URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iulie 2024, 18:31

Olimpici de Oradea: Poveștile emoționante ale celor trei sportivi orădeni care s-au calificat la Olimpiada de la Paris (FOTO)

Olimpici de Oradea: Poveștile emoționante ale celor trei sportivi orădeni care s-au calificat la Olimpiada de la Paris (FOTO) HAI, ROMÂNIA! Delegația „Team România” numără 107 sportivi calificați la JO 2024, între care și orădenii Alex Creț, Marius Țic și Sebastian Oltean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru un sportiv nu există ambiție mai mare decât o medalie olimpică, iar trei orădeni sunt aproape să-și îndeplinească acest vis. 

La Jocurile Olimpice care vor începe săptămâna aceasta la Paris, Oradea va fi reprezentată de judoka orădean Alex Creț, de altfel singurul român care va lupta pe tatami la Olimpiadă, și poloiștii Marius Țic și Sebastian Oltean, membri ai lotului național. Toți trei au ceva în comun: au moștenit talentul sportiv de la tații lor. 

Nerăbdător să demonstreze 

Desemnat de trei ori sportivul anului în Bihor, lui Alex Creț (22 ani) îi curge judo prin vene. În copilărie a experimentat mai multe sporturi, dar numai în kimono s-a simțit împlinit. Avea 10 ani când a început să practice judo, iar de-atunci fiul fostului judoka Florin Creț se străduiește să câștige tot ce tatăl său n-a reușit.

Cu un palmares bogat, Alex avea de câțiva ani ambiția calificării la Jocurile Olimpice de la Paris, programate să înceapă pe 26 iulie. În aprilie a câștigat bronzul la Campionatul European, prima medalie pentru judoul românesc după 8 ani, ceea ce i-a asigurat calificarea la Olimpiadă. Din păcate, este singurul judoka din Team România, cum este numită delegația de 107 sportivi români calificați la JO, care vor evolua în cadrul a 18 discipline.

Vestea bună pentru Alex este că face deplasarea la Paris alături de antrenorul său, Emil Morar (foto), cu care se pregătește încă din copilărie. „Sunt foarte, foarte bucuros și încrezător. Sunt nerăbdător să demonstrez ce pot”, a declarat tânărul înainte de a porni spre Paris. Prima sa zi de concurs va fi pe 31 iulie, dar deocamdată nu știe cu cine se va confrunta, tragerile la sorți urmând să aibă loc în această săptămână. Oricare îi va fi adversarul, Alex consideră că este pregătit, fizic și mental, ca să-l învingă.

De pe margine îl vor încuraja părinții și prietena lui, care merg la Paris special pentru asta. „O să am o susținere maximă și sunt foarte motivat să câștig”, zice tânărul.

Faimos în Ungaria

Poloul este singurul joc de echipă la care România va avea reprezentanți la Paris 2024. Echipa națională revine la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani, iar din delegație fac parte doi orădeni: Sebastian Oltean și Marius Țic.

„Vestea că sunt în primii 13 jucători (n.r. - selectați pentru lotul olimpic) a fost wow. Sunt foarte bucuros că merg la Olimpiadă, dar în același timp încerc să rămân concentrat”, spune Sebastian (22 de ani). 

Fiul fostului jucător Marcel Hașaș, în prezent antrenor de polo, Sebi este legitimat la Clubul PannErgy MVLC din Miskolc, Ungaria, unde în ediția 2023-2024 a fost golgheterul echipei. În juniorat, a jucat și pentru Clubul local Crișul, cu care în 2016 și în 2017 a câștigat campionatul național. La 16 ani activa în echipa de seniori din Debrețin, în cel mai tare campionat de polo din Europa, iar ani la rând a fost în topul golgheterilor din Ungaria. 

„Jocurile Olimpice sunt visul oricărui sportiv, este competiția supremă. Pentru mine, e un vis realizat repede, eu mi-am pus obiectiv de calificare pentru ediția 2028”, a mărturisit poloistul. 

La Paris, va fi încurajat de părinți, dar, extrem de serios și disciplinat, Sebi spune că, deși se bucură de prezența lor, vrea să păstreze o distanță suficientă astfel încât să rămână concentrat asupra meciurilor. Naționala de polo a României are prima confruntare pe 28 iulie, cu Grecia, iar apoi va mai evolua, în grupă, cu America, Croația, Italia și Muntenegru. 

Parcurs fulminant

Sebi va face echipă cu prietenul lui din copilărie, Marius Țic (27 ani), portarul naționalei. Și acesta este fiul unui fost poloist, Florin Țic, care fusese coleg de bancă și de echipă cu Marcel Hașaș, încurajându-și singurul copil în cariera sportivă. „M-am apucat de polo la 11 ani. Inițial am vrut doar să învăț să înot, pentru că mergeam cu tata la mare, și în două rânduri era să mă înec”, povestește sportivul. 

În timpul cursului de înot, fără să se știe că este „băiatul lui tata”, a fost selecționat pentru echipa de polo a Clubului Crișul Oradea. Pentru că era înalt, i s-a propus să fie portar, post pe care a rămas și azi. Doi ani mai târziu, la 13 ani, o lună și o zi, a fost cel mai tânăr debutant din istoria campionatului național de seniori! 

La 16 ani, după ce a câștigat cinci titluri de campion național cu Crișul, iar de trei ori premiul pentru cel mai tehnic jucător, fiind și primul portar român care a obținut această distincție în polo, Marius a luat o decizie drastică: a semnat un contract cu Clubul bucureștean Dinamo, mutându-se singur în Capitală. Asta l-a întărit, ca sportiv și ca bărbat, asumându-și sarcina să se gospodărească departe de părinți. Adesea, pentru a-i proteja, nici nu le mărturisea temerile sau problemele: „Nu am fost o familie foarte bogată și nu puteau veni la București pentru orice. Așa că preferam să nu le spun când aveam o problemă, ca să nu-i îngrijorez”. 

În prezent, Marius este legitimat la Steaua, echipă care anul acesta a redevenit campioana României, și este mândru de performanțele sale în naționala țării, una foarte tânără, cu o medie de vârstă de 24 ani. „Credem în șansa noastră și punem noi presiune pe noi, așa e cel mai bine”, zice orădeanul. De acasă, din București, îl vor susține soția sa, Elena, și bebelușul lor, David, iar de la Oradea părinții. „Sper să reușim să aducem prima medalie din poloul românesc”, spune Marius. Completând trioul de sportivi orădeni care, ca niște fii recunoscători, vor să-și facă mândri tații pe urmele cărora calcă.

Prin calificarea la Jocurile Olimpice, deja au reușit...


ARBITRU DE RENUME
Alexandrescu, cavalerul fluierului

Pe lângă cei trei sportivi care vor concura la Paris, Oradea va mai fi reprezentată la JO 2024 și de arbitrul de polo Adrian Alexandrescu (54 ani), singurul  din lume care a oficiat șase finale consecutive ale Ligii Campionilor europeni şi 13 ediții consecutive de Champions League. Alexandrescu (foto) și-a început cariera sportivă ca jucător, iar acum arbitrează la a patra ediție consecutivă a Jocurilor Olimpice, după edițiile Londra 2012, Rio de Janeiro 2016 și Tokyo 2020.

De asemenea, clubul local de polo CSM va avea un emisar în persoana sportivului Levente Vancsik. Originar din Arad, în vârstă de 29 ani, Vancsik evoluează pe post de centru și are deja patru sezoane la activ sub culorile CSM Oradea, echipă pentru care va evolua și în următoarele două sezoane.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON