URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
25 Iunie 2024, 15:35

Ocoliți! Închiderea traficului pe Bd. Decebal din Oradea provoacă ambuteiaje pe străzile învecinate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Închiderea traficului pe Bulevardul Decebal pentru a face loc lucrărilor la viitorul pasaj subteran din strada Tudor Vladimirescu din Oradea a provocat cozi de maşini pe străzile învecinate.

Bară la bară...

Marţi, în jurul orei 13, pe strada Constantin Brâncoveanu, care ocoleşte şantierul, coada de maşini de întindea cale de mai bine de o jumătate de kilometru, începând din Decebal până în strada Oneştilor (foto jos).

Şirul de maşini înainta la pas, pe o căldură înăbuşitoare, în timp ce şoferii rămaşi fără răbdare claxonau imediat ce unul dintre autovehicule nu pornea imediat ce coloana s-a urnit din loc.

Închiderea traficului auto prin intersecţia Decebal - Vladimirescu a determinat mulţi conducători auto să evite traversarea Crişului Repede pe Podul Decebal.

În funcţie de destinaţie, aceştia au ales să ocolească pe podurile Sfântul Ladislau, din centrul oraşului, ori Carol I, din zona Sovata, care s-au aglomerat de maşini.

Spre exemplu, în cazul Podului Carol I, încă de la orele dimineţii coada de maşini se întindea pe aproape 2,5 kilometri, începând din Bulevardul Dacia, din cartierul Rogerius, până în sensul giratoriu în care strada Oneştilor intersectează Calea Aradului.

Astfel, timpul de deplasare între cele două capete ale acestui tronson de drum a ajuns să fie de peste două ori mai lung decât dacă şoferii ar fi ocolit, spre exemplu, pe centura Oradiei, unde aceeaşi distanţă putea fi străbătută fără probleme în 10 minute.

Demolări "manuale"

Marţi, în prima parte a zilei, în intersecţia Bd. Decebal cu strada Tudor Vladimirescu muncitorii dezafectau ultimele două clădiri rămase în picioare (foto jos).

"Cel mai dificil este faptul că avem patru pereţi comuni cu clădirile învecinate şi trebuie să facem demolările pe bucăţi, mai mult manual, pentru a nu afecta proprietăţile învecinate. În plus, trebuie să fim foarte atenţi la reţeaua de gaz care trece pe trotuar", a declarat pentru BIHOREANUL un muncitor.

Demolarea ultimelor clădiri este programată să se finalizeze la sfârşitul acestei săptămâni. "A trebuit să aşteptăm închiderea circulaţiei. Oricât de atenţi am fi, era destul de riscant ca o bucată de moloz să rănească pe cineva care trece pe trotuar sau pe şosea", a explicat muncitorul.

Odată demolate cele două clădiri, muncitorii se vor muta câţiva metri mai sus, pe strada Tudor Vladimirescu, unde vor demola o parte din clădirile aflate în curtea RER Vest. Proprietarul şi-a dezafectat deja din imobile ca să îşi recupereze din materiale.

Pregătiri de şantier

Marţi, la prânz, constructorii făceau ultimele pregătiri pentru deschiderea şantierului. "De mâine, 26 iunie, vor demara lucrările de construcţie a pasajului subteran la intersecţia străzilor Bulevardul Decebal - Tudor Vladimirescu", a anunţat Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Astfel, marţi, alpiniştii utilitari recuperau materialele de pe panoul de reclamă din strada Tudor Vladimirescu, acesta urmând să fie dezafectat.

La fel, angajaţii Termoficare şi cei ai Companiei de Apă Oradea făceau ultimele măsurători pentru demararea săpăturilor pentru devierea reţelelor de utilităţi din calea viitorului pasaj subteran. Spre exemplu, în capătul şantierului către strada Oneştilor, toate utilităţile vor fi deviate prin curtea fostului sediu al RER Vest.

Lucrările efective vor începe spre sfârşitul lunii, după ce constructorul Freyrom va fi adus în şantier foreza pentru a săpa cei 287 de piloţi (n.r. stâlpi montaţi în subteran) care vor fi foraţi la o adâncime de 20 de metri pentru a constitui structura de rezistenţă a viitorului pasaj.

Investiţia, în valoare de 39,4 milioane lei, vizează amenajarea unei traversări pe sub Bulevardul Decebal, lungă de 11,9 metri, deservită la ambele capete, în premieră pentru Oradea, de scări şi de lifturi (foto jos).

Modificări de trafic

După cum BIHOREANUL a mai scris, pe durata lucrărilor circulaţia tramvaielor prin Bulevardul Dacia a fost suspendată peste vară, traficul călătorilor fiind preluat cu autobuze.

Prin comunicatul de presă de marţi, Primăria Oradea a reamintit participanţilor la trafic restricţiile de circulaţie instituite începând din 22 iunie până în toamnă, la începerea anului şcolar:

- Bulevardul Decebal s-a închis total pe tronsonul dintre intersecţia cu strada Simion Bărnuţiu (OMV) şi intersecţia cu Piaţa Cazărmii (SOCAR). La intersecţia străzilor Bulevardul Decebal - strada Simion Bărnuţiu – William Shakespeare s-a amenajat un sens giratoriu

- Strada William Shakespeare a fost închisă pe tronsonul cuprins între Bosch Service şi strada Constantin Brâncoveanu

- Strada Constantin Brâncoveanu a fost transformată în stradă cu dublu sens

- Principala arteră pentru a ajunge în centrul oraşului este din sensul giratoriu provizoriu de la OMV, de la intersecţia străzilor Decebal – Simion Bărnuţiu – William Shakespeare, pe strada Simion Bărnuţiu, cu prioritate pe strada Sulyok István în ambele sensuri

- Strada Tudor Vladimirescu s-a închis între intersecţia Sulyok István şi blocurile ARED de lângă magazinul Lidl, cu excepţia riveranilor

- Accesul din strada Roşiorilor pe strada Tudor Vladimirescu s-a închis

- De asemenea, intersecţia de dinaintea intrării pe Podul Decebal (zona Vandana) a fost transformată într-o mare giraţie. Astfel, şoferii care vin dinspre Rogerius au posibilitatea să intre pe pod. Totodată, ei pot să evite zona şantierului, mergând spre centru pe strada Sfântul Apostol Andrei, paralel cu malul Crişului Repede până la Podul Centenarului

- Strada Principatele Unite a fost transformată în stradă cu dublu sens între intersecţia cu strada Plevnei şi clădirea Primăriei

- La intersecţia străzilor Tudor Vladimirescu şi Principatelor Unite, lângă clădirea Primăriei, a fost amenajat un sens giratoriu

- Pe strada Duiliu Zamfirescu s-a inversat sensul actual al circulaţiei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Dar dupa, fara viraj stanga
Si dupa va fi cam tot asa, daca nu poti face stanga, vei ajunge pe alte strazi sa poti ajunge.
Postat 26 Iunie 2024, 13:44 de vasi13
Keep calm
Cât timp este peneleú la butoane tot asa va fi, official au fost votați de majoritate.
Postat 25 Iunie 2024, 23:38 de Maikeltroll
Ce frumos ar fi...
...sa avem si noi un primar luminat: https://www.youtube.com/shorts/ckr4Hx11UOU
Postat 25 Iunie 2024, 17:47 de Musti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON