URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Mai 2022, 09:21

Om cu om, casă cu casă. Începe recenzarea în teren

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă nu ai reuşit să te autorecenzezi, mai ai o ocazie să completezi chestionarul din cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor. Între 16 mai şi 17 iulie, un recenzor va veni la tine acasă ca să te intervieveze, înregistrând datele pe care tu i le vei oferi, cu ajutorul unei tablete electronice. 

Recenzorul este persoana care interacţionează direct cu populaţia care nu a putut, din diverse motive, să se autorecenzeze, intervievând persoanele din locuinţele alocate în sectorul de recensământ atribuit şi completând informaţiile pentru toate locuinţele, spaţiile colective de locuit, gospodăriile şi persoanele din sectorul respectiv. 

Fiecare recenzor care se află în teren, va avea o listă, pentru fiecare adresă, cu CNP-urile (parţial anonimizate) pentru persoanele care s-au autorecenzat şi CNP-urile (parţial anonimizate) pentru care trebuie desfăşurat interviul. Recensământul urmează un calendar fix, aşa că ar trebui să fii acasă în perioada respectivă, deoarece amânarea vizitei se face doar în cazuri excepţionale. Recenzorul este uşor de recunoscut, întrucât are obligaţia de a prezenta legitimaţia cu însemnele recensământului (RPL 2021). 

Durata activităţii de recenzare faţă-în-faţă depinde de numărul de secţiuni ale chestionarului la care fiecare persoană trebuie să răspundă, iar în mod normal, aceasta poate varia între 3 şi 10 minute per persoană.

În funcţie de locaţia locuinţelor pe care le deţii, vei fi căutat de unul sau mai mulţi recenzori.  Asta pentru că fiecare localitate este împărţită în sectoare de recensământ, iar un recenzor efectuează recenzarea într-un singur sector. Acesta are datoria să viziteze fiecare locuinţă din sectorul de recensământ repartizat, nefiind nevoie de vreun demers din partea persoanei recenzate. 

Recensământul este o datorie cetăţenească şi este în beneficiul tuturor. Cooperarea fiecărui cetăţean este esenţială pentru buna desfăşurare a recensământului (RPL2021). Prin urmare, refuzul de a oferi informaţii sau furnizarea de date incomplete sau eronate constituie contravenţii care pot fi sancţionate cu amendă între 1.000 şi 3.000 lei. Cu toate acestea, este bine ca fiecare dintre noi să înţelegem faptul că a completa chestionarul de recensământ este o îndatorire civică şi o responsabilitate faţă de comunitatea în care trăim.

Oferirea de răspunsuri false periclitează exactitatea datelor statistice şi implicit contribuţia celorlalţi cetăţeni de bună-credinţă. Dacă ne dorim politici de care să beneficieze comunitatea noastră, atunci şi noi trebuie să oferim informaţii reale şi complete.

Toate întrebările cuprinse în RPL 2021 trebuie să fie completate corespunzător cu situaţia particulară a fiecărei persoane, deci nu puteţi refuza să răspundeţi la întrebările adresate. Acestea sunt concepute astfel încât să nu aducă atingere niciunei categorii de persoane. Atenţie! Nu se cer informaţii confidenţiale precum datele cardurilor bancare, averea sau veniturile realizate, istoric medical sau simpatii politice.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON