Oferta Ungariei de preluare a celui mai mare furnizor de gaze din România, E.ON, ar putea fi blocată pe fondul temerilor legate de influența Rusiei, conform unei declarații făcute de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pentru Financial Times și preluată de HotNews.
După cum se știe, MVM Group, o companie deținută și controlată de Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban, vrea să cumpere 68% din acțiunile pe care compania germană E.ON le are la E.ON Energie România și 98% din acțiunile companiei la E.ON Asist Complet.
E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți.
În prezent, oferta maghiarilor este în curs de revizuire după ce au apărut suspiciuni cu privire la motivele din spatele acesteia, inclusiv temerile de influență rusă.
„Am văzut precedentul din Spania în care o tranzacție care implică entitatea maghiară a fost respinsă”, a spus Burduja, potrivit HotNews.ro, referindu-se la faptul că Madridul a oprit fuziunea unei companii feroviare cu una maghiară, parțial din cauza legăturilor sale cu Rusia.
„Va trebui să luăm în considerare toate aceste lucruri când vom lua o decizie”, a continuat el.
Sursa citată amintește că MVM este a doua companie ca mărime din Ungaria după venituri și, între altele, a fost principalul importator de gaz rusesc în Ungaria.
„Compania maghiară s-a oferit să plătească până la 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni la E.ON Energie, pe care Burduja a estimat că nu valorează mai mult de 50 de milioane de euro. Oferta a fost mult mai mare decât ceea ce erau dispuși să plătească concurenții, printre care două companii energetice românești deținute de stat”, notează HotNews.
„Valoarea tranzacției va fi analizată. . . și potențialele implicații ale tranzacției pe piața energiei”, a spus el. „[Vom] investiga în continuare, probabil cerând și un punct de vedere din partea instituțiilor care se ocupă de securitatea națională”. „Nu vom permite gazului rusesc să intre în țară”, a mai spus Burduja conform sursei citate.
HotNews mai amintește că premierul ungar Viktor Orbán a criticat în mod repetat sancțiunile UE asupra sectorului energetic rus, declarând că Occidentul „își trage un glonte în picior” respingând gazul ieftin al rușilor, el întâlnindu-se cu președintele Vladimir Putin vara trecută iritându-și astfel colegii europeni.
De altfel, Ungaria este una dintre țările europene cu cea mai mare dependență de gaz natural rusesc - aproximativ 85% din consumul intern provine din Rusia. În 2021, Budapesta a semnat un acord pe 15 ani cu Gazprom pentru furnizarea a 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. După invazia din Ucraina, din 2022, țările europene și-au redus semnificativ importurile de gaz din Rusia, dar Ungaria a continuat să colaboreze cu Gazprom.
În Ungaria, MVM controlează aproape toată piața de furnizare și distribuție a gazelor naturale și energiei electrice, fiind o companie strategică. MVM a cumpărat în ultimul deceniu mai multe afaceri în domeniu, inclusiv operațiunile companiei germane E.ON din Ungaria.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.