Ediția a șaptea a TIFF Oradea îi invită pe localnici în universul bogat al cinematografiei, cu producții noi de festival, dar și cu câteva filme clasice. Varianta orădeană a cunoscutului festival se va desfășura în perioada 27-29 septembrie, cu proiecții în Piața Unirii, precum și la Teatrul de Stat, Sala Transilvania, Filarmonica de Stat și Sinagoga Sion.
Unele dintre proiecții vor fi completate de întâlniri cu membri ai echipelor artistice, iar altele vor fi prezentate ca cine-concerte, adică filmele vor fi însoțite de muzică live.
Organizatorii au publicat recent programul complet al festivalului.
Gala de deschidere va avea loc vineri, de la ora 20, la Teatrul de Stat, unde va fi proiectat filmul „Foștii Soți” (Ex-Husbands), realizat în Statele Unite ale Americii, dar înainte Sebastian Burneci trio va susține concertul „Jazz on the big screen”.
În aceeași seară, în Piața Unirii va fi proiectat filmul „Dolce far niente” (1998), al regizorului Nae Caranfil.
Ziua de sâmbătă programează o mulțime de proiecții, astfel că cinefililor nu le va fi ușor de ales ce vor să vadă.
De la ora 16, în sala teatrului, se va difuza filmul românesc „Clasat” (2024), în prezența echipei. Producția spune povestea unui jurnalist independent care începe o investigație după ce o corporație încearcă să mușamalizeze incendiul în care un angajat a murit.
În aceeași sală se va proiecta apoi, de la ora 18.30, documentarul „Nasty” (2024), regizat de Tudor Giurgiu, despre anii de glorie ai lui Ilie Năstase.
Tot acolo, orădenii vor putea vedea, de la ora 21, un film așteptat: „Anul Nou care n-a fost” (2024), o tragicomedie a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, în care personajele caută „normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică”.
Lungmetrajul a primit mai multe premii la ediția din acest an a Festivalului de la Veneția, inclusiv cel pentru Cel mai bun film, la secțiunea Orizzonti. Din distribuție fac parte: Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Ioana Flora, Ada Galeș. Organizatorii spun că unii membri ai echipei artistice vor fi prezenți la proiecția de la Oradea.
Tot sâmbătă, Filarmonica va deveni un „cinema” în care se va ține cine-concertul „Dublu deliciu” (ora 18), cu participarea orchestrei orădene, a sopranei Irina Ionescu și a dirijoarei Simona Strungaru, iar de la ora 20.30 va fi proiectat filmul „O viață remarcabilă” (One Life), cu Anthony Hopkins.
În aceeași seară, de la aceeași oră, la Sala Transilvania va putea fi văzut filmul „Zile perfecte” (Perfect Days), o coproducție Germania-Japonia, despre Hirayama, care lucrează ca spălător de toalete publice în Tokyo şi, în afara rutinei zilnice de la serviciu, se bucură de muzică, copaci și cărţi.
Sâmbătă seara, de la ora 20, la Sinagoga Sion va avea loc o proiecție specială cu tema „110 ani de animație maghiară”, o selecție de scurtmetraje de animație premiate din anii ´60 până azi.
Și ultima zi a TIFF Oradea le aduce curioșilor o ofertă bogată. Doar la Teatru se vor proiecta trei filme: „Unde merg elefanții” – ora 14.30 (cu reprezentanți ai echipei), „Fericiții câștigători” – ora 17.15 și „Moromeții 3” – ora 19.30 (cu reprezentanți ai echipei).
La Filarmonică sunt plănuite tot atâtea proiecții, ale filmelor „Jucătorul de șah” – ora 16, „Bastardul” – ora 17.45 și „Bestia” – ora 20.15.
În ultima zi a festivalului, Sala Transilvania va găzdui de la ora 16.15 proiecția „Între tăcere și păcat”, povestea Anei Blandiana. „Într-una dintre cele mai brutale dictaturi ale lumii, poezia a conținut ultimele molecule de libertate, iar poeții care au îndrăznit să spună adevărul au devenit simboluri de rezistență și dușmani ai sistemului comunist”, se arată în descrierea filmului.
Orădenii sunt chemați pe 29 septembrie și în Piața Unirii, pentru o doză de comedie și romantism. De la ora 20, pe un ecran de mari dimensiuni va fi difuzat „Mic dejun la Tiffany” (Breakfast at Tiffany's), lansat în 1961, cu Audrey Hepburn în rol principal, și devenit unul dintre cele mai cunoscute filme din lume.
Cea de-a 7-a ediție TIFF Oradea este co-organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.
Biletele se găsesc pe tiff.eventbook.ro. În acest an, se pot cumpăra și abonamente, cu 80 de lei, care asigură accesul la 5 filme.
Programul complet și descrierile filmelor pot fi găsite AICI:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.