, în perioada 2021 - 2022, a fost angajat pe post de consilier achiziţii publice în cadrul Primăriei Săcădat, în acelaşi timp în care activa şi ca practician în insolvenţă, în vreme ce reglementările interzic „activitatea salarizată în cadrul altor profesii, cu excepţia calităţii de avocat, consilier juridic, expert contabil, contabil autorizat, evaluator, auditor financiar, arbitru, mediator, conciliator, expert financiar”. Ca atare, Instanţa Locală de Disciplină Bucureşti a UNPIR a decis excluderea lui din profesie.

Gaja a contestat în instanţă hotărârea care, în acest fel, rămâne suspendată până la un verdict final. „Nu e nicio incompatibilitate acolo şi voi dovedi acest lucru”, susține el.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6557 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON